61 resultaten
ID: 34843 | Bouwkundig element
Spildoorn 4 (Aalter)
Gebouwd als onderdeel van het Groot Fort Sint-Filips, misschien oorspronkelijk een soort kazerne of woning voor de troepen naast het fort, gelegen op gronden van Joos Patheet. Boerenwoning en tweegezinswoning, van één bouwlaag onder zadeldak; op zijgevel in cartouche gedateerd 1614. Ten noordoosten, vierkante duiventoren uit het eerste kwart van de 17de eeuw onder zadeldak.
ID: 135063 | Landschappelijk geheel
Antwerpen, Zandvliet (Antwerpen), Doel, Kallo, Kieldrecht (Beveren)
De brakwaterslikken en schorren langs beide oevers van de Schelde staan onder invloed van het getijdenregime van de Schelde en zijn vroeger in cultuur geweest in de vorm van intensieve begrazing, getuige de nog aanwezige greppelpatronen en dijkstructuren in het gebied. De overgang van de rivier naar de slikken en verder naar de hogere schorren en dijken zorgt voor een zeer gradiëntenrijk landschap met een gevarieerde en zeldzame flora. Het polderdorp Doel wordt gekenmerkt door een geometrische aanleg die sinds 1612 niet meer gewijzigd werd. In de latere Prosperpolder gaan de ‘Antoniushoeve’, het ‘Groothof’, alsook de ‘Prosperhoeve’ allen terug tot de eerste helft van de 20ste eeuw. Op een strategische locatie langs de Schelde werden tijdens de Tachtigjarige oorlog de tweelingforten Lillo en Liefkenshoek gebouwd ter verdediging van Antwerpen.
ID: 11568 | Bouwkundig element
Edegemsesteenweg 100 (Antwerpen)
Evenals Fort VII deel uitmakend van de vooruitgeschoven fortengordel rond Antwerpen, naar ontwerp van Alexis Henri Brialmont van 1859-1864.
ID: 11505 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Fortsteenweg (Antwerpen)
Bakstenen fort met hoge wallen en centraal reduit in de binnenste fortengordel rond Antwerpen, gebouwd in de periode 1870-1882. Oorspronkelijk bedroeg de oppervlakte van dit fort 36,4 ha, inclusief de vestinggracht en het buitenglacis.
ID: 87624 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Haven Lillo, Havenmarkt, Kazerneplein 4, 10, 4A-C, Omwentelingstraat, Stroomstraat, Tolhuisstraat, Vestingstraat (Antwerpen)
De militaire oorsprong van Lillo gaat terug tot de Tachtigjarige Oorlog toen, in 1578-1580 onder meer de tweelingforten Lillo en Liefkenshoek werden gebouwd in opdracht van Willem van Oranje. Het dorp zelf wordt omringd door de gebastioneerde wallen en ten zuidwesten ligt een getijdehaventje van 1903-1906 verbonden met het fort.
ID: 11612 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Legerstraat 40 (Antwerpen)
Fort 7 maakt deel uit van de Brialmontgordel, opgericht in het derde kwart van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen met natuurstenen versieringen, opgetrokken volgens het typeplan van de Antwerpse forten I tot VIII. Op het hoofdfront zijn nog twee bakstenen en een betonnen holtraverse aanwezig; op het linkerzijfront een bakstenen holtraverse en een betonnen flankeringsbatterij. Verder is er ook nog een houten officierswoning. Met uitzondering van een klein deel aan de noordkant, bleef de gracht inclusief twee bruggen integraal bewaard. Het dichtbegroeide fort is bovendien natuurgebied en beschikt over een waardevolle flora.
ID: 11618 | Bouwkundig element
Moerelei 155 (Antwerpen)
"Schans XV" van 1912, ingericht als restaurant naar opdracht van L. Van Laere van 1986. Deels met klimop begroeide betonbouw met getoogde muuropeningen.
ID: 10754 | Bouwkundig element
Oosterweelsteenweg (Antwerpen)
Restanten van de noordelijke citadel van 1864, het zwaartepunt van de 15 kilometer lange vestingwerken van Brialmont van 1862, die grotendeels verdwenen na havenuitbreidingen.
ID: 11468 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Schansstraat (Antwerpen)
Laatste fort van de vooruitgeschoven fortengordel rond Antwerpen naar ontwerp van A.H. Brialmont, voltooid in 1868. Karakteristieke bakstenen fortgebouwen met versieringen in natuursteen, opgericht volgens het typeplan van de overige polygonale forten van de Brialmontvesting. Het fort, met grotendeels bewaarde omgrachting en binnenfort, is een groenzone met een rijke fauna.
ID: 306171 | Bouwkundig element
Scheldelaan (Antwerpen)
Fort Sint-Filips werd tussen 1870 en 1881 gebouwd naar ontwerp van Henri Alexis Brialmont ter vervanging van een ouder aarden fort uit de 16de eeuw, gebouwd door Alexander Farnese. Het fort ligt op een strategische plek in een bocht van de Schelde.