Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

105 resultaten


ID: 213342 | Bouwkundig element

Dadizeele Communal Cemetery

Beselarestraat (Moorslede)
Op de gemeentelijke begraafplaats van Dadizele zijn 29 Britse graven terug te vinden voor 27 doden uit de Eerste Wereldoorlog en twee doden uit de Tweede Wereldoorlog.


ID: 24238 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Theresia

Dorpsplein Slyps (Moorslede)
Georiënteerd, eclectisch bedehuis van het pseudo-basilicale type, omgeven door een parking en omhaagd grasveldje. Kerk van 1930-1931 naar ontwerp van A. Latte (Kortrijk), ter vervanging van eenbeukig kerkje. Ten zuiden van de kerk is er een perkje met een atypisch Brits militair graf uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 213343 | Bouwkundig element

Nieuwpoort Communal Cemetery

Brugse Steenweg (Nieuwpoort)
Drie Britse militaire perken op de stedelijke begraafplaats van Nieuwpoort: één perk met doden uit de Tweede Wereldoorlog en twee perken met doden uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 36624 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gangulfus met kerkhof

Dorp (Oosterzele)
Eerste bidplaats teruggaand tot de kersteningstijd en volgens overlevering gesticht door de Heilige Livinus. De oude kerk zou, na ineenstorting van de toren in 1723, herbouwd zijn in 1724-1726. In het tweede kwart van de 19de eeuw werd een nieuwe kerk opgericht naar ontwerp van de Gentse architect Louis Minard, op de plaats van de oude met behoud van de vroegere kruisingstoren in de nieuwe voorgevel; de kerk werd nu naar het westen in plaats van naar het oosten georiënteerd. Eenvoudige driebeukige hallenkerk met gedeeltelijk ingebouwde oosttoren. Grotendeels geruimde, deels ommuurde L-vormige begraafplaats.


ID: 87684 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Kalbergstraat (Oostrozebeke)
Gemeentelijke begraafplaats, ingericht circa 1885 en rond 1942 vergroot. Rechthoekige plattegrond met centrale as van zuidoost naar noordwest met op het einde een calvarie en prominente aanwezigheid van het neogotische grafmonument van de familie de Bethune. Op de begraafplaats zijn ook twee Britse graven van vliegeniers uit de Eerste Wereldoorlog terug te vinden.


ID: 31302 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Victor met kerkhof

Alexisplein (Poperinge)
Gotische hallenkerk ter vervanging van het romaans bedehuis, omgeven door een omhaagd kerkhof met militaire ereperken. De kerk brandde volledig af in 1802, enkel de torenvoet bleef overeind. In 1806 werd de kerk gedeeltelijk herbouwd in de vorige staat; later in de tweede helft van de 19de eeuw volgden verstevigings- en aanbouwwerken. Gele baksteenbouw met hergebruikte ijzerzandsteen van de romaanse kerk.


ID: 213344 | Bouwkundig element

Oorlogsgraven op de stedelijke begraafplaats Poperinge

Deken De Bolaan (Poperinge)
Op de stedelijke begraafplaats van Poperinge liggen 22 doden uit de Eerste Wereldoorlog uit het Verenigd Koninkrijk begraven, waarvan er één niet meer geïdentificeerd kon worden. Er is eveneens een rij met grafstenen voor Belgische militairen, burgers en weerstanders uit de Eerste of Tweede Wereldoorlog terug te vinden.


ID: 302286 | Bouwkundig element

Dorpskom Watou

Douvieweg, Kapelaanstraat, Kasteelstraat, Kerkhofstraat, Kleine Markt, Moenaardestraat, Steenvoordestraat, Vijfhoekstraat, Watouplein (Poperinge)
De dorpskom van Watou (Poperinge) wordt gekenmerkt door twee marktpleinen (Watouplein, Kleine Markt) van elkaar gescheiden door de Heidebeek (Ook Warandebeek genoemd), en gedomineerd door de centraal gelegen parochiekerk Sint-Bavo middenin een omhaagd kerkhof (Kerkhofplein).


ID: 213303 | Bouwkundig element

Gedenkzuil militaire doden en grafstenen

Kapellestraat (Poperinge)
Dertien heldehuldezerken en één andere grafsteen, opgesteld rond de gedenkzuil voor de militaire doden van de Eerste Wereldoorlog, op het oude kerkhof van de Sint-Janskerk.


ID: 213345 | Bouwkundig element

Reninghelst Churchyard & Extension

Reningelstplein (Poperinge)
Reningelst was in Britse handen vanaf de herfst 1914 tot het einde van de oorlog. Het kerkhof en de Extension werden gebruikt van maart tot november 1915. De helft van de doden van de 'Extension' kwamen om bij Hill 60 (Zillebeke).