Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 12381 | Bouwkundig element

Lindenhoeve

Berkenmei 34-38 (Vosselaar)
Hoeve met losstaande bestanddelen op een met oude beukenhaag omheind terrein, opklimmend tot de tweede helft 19de eeuw.


ID: 88409 | Bouwkundig element

Bettenshoeve

Dauwstraat 38 (Waasmunster)
Georiënteerde boerenwoning van zes traveeën onder pannen zadeldak, voorheen op de straatpuntgevel 1664 gedateerd. Behouden huisstoel en dakgebint wellicht uit tweede helft 17de eeuw, doch buitenaanzicht met vernieuwd voorkomen.


ID: 88421 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Donkerputstraat 25 (Waasmunster)
Achterin gelegen bakstenen boerenhuis met zuidoostelijk georiënteerde erfgevel, opklimmend tot de 18de eeuw. De droge gracht aan de zuidelijke en zuidoostelijke erfzijde is mogelijke rest van de vroegere omgrachting. Groengeschilderd ijzeren toegangshek tussen haagbeukhaag. Boomgaard op noordoostelijk erfdeel.


ID: 88422 | Bouwkundig element

Hoeve Van de Voorde

Donkerputstraat 36 (Waasmunster)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen met mogelijk een in oorsprong ouder boerenhuis, nu globaal met laat 18de-eeuws voorkomen en jongere aanpassingen.


ID: 88522 | Bouwkundig element

Walhoeve

Langenaardstraat 11 (Waasmunster)
Diep achterin gelegen boerenhuis, in 1953 vervangen door een grote nieuwe woning naar ontwerp van architect A. Janssen. Exemplarisch voor de vele na de Tweede Wereldoorlog geëvolueerde hoevesites waar het traditionele boerenhuis in de jaren 1950 door een woning met villakarakter werd vervangen. Lang bakstenen bedrijfsgebouw met traditioneel voorkomen; wellicht al in 1946 herbouwde dwarsschuur met stallen en wagenhuis.


ID: 88554 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Potaardestraat 32 (Waasmunster)
Hoeve met laag boerenhuisje van één bouwlaag, drie traveeën tellend van slechts één kamer diep; binnenshuis gedateerd 1711 op haardbalk in de centrale kamer. Aan de straat gelegen bakstenen stallen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, vervangen de vroegere houten stallen. Vrijstaand enkelvoudig bakhuisje ten noordwesten van de achtergevel van het boerenhuis.


ID: 88601 | Bouwkundig element

Hoeve Vierhuizenhof

Vierhuizenstraat 54 (Waasmunster)
Omhaagde hoeve met losse bestanddelen deels opklimmend tot 18de eeuw, onder meer aangegeven op de Ferrariskaart van 1771-1778. Erf aan de straat afgesloten met gemengde haag van hulst en meidoorn en rood en witgeschilderd ijzeren toegangshek aan betonnen hekpijlers met bolornament. Centraal op het erf ingeplante boerenwoning. Rechts opzij een omstreeks 1900 vernieuwd meerdelig bakhuis.


ID: 34397 | Bouwkundig element

Boerenwoning van hoeve Sint-Elooi

Sint-Elooipolder 7 (Wachtebeke)
Boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak met jaarankers 1799 op rechter zijpuntgevel. Naar het zuiden georiënteerde verankerde bakstenen erfgevel op gecementeerde plint.; enig bewaard gebouw van de oorspronkelijke hoeve.


ID: 34399 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Walderdonk 15 (Wachtebeke)
Vroeger omgrachte hoeve met losse bestanddelen, naar verluidt reeds bestaand in de 17de eeuw. Boerenburgerhuis achter omhaagde moestuin, met ijzeren voetgangershek tussen vierkante gemetste pijlers, axiaal tegenover de toegangsdeur.


ID: 207156 | Bouwkundig element

Hoevesite

Achterstraat 27 (Waregem)
Hoevesite opklimmend tot het einde van de 18de eeuw, zie de weergave op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778).