Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 32943 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Brant

Wolvenstraat 9 (Wervik)
Hoeve met losse, lage, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken rondom een deels verhard erf; voornamelijk 19de-eeuws uitzicht, evenwel teruggaand op oudere kern. Oorspronkelijk gelegen binnen een rechthoekige wal gevoed door de Kruisekebeek, waarvan resten bewaard. Boerenhuis van drie opkamertraveeën links en drie traveeën rechts onder gebogen zadeldak, gedateerd 1849 en van cementering met schijnvoegen voorzien in 1927. Rechts, aanleunende lagere stal met jaarsteen 1850. Ten noorden, stalvleugel en ten oosten dwarsschuur met twee wagenhuizen uit de jaren 1920. Ten noordwesten bak- en melkhuis van circa 1850.


ID: 85169 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Brusselsesteenweg 416 (Wetteren)
Haaks op de straat ingeplant boerenhuis, volgens het kadasterarchief rest van een voormalige hoeve met losse bestanddelen wellicht opklimmend tot begin 19de eeuw. In 1866 werd een bedrijfsgebouw ervan omgebouwd tot de huidige woning.


ID: 84881 | Bouwkundig element

Hoeve

Brusselsesteenweg 96 (Wetteren)
Hoeve met losse bestanddelen, vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw, op een achterin gelegen erf toegankelijk via een beukendreef. Boerenburgerhuis in regionalistische stijl van 1915-1916. Ten westen en ten zuiden op het erf gelegen bedrijfsgebouw in verankerde gewitte baksteenbouw van vijf traveeën, vermoedelijk oudere kern met vernieuwde daken na de oorlogsschade van 1944.


ID: 84893 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Dompelhoekstraat 7 (Wetteren)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen op met gras begroeid en beboomd erf met gekasseide paden, aan de straat afgesloten met ijzeren hek tussen versierde witgeschilderde hekpijlers met arduinen sokkel en dekplaat. Huidige hoevegebouwen volgens het kadasterarchief in 1900 op de plaats van ouder huis gebouwd.


ID: 85146 | Bouwkundig element

Hoeve Prinsenhof

Dorpsplein 2A-D (Wetteren)
Deze hoeve gaat terug op het Hof van den Prinse, een vroegere site met walgrachten die in het bezit was van de heren van Massemen. Ten zuiden op het met gras begroeide erf en op een verhoogde terp gelegen alleenstaande boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, in kern vermoedelijk opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. In L-vorm gebouwde verankerde bakstenen stallen, schuur en wagenhuis van 1868 onder pannen zadeldaken.


ID: 85173 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Dorpsstraat 44 (Wetteren)
Hoeve met losse bestanddelen met achterin gelegen boerenwoning. Ruime voortuin en in L-vorm opgerichte bedrijfsgebouwen rechts ervan en op het achtererf, toegankelijk via een breed hek en oprit rechts opzij.


ID: 84959 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kele 5 (Wetteren)
Hoeve met losse bestanddelen in U-vormige aanleg. Bestaande woning volgens het kadasterarchief in 1899 uitgebreid met twee bijgebouwen op het erf. Woonhuis in kern opklimmend tot het midden van de 19de eeuw. Erf toegankelijk via ijzeren hek aan witgeschilderde bakstenen pijlers. Deels verhard en met gras begroeid binnenerf met hoge rechthoekige dwarsschuur en stallen.


ID: 85009 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Mellesteenweg 43 (Wetteren)
Hoeve teruggaand op een oudere hoevesite die reeds aangeduid is op het Primitief Plan van circa 1830 en volgens kadastergegevens in 1912 grotendeels herbouwd werd. Langs de straat gelegen boerenwoning van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder leien zadeldak. Haaks op de straat gesitueerde witgeschilderde bakstenen schuur en achterin gesitueerd gebouwtje onder pannen zadeldak, in kern mogelijk opklimmend tot de 18de of begin 19de eeuw.


ID: 85159 | Bouwkundig element

Hof ten Hondert

Oude Heerbaan 19 (Wetteren)
Vierkant omgracht domein met woonhuis ten noorden, twee vleugels teruggaand op de vroegere stallen en koetsgebouw respectievelijk ten oosten en ten westen parallel tegenover elkaar op het recent nieuw aangelegde voorerf. Woonhuis, voorheen op cartouche van de voorgevel gedateerd 1719, met kenmerken eigen aan de overgangsperiode van de traditionele bak- en zandsteenbouw naar de Lodewijk XIV-stijl.


ID: 85188 | Bouwkundig element

Hoeve Het Wintershof

Volkershouw 40 (Wetteren)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, minstens in aanleg teruggaand op twee gekoppelde boerenwoningen met bijgebouwen op het voorerf, die volgens het kadasterarchief in 1866 verenigd werden tot één woning mogelijk met vergroting van de gebouwen en behoud van het voorin gelegen bakhuis. Ensemble van gewitte bakstenen gebouwen met gepikte plint en rode pannen zadeldaken. Een ijzeren toegangshek aan vierkante gemetste pijlers, aansluitend bij het bakhuis, geeft toegang tot het erf.