Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

301 resultaten


ID: 215779 | Bouwkundig element

Sint-Paulusinstituut

Patijntjestraat 45 (Gent)
Sint-Paulusinstituut, schoolcomplex, in nieuwe zakelijkheid volgens een bouwaanvraag van 1938 ontworpen door architect Alfons Van de Vijver, in opdracht van de Broeders van Liefde, later uitgebreid met een eetzaal en een gebouw met turnzaal en klaslokalen naar ontwerp van architect Albert Lefebure, respectievelijk volgens bouwaanvragen van 1960 en 1975.


ID: 19633 | Bouwkundig element

Sint-Bavo Humaniora

Reep 3-4, 5 (Gent)
Heden ressorteert het enorme complex van de school onder hetzelfde adres. Dit omvat aan de Reep respectievelijk twee 18de-eeuwse herenhuizen, twee trapgevels in traditionele stijl, een eind 18de-eeuwse vleugel en een voormalig fabrieksgebouw uit eerste helft 19de eeuw.


ID: 19644 | Bouwkundig element

Klooster en godshuis van Sint-Magdalena

Rodelijvekensstraat 19 (Gent)
Voormalig "Klooster en godshuis van Sint-Magdalena", later "Rode Lijvekensschool" en thans "Secundair Kunstinstituut". De kloostergebouwen klimmen op tot eind 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. Ze zijn opgevat als twee verdiepingen hoge vleugels onder zadeldaken en uitgewerkt in baksteenbouw. In de loop van de tweede helft van de 19de eeuw uitgebreid naar het westen met twee dwarsvleugels van één bouwlaag.


ID: 21066 | Bouwkundig element

Sint-Barbarakerk en -college

Savaanstraat 33 (Gent)
De eerste bouwcampagne der jezuïeten betreft de zuidvleugel aan de straatzijde in 1840. Neoclassicistisch kerkgebouw naar ontwerp van architect Fr. Steyaert Jr. op de hoek met het Sint-Barbarastraatje, daterend van 1855-58, ingewijd in 1858. In de loop van de 19de en 20ste eeuw uitbreidingen en oprichtingen van nieuwe schoolgebouwen rondom een rechthoekige binnenkoer.


ID: 26691 | Bouwkundig element

Sint-Jan-Berchmans jongensnormaalschool

Sint-Jozefstraat 8 (Gent)
Baksteenbouw met plat dak in nieuwe zakelijkheid van 1936-38 naar ontwerp van architect Maurice De Wilde. Van de drie, in U-vorm geplande vleugels kwamen er slechts twee tot stand. Het hoofdgebouw vertoont reminiscenties aan de verwezenlijkingen van architect W.M. Dudok.


ID: 19695 | Bouwkundig element

Parochiezaal en schoolgebouwen

Sint-Lievenspoortstraat 142 (Gent)
Voormalig lokaal van Sint-Annaparochie, sinds 1910 bisschoppelijke huishoudschool, volgens archiefstukken opgetrokken in 1866 naar ontwerp van architect F. De Noyette. Diephuis met fraaie bakstenen puntgevel van twee bouwlagen in neogotische stijl. Bakstenen schoolgebouwen opgetrokken rondom kleine rechthoekige binnenkoer uit eerste kwart 20ste eeuw.


ID: 18720 | Bouwkundig element

Gesticht Sint-Johannes-Berchmans

Stropstraat (Gent)
Een weinig achterin gelegen bakstenen complex gebouw van twee en een halve verdieping op U-vormige plattegrond, daterend van 1893. Door een muur afgesloten voorplein met aan de straat palende woning op T-vormige plattegrond.


ID: 25952 | Bouwkundig element

Koninklijk Pensionaat

Universiteitstraat 8 (Gent)
Voormalig Koninklijk Pensionaat, ingeplant in het complex van het oude Jezuïetencollege in 1773 en sedert de stichting van de universiteit in het eerste kwart van de 19de eeuw ingelijfd bij de nieuwe leslokalen. Bewaarde linker gevelpartij met bepleisterd bakstenen gebouw op arduinen plint van dertien traveeën en drie bouwlagen, daterend van circa 1775.


ID: 26833 | Bouwkundig element

Klooster zusters Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

Visitatiestraat 3-5 (Gent)
Eerste aankoop van gronden voor de congregatie aan de Visitatiestraat begrepen tussen de Gerard- en de Halvemaanstraat in 1848. Oprichting van de lagere school en het noviciaat in 1850 en inzegening van de eerste gebouwen. Nadien stelselmatig uitgebreid met nieuwe afdelingen onder meer oprichting van de normaalschool in 1888. Neogotische tuinkapel, vermoedelijk opgetrokken in het derde kwart van de 19de eeuw. Heilige Jozefkapel gebouwd in 1870 ter vervanging van de kleine oude kloosterkapel.


ID: 21374 | Bouwkundig element

Stedelijk Instituut voor Hoger Secundair Onderwijs

Wispelbergstraat 1-2 (Gent)
Breed schoolgebouw, aanvankelijk verschillende woningen, met bepleisterde lijstgevel van dertien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), opgetrokken in empirestijl in 1837.