Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

899 resultaten


ID: 134020 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van de benedictijnenabdij van Affligem

Abdijstraat 6 (Affligem)
Ommuurde benedictijnenabdij teruggaand tot in de 11de eeuw. Rond 1800 deels gesloopt met behoud van de Sint-Benedictuspoort en het zogenaamde Bisschoppenhuis uit 1720, kloostergebouwen grotendeels heropgebouwd in neogotische stijl na de terugkeer van de benedictijnen in 1869. In de 17de en 18de eeuw omringd met siertuinen, moestuinen, boomgaarden, vijvers en een kerkhof. Heraanleg van verschillende delen van de tuin in de eerste helft van de 20e eeuw: verbouwingen en nieuwbouw naar ontwerp van onder meer Dom P. Bellot en A. Kropholler tijdens het interbellum; lindedreven en 'groene' evocatie van het koor van de verdwenen abdijkerk.


ID: 16128 | Bouwkundig element

Hoeve Kleen Eversam

Eversamstraat 9 (Alveringem)
Meerledige hoeve midden weilanden; interessant boerenhuis op lage terp, deels omwald ten zuidoosten; bereikbaar via onverharde oprit. Kleine moestuin voor erfzijdegevel (ten zuiden). Storende 20ste-eeuwse loods ten noordwesten.


ID: 15885 | Bouwkundig element

Mariakapel

Grensstraat (Alveringem)
Rechthoekig gebouwtje met voorportaaltje, onder zadeldak (mechanische pannen), uit de 18de eeuw. Geveltop met rechthoekige nis waarin houten Mariabeeld (?; 18de eeuw?) achter glas.


ID: 6404 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch hotel

Amerikalei 131 (Antwerpen)
Het statige pand op nr. 131 valt op door de brede gevel met strakke, neoclassicistische ordonnantie, door de rondboogpoort met sluitsteen en door het Mariabeeld op de eerste verdieping. Het huis werd gebouwd als hotel voor Florent Bal, naar een ontwerp van Jos Hertogs van 1892.


ID: 6465 | Bouwkundig element

Rust- en verzorgingstehuis Vinck-Heymans

Arthur Goemaerelei 18 (Antwerpen)
Oorspronkelijk pensionaat voor meisjes uit de betere kringen, opgericht door de Congrégation des Réligieuses de Notre Dame de Sion. Het hoofdgebouw in eclectische stijl werd opgetrokken naar een ontwerp door de architecten August Cols en Alfried Defever uit 1907.


ID: 127505 | Bouwkundig element

Victor Jacobslei en omgeving

Beernaertstraat 26-30, Maloustraat 2-10, Victor Jacobslei 1-26 (Antwerpen)
Gedeelte van de Victor Jacobslei, tussen Statiestraat en Sint-Hubertuskerk, samen met Beernaert-, Daenen- en Maloustraat, aangelegd op verzoek der Maatschappij Nieuw kwartier van Berchem en goedgekeurd in 1900.


ID: 4830 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw met kind

Begijnenstraat 65-67 (Antwerpen)
Op scheidsmuur gekroonde Onze-Lieve-Vrouw met kind op linkerarm. Trapezoïdale sokkel met initiaal M van Maria en hart. Veelhoekige ijzeren baldakijn met sierbol.


ID: 4837 | Bouwkundig element

A la Sainte Cécile

Begijnenstraat 66-68 (Antwerpen)
Meergezinswoning in ingehouden art-decostijl op de hoek van Begijnenstraat en Sint-Rochusstraat, in twee fasen gebouwd in opdracht van Frederik Verheyden, naar ontwerpen door de architect Eugène Wattiez uit 1924 en 1931. De eerste fase betrof het hoekpand van zes traveeën, in 1924 uitgevoerd door de aannemer Petrus Van Hees uit de Lange Lozanastraat. De twee rechter traveeën in de Begijnenstraat werden in 1931 toegevoegd.


ID: 4843 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw met kind

Begijnenvest 72 (Antwerpen)
Onze-Lieve-Vrouw met kind met kind op linkerarm, geplaatst tijdens het interbellum.


ID: 5271 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Begijnenvest 93 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis op de hoek van Begijnenvest en Koninginnestraat, volgens de bouwaanvraag uit 1857 opgetrokken in opdracht van de marmerbewerker Jacques Sermon. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Het project omvatte verder een koetspoort en werkplaats aan de Koninginnestraat, die later werden overbouwd en verhoogd, en in 2017 gesloopt.