Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

86 resultaten


ID: 12894 | Bouwkundig element

Steenbakkerij Michielsen

Vaartkant Rechts 4 (Brecht)
Voormalige steenbakkerij Michielsen: de gebouwen en de ovens waren in 1978 nog intact; in 1980 nagenoeg volledig gesloopt.


ID: 12895 | Bouwkundig element

Steenbakkerij Terra Cotta

Vaartkant Rechts 9 (Brecht)
Steenbakkerij Terra cotta met in 1978 één bewaarde ovenschouw, één vierkante schouw en een kolenkot.


ID: 300500 | Landschappelijk geheel

Damse Vaart en tweelingkanalen Schipdonk- en Leopoldkanaal met omgevende polders nabij Dudzele, Oostkerke en Hoeke, Fort van Beieren en kreken van Lapscheure

Dudzele, Koolkerke, Sint-Kruis (Brugge), Damme, Hoeke, Lapscheure, Oostkerke (Damme), Westkapelle (Knokke-Heist), Maldegem (Maldegem)
Dit gebied, 4.844 ha groot, bevindt zich in de kustpolders ten noordoosten van Brugge, aan weerszijden van de Damse Vaart. Het omvat het typische landschap van de Oostkustpolders langsheen de voormalige Zwingeul en nabij Dudzele, gekenmerkt door vlakke, open tot halfopen agrarische landschappen doorsneden door dijken, zoals de Romboutswervedijk, de Krinkeldijk, de Mostaertdijk (voorheen Greveningedijk), de Oude Sluissedijk, de Zuiddijk, de Branddijk en de Sint-Pietersdijk en kanalen, zoals de Lieve, de Damse Vaart en het Schipdonk- en Leopoldkanaal, die in vele gevallen geaccentueerd worden door opgaande bomenrijen, soms aangevuld met knotbomen en struwelen.


ID: 208255 | Bouwkundig element

Steenbakkerij P.O.M. Vande Steene

Pont-Noord (De Pinte)
Laatste restanten van de steenbakkerij, opgericht op 19 mei 1938. Achterin gelegen magazijnen bestaande uit 4 evenwijdige ongelijke traveeën, gebouwd uit lokale handvormsteen, zogenaamde Scheldesteen, met pannen zadeldak.


ID: 71387 | Bouwkundig element

Windmolensite De Hoop

Zandstraat 74-78, 78A-B (Dilsen-Stokkem)
Windmolen De Hoop, gebouwd in 1870, is een korenmolen, van het type stenen bovenkruier, stellingmolen met een achthoekige gemetselde gaanderij. Achteraan het molenerf bevindt zich de gerenoveerde, vroegere molenaarswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw, met een lager aansluitend stalgedeelte en een dwarsschuur. Het langgestrekt, evenwijdig aan de straat gelegen, bakstenen volume onder zadeldak gaat terug op een pannendroogschuur van een hier gelegen pannenfabriek.


ID: 13093 | Bouwkundig element

Steenbakkerij De Wildert

Steenovenstraat 155-157 (Essen)
Steenbakkerij gelegen op het gelijknamige gehucht, opgericht in 1900 door J. Kenis.


ID: 36111 | Bouwkundig element

Veldsteenbakkerij Hermie

Bossemstraat (Gavere)
Ten noorden van de straat, nog in werking zijnde veldsteenbakkerij. Nog bewaarde droogloodsen onder golfplaten zadeldaken en een veldoven.


ID: 200602 | Bouwkundig element

Steenbakkerij

Evence Coppéelaan (Genk)
In het uiterste westen van het mijnterrein bevinden zich de resten van de voormalige steenbakkerij.


ID: 8666 | Bouwkundig element

Veldoven

Onkerzelestraat (Geraardsbergen)
Nog actieve veldoven (hoek Stuivenbergdreef), volgens traditionele werkwijze, met open droogrekken onder zadeldaken (Vlaamse pannen).


ID: 8880 | Bouwkundig element

Steenbakkerij Van den Broeck

Borrekent (Haaltert)
Sinds circa 1967 op deze plaats actieve traditionele steenbakkerij.