Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

64 resultaten


ID: 90125 | Bouwkundig element

Fontein met beeld De Beer of Habemus Ursum

Markt (Meulebeke)
Fontein met beeld "De Beer" of "Habemus Ursum", opgericht aan de zuidoostzijde van de Sint-Amanduskerk door de in Meulebeke woonachtige kunstenaar Frans Vercoutere (Avelgem, 1955) (gesigneerd) en onthuld op 2 juli 2005.


ID: 77714 | Bouwkundig element

Leopoldpark - pergola

Leopoldpark (Oostende)
Pergola, gelegen langs wandelpad aan de oostzijde van de parkvijver, recht tegenover de ingang van de vroegere bron, thans ingang naar de technische ruimte onder de parkheuvel.


ID: 88373 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Rooiveld

Rooiveldstraat 107-109 (Oostkamp)
Kasteelsite bestaande uit een voormalig jachthuis met een bijhorende hoeve en bijgebouwen. In het noorden van het park met laat 19de-eeuwse landschappelijke vormgeving bevindt zich het jachtpaviljoen, meer centraal twee vrijstaande landgebouwen. In 1903 wordt een verbouwing aan het jachtpaviljoen geregistreerd: het gebouw wordt uitgebreid; het oostelijke deel krijgt een L-vormige plattegrond. Ook het schuurvolume ten oosten wordt uitgebreid. In 1906 worden beide landgebouwen verbonden door een koetsdoorrit en wordt een torenvolume gebouwd. In het begin van de jaren 1960 wordt het voormalige jachtpaviljoen verbouwd tot een riant woonhuis.


ID: 302012 | Bouwkundig element

Fontein

Gentiel Antheunisplein (Oudenaarde)
Leeuwenfontein van de hand van gebroeders Parmentier, opgericht in 1830 en in 1831 beschouwd als symbool van de Belgische onafhankelijkheid. Oorspronkelijk stond de fontein opgesteld op een pleintje op de kruising van het Jezuitenplein met de Koningsstraat en het Lappersfort. Circa 1970 verwijderd en in 2001 ingehuldigd op haar huidige locatie.


ID: 200881 | Bouwkundig element

Fontein

Louise Mariekaai (Oudenaarde)
In 1852 werd de aanwezige openbare waterverdeling van de Pamelewijk vervangen door deze veel grotere fontein, ontworpen door architect Charles Vanderstraeten en toegewijd aan de nagedachtenis van koningin Louise-Marie d’Orléans. De hardstenen fontein is geïnspireerd op de fonteinen van de Place de la Concorde te Parijs, maar heeft veel kleinere afmetingen.


ID: 27224 | Bouwkundig element

Koninklijke fontein

Markt (Oudenaarde)
Eerste openbare watervoorziening in de stad, met water afkomstig van de bronnen van Edelare. De eerstesteenlegging van de fontein vond plaats op 25 september 1676 en werd meermaals hersteld en aangepast. Achthoekig gelobd grondplan met twee boven elkaar geplaatste arduinen bekkens gesculpteerd in de vorm van mosbegroeiing met verwerking van waterspuwerskoppen en bekroond met topstuk gevormd door drie bronzen dolfijnen waaruit water spuit.


ID: 301297 | Bouwkundig element

De Kelle

Waversesteenweg (Overijse)
Historische fontein “de Kelle” gelegen aan de voet van een heuvel nabij het centrum van Overijse. De dorpsfontein bestaat uit een hardstenen plaat met verwijzingen naar de graven van Hoorn en/of Wittem en is gelegen tegen de ommuring van het kasteel Isque.


ID: 36874 | Bouwkundig element

Kasteel van Genoelselderen

Kasteelstraat 9 (Riemst)
Imposant H-vormig gebouw gelegen binnen een oorspronkelijk waarschijnlijk volledig ommuurd park in landschapsstijl met vijver.


ID: 23979 | Bouwkundig element

Houtmagazijn van pianofabrikanten Derdeyn

Koning Albert I-laan 19 (Roeselare)
Voormalig, lager gelegen houtmagazijn van pianofabrikanten gebroeders Derdeyn, daarna achtereenvolgens bliksemafleider-, schietspoelen- en bedspreifabriek, heden groothandel zogenaamd "Electro-Mandel", naar ontwerp van Albert Callebert van 1897, oorspronkelijk toegankelijk via Veldstraat.


ID: 28633 | Bouwkundig element

Openbare fontein met obelisk

Grote Markt (Ronse)
In 1809 door burgemeester Vanhove geplande waterleiding met publieke fontein naar ontwerp van architect Buels (Gent), goedgekeurd in 1813, uitgevoerd door aannemer Thérasse in 1817-1819.