Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

86 resultaten


ID: 38655 | Bouwkundig element

Steenbakkerij Danneels

Grenadierslaan 12 (Nazareth)
Opgericht na 1918 door I. Van Lierde en D. Van Den Berghe in de Scheldemeersen nabij de brug over de Boven-Schelde en de voormalige sluis. In 1920 overgenomen door Danneels. Werf met veldovens voor vervaardigen van Scheldesteen, gevelsteen en handvormen.


ID: 13773 | Bouwkundig element

Steenbakkerij N.V. Samenwerking

De Laetstraat 17 (Niel)
Steenbakkerij met oostwaarts van de De Laetstraat twee ringovens + schouw, omgebouwd tot klampovens, twee series klampovens van vijf kamers elk en tussenliggende opslagplaats voor steenkool, alles nog in werking.


ID: 13806 | Bouwkundig element

Steenbakkerij De Neef-Landuyt

Pastoor Huyghestraat zonder nummer, Struyfstraat 71 (Niel)
Voormalige steenbakkerij De Neef-Landuyt met een verlaten ringoven met bijhorend kantoortje/woonhuis; op het naastgelegen perceel een bewaarde schoorsteen.


ID: 13805 | Bouwkundig element

Steenbakkerij Damman

Steenbakkerijen 32 (Niel)
Steenbakkerij met drie ringovens buiten werking, alle drie met schouw waarvan de middelste gedateerd 1912.


ID: 16567 | Bouwkundig element

Mekanieke Steenbakkerij van Nieuwpoort

Brugsevaart 38 (Nieuwpoort)
Gelegen aan het kanaal Nieuwpoort-Plassendale ten noordoosten van de stad. Opgericht in 1899. Na faillissement in 1911, verkocht en door nieuwe eigenaars uitgebreid. Steenbakkerij gekenmerkt door grote bedrijvigheid tijdens de wederopbouw van de jaren 1920 (507 arbeiders in 1924). Verschillende buitenovens onder meer te Wulpen nabij hoeve zogenaamd "Allaertshuizen".


ID: 308344 | Bouwkundig element

Ateliergebouw van steenbakkerij

Koolhofstraat 11 (Nieuwpoort)
Ten westen van de dorpskern van Ramskapelle liggen de resten van een merkwaardig industrieel-archeologisch complex, meer bepaald de ruïnes van een steenbakkerij en een vlasroterij. Van het in 1904-1905 opgebouwde baksteenbedrijf Briqueteries, Tuileries en Céramiques resteert nog het ateliergebouw of de kleibewerkingshal.


ID: 76550 | Bouwkundig element

Ringoven Steenbakkerij Hove

Lindendreef zonder nummer (Ninove)
Aan het einde van deze straat: recente ringoven J. Hove, 1955, van tweemaal zeven kleine poorten, onder zadeldak; lessenaarsdak aan weerszijden tegen het ovenlichaam.


ID: 9486 | Bouwkundig element

Veldsteenbakkerij Raes

Nederhasseltstraat zonder nummer (Ninove)
Veldsteenbakkerij Raes, in open lucht, met uitgravingen ter plaatse. In de omgeving, evenals in de rest der gemeente, nog tal van sporen van vroegere steenbakkerijen.


ID: 9397 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Vreckom 12 (Ninove)
Gesloten hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig, deels gekasseid erf met centrale mestvaalt.


ID: 83794 | Bouwkundig element

Ringoven

Vreckom zonder nummer (Ninove)
Ringoven uit de 20ste eeuw, met aan weerszijde negen kleine poorten (voor manueel inzetten), onder overkragend zadeldak (eternitplaten op houten spanten). In de omgeving tal van uitgebakken velden.