Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

64 resultaten


ID: 36181 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Borgwal

Leenstraat 31-35 (Gavere)
Waterkasteel met 18de-eeuwse kern, aangepast midden 19de eeuw, staand te midden van een grote vijver met gemetste kaaimuren, deel uitmakend van de strakke 18de-eeuwse tuinaanleg met tuinbruggen, grotten, tuinpaviljoen en ijskelder. Het kasteeldomein telt een aantal aanhorigheden waaronder de monumentale toegangspoort, het staatsieplein en neerhof aangelegd voor het kasteel met karakteristieke opstelling in U-vorm. Op het neerhof staat tevens een monumentale vierkante duiventoren, heropgericht in de 19de-eeuw naar een 17de-eeuwse voorloper. Het domein is voorzien van een bakstenen omheiningsmuur met ingebouwde kapel.


ID: 200763 | Bouwkundig element

Fontein

Markt (Gavere)
Arduinen fontein, opgericht in 1780-81 naar ontwerp van Louis-Joseph Montoyer, waarbij het water van de Sint-Amandusbron vanuit de Sint-Amanduswijk in buizen naar het gemeenteplein geleid werd.


ID: 200008 | Bouwkundig element

Fontein van Sint-Christiana

Sint Christianastraat (Gavere)
Voor een parkje halverwege de helling bevindt zich de Wonderbare fontein van de Heilige Christiana van 1913, in de vorm van een kapelletje. Arduinen gebouwtje met voorpuntgevel en bekronend kruis met spitsboognis afgezet met zuiltjes en archivolten.


ID: 8375 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwhospitaal

Gasthuisstraat 2, Grotestraat 20A, Kattestraat 3 (Geraardsbergen)
Groot complex gelegen ten westen van de Markt en de Dender, tussen de Grotestraat, de Gasthuisstraat, de Kattestraat en de Meerstraat.


ID: 88664 | Bouwkundig element

Gotische fontein Marbol

Markt (Geraardsbergen)
Kopie van de oorspronkelijke gotische fontein van Balegemse steen. Fontein met klein achtkantig zuiltje voorzien van waterspuwers en kleine gebeeldhouwde kraagsteentjes in een polygonaal bekken.


ID: 88665 | Bouwkundig element

Manneke Pis

Markt (Geraardsbergen)
Huidig beeldje, volgens V. Fris uit de 18de eeuw, stond eertijds bovenaan de Brugstraat, in 1835 verplaatst voor het stadhuis.


ID: 8432 | Bouwkundig element

Hoekhuis Den Wilden Man

Markt 1 (Geraardsbergen)
Heden gecementeerd en beschilderd hoekhuis met afgesnuite bedaking, met drie traveeën brede voorgevel, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 134503 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteelpark van Wespelaar

Grote Baan 75-77 (Haacht)
Parkelementen van vroege landschappelijke 'Engelse' tuin van 17 hectare, aangelegd in 1797 naar ontwerp van Ghislain Henry (1754-1820) op een voormalige site van een middeleeuwse kasteelmotte; bewaard tuinpaviljoen, oranjerie en 'fabriekjes', waaronder piramide, kunstmatige grot en Floratempel naar ontwerp van Henry evenals talrijke beelden (op heden kopieën) vervaardigd door beeldhouwer Gilles-Lambert Godecharle (1750-1834) en – vanaf 1817 – een 'Elyseum' met borstbeelden van belangrijke historische figuren en een obelisk. Het eclectisch kasteel naar ontwerp van architect Henri Beyaert (1823-1894) werd in 1954 afgebroken.


ID: 85287 | Bouwkundig element

Villa Louisa

Damstraat 93 (Hamme)
De villa werd gebouwd in 1915 naar ontwerp van aannemer H. Bogaert. De tuin met landschappelijke aanleg, stilistisch bijhorende hekpijlers en het dienstgebouw, daterend van het begin van de 20ste eeuw, maken wezenlijk deel uit van de villasite en dragen bij tot het beeldbepalend karakter van de Villa Louisa.


ID: 58839 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Maeger Scorre met tuin

Sparrendreef 1A-B (Knokke-Heist)
Monumentale villa in regionalistische stijl, gebouwd in 1928 naar ontwerp (1924) van architect Mario Knauer (1879-1948) en uitgevoerd door aannemer F. Desmidt met omgevende tuin die in zuidoostelijke richting 'uitwaaiert' in het golfterrein. Het ontwerp is gebaseerd op het principe van een jachtslot en het villacomplex omvat toegang, poortgebouw, erekoer, dienstvleugels, 'corps de logis' en twee zijvleugels. De verschillende volumes zijn gelegen rond een gekasseide binnenkoer met aangelegde bloemperken en onderling verbonden door een hoge tuinmuur. Aan zuidoostelijke zijde leidt een trappenbordes naar een gazon met cirkelvormige vijver met fontein in de vorm van een zonnewijzer, naar ontwerp van de Brusselse kunstenaar Thianche.