Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

86 resultaten


ID: 30816 | Bouwkundig element

Steenbakkerij Veys en C°, Briquetterie St.-Antoine

Noorderring zonder nummer (Ieper)
Voormalige steenbakkerij van de tweede helft van de 19de eeuw; thans buiten gebruik. Type Hoffman-ringoven.


ID: 60896 | Bouwkundig element

Dakpannenfabriek De Pottelberg

Engelse Wandeling 2F, 2I-K (Kortrijk)
"Bouwcentrum de Pottelberg", voormalige pannenfabriek. Dieper in gelegen imposant bedrijf gesitueerd langs de spoorlijn Kortrijk-Moeskroen.


ID: 74743 | Bouwkundig element

Site van N.V. Céramique et briquetteries mécaniques du Littoral

Kapel ter Bede 119-121, Luipaardstraat 4-10 (Kortrijk)
Site van de voormalige N.V. Céramique et briquetteries mécaniques du Littoral, met bewaarde droogloodsen, opgevat als een beeldbepalend volume van twaalf parallelle beuken en gebouwd in 1928. Aansluitend ten oosten poortgebouw, overdekte brug en fabrieksschoorsteen. Verder zijn er nog restanten van de machinekamer en de voorbewerkingsruimte en opslagplaats voor klei, beide daterend van 1923 naar ontwerp van W. Vercoutere. De site omvat eveneens woningen, meer bepaald een conciërgewoning, een baanwachtershuisje en twee directeurswoningen.


ID: 44080 | Bouwkundig element

Steenbakkerij

Groenestraat zonder nummer (Langemark-Poelkapelle)
Voormalige steenbakkerij, parallel aan de spoorlijn gelegen, oorspronkelijk opgericht na de Eerste Wereldoorlog door Joseph Dumoulin ten behoeve van de wederopbouw in de Westhoek en rond 1961 volledig vernieuwd door Dumoulin. Baksteenbouw met betonnen, mijterbogige overwelving, en deels behouden tunneloven. Tegen de voorgevel aanleunende loods.


ID: 91581 | Bouwkundig element

Steenbakkershoeve

Manpadstraat 9 (Lendelede)
Toegankelijk via een erfoprit aan westzijde van de straat, gesitueerd tussen het kruispunt met de Hulstemolen- en de Rozebeeksestraat, bestaande uit begin-20ste-eeuwse landgebouwen en woonhuis vermoedelijk met oudere kern. Minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw.


ID: 70021 | Bouwkundig element

Hoeve

Hazewind 3 (Lo-Reninge)
Achterin gelegen hoeve teruggaand op een voormalige steenbakkerij, cf. opschrift "BRIKERIE", thans varkenskwekerij.


ID: 73455 | Bouwkundig element

Steenbakkerij Terca Schouterden

Venlosesteenweg 70 (Maaseik)
De steenbakkerij Schouterden werd opgericht door T. Schouterden in het begin van de 20ste eeuw. De steenbakkerij bezit een ringoven van het Hoffmanntype, daterend uit 1911.


ID: 36239 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouwen

Dorpsplein 21 (Melle)
Ten noordoosten achter de parochiekerk nabij de Schelde-oever ingeplante landelijke bedrijfsgebouwen, naar verluidt voorheen horende bij een steenbakkerij. Oud woonhuis gesloopt en vervangen door een eenvoudige woning uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Hoge rechthoekige bakstenen dwarsschuur onder afgewolfd zadeldak. Haaks aangebouwde bakstenen vleugel van een vroeger wagenhuis met stallen; bakstenen gebouw van vijf traveeën onder een laag zadeldak.


ID: 56181 | Bouwkundig element

Pannenbakkerij Lauwenberg

Oude Aalbekestraat zonder nummer (Menen)
Voormalige pannenbakkerij Lauwenberg. Reusachtig bakstenen complex. Aan de zijde van de spoorweg, achttien beuken onder pannen schilddaken.


ID: 55051 | Bouwkundig element

Steenbakkerij

Westendelaan 121 (Middelkerke)
Steenbakkerij, heropgebouwd in begin jaren 1920. Gebouwen in U-vormig grondplan rond halfverhard erf met siertuintje. Woonhuis in cottagestijl; verhoogde begane grond en twee bouwlagen onder pannen zadeldak waarin dakkapellen onder plat dak. Achterliggende en haaks ingeplante stallingen onder pannen zadeldaken