Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1672 resultaten


ID: 45198 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Mattheus

Zuidlaan 18 (Zwalm)
Neogotische kerk gebouwd naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters, gebouwd in 1875-76, omringend kerkhof en arduinen oorlogsmonument vóór de kerk.


ID: 80857 | Bouwkundig element

Kantoorgebouw N.V. Bekaert

Bekaertstraat 2 (Zwevegem)
In 1880 sticht Leon Bekaert een staaldraadtrekkerij zogenaamd Tréfilerie Leon Bekaert, die in de 20ste eeuw een grote expansie kent. Van de grote industriële site resteert een kantoorgebouw, gedateerd 1936 en na de Tweede Wereldoorlog hersteld naar vooroorlogs model. Aan de Bekaertstraat verankerde bakstenen trapgevel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, en aan de zijde van de Otegemstraat bakstenen gevel in dezelfde stijl, getypeerd door brede trapgevels en dakvensters met trapgevel. In de vernieuwde zijgevel aan de Bekaertstraat werden de gedenkplaat voor het gesneuvelde personeel van de firma Bekaert tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog en het reliëf van de Heilige Antonius met kind geïntegreerd.


ID: 80878 | Bouwkundig element

Sint-Niklaasinstituut

Deerlijkstraat 34-36 (Zwevegem)
Sint-Niklaasinstituut, opgericht in 1866. De vroegste gebouwen, zijnde het kloosterhuis en klassenvleugels, gebouwd tussen 1868 en 1890. In 1893 in westelijke richting uitgebreid. In 1897 wordt een rechthoekig volume opgetrokken aan de straat, dat in 1934 wordt verbouwd tot een langgestrekte vleugel. In het derde kwart van de 20ste eeuw nog verschillende uitbreidingen in zuidelijke richting. Dieper in gelegen voormalig klooster, ca. 1866. Eenvoudige bakstenen lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Links (westen), recentere klassenvleugel vermoedelijk aangepast in de jaren 1940. Rechts, dwarse vleugel, opgetrokken ca 1891. Blinde straatgevel geritmeerd door verticaliserende lisenen waartussen getoogde blinde vensters met bakstenen borstwering. Ten oosten, langgestrekte vleugel opgetrokken in twee fases, vermoedelijk in 1897 en 1934. Verankerde baksteenbouw geritmeerd door lisenen, verbonden door muizentandfries.


ID: 81051 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Kerkomtrek zonder nummer (Zwevegem)
Arduinen gedenkzuil op vierkante sokkel met naar boven toe versmallende zuil met kruis van 1950, gesigneerd door Lattenist, voor de burgerlijke en militaire slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de opgeëisten van de Eerste Wereldoorlog en de weerstanders van de Tweede Wereldoorlog.


ID: 81147 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Elooi

Kerkstraat zonder nummer (Zwevegem)
Neogotische kerk heropgebouwd in 1918 naar de originele pannen van 1874 en naar ontwerp van architect Leopold De Geyne uit Kortrijk. Het gebouw is omgeven door loofbomen, enkele kerkbanken, een pastoorspad, een gedenksteen, voorgeplaatst gietijzeren kruis, Heilig Hartbeeld en tevens calvarie met ijzeren Christusbeeld. Driebeukig bedehuis met voorgeplaatste westertoren; sacristie en recenter dienstgebouw., voormalige doopkapel en traptoren. Rode baksteenbouw, met gebruik van arduin en leien bedaking. Toren gemarkeerd door versneden steunberen op de hoeken. Schip van zeven traveeën met aflijnende getrapte fries geritmeerd door spitsbogige muuropeningen en versneden steunberen. Oostelijke zijpuntgevels getypeerd door vlechtingen.


ID: 81159 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Moenplaats zonder nummer (Zwevegem)
Gedenksteen met standbeeld voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en de opgeëisten Eerste en Tweede Wereldoorlog en de politieke gevangenen Tweede Wereldoorlog. Het monument, wordt opgericht vóór 30/10/1921, maar werd in de jaren 1960 vervangen door het huidige van groengrijze breuksteen afgedekt met hardstenen platen, daarboven een muur van blauwe hardsteen met vier tekstplaten van leisteen en opschrift Moen aan zijne helden gesneuveld voor het vaderland in gouden letters. Links, soldaat in rusthouding van blauwe hardsteen.


ID: 81213 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus en Sint-Anna

Otegemplaats 1 (Zwevegem)
Neoclassicistische parochiekerk, gelegen in de dorpskom, in rode baksteen met verwerking van zandsteen voor de hoekbanden en arduinen blokken voor de sokkel. Gebouw met glasramen en vierkante ingebouwde toren, met altaren, biechtstoelen, schilderijen en orgel. Kerk gedateerd 1789 omgeven door parkeerplaatsen en leilinden. Monument ter ere van de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.


ID: 81335 | Bouwkundig element

Gedenksteen voor militaire slachtoffers van de Eerste van Tweede Wereldoorlog

Sint-Denijsplaats zonder nummer (Zwevegem)
Gedenksteen voor militaire slachtoffers van de Eerste van Tweede Wereldoorlog, gelegen aan de voet van de kerkhofmuur. Oorspronkelijk geplaatst in de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel op de hoek Kerkeberg/ Koffiestraat. In 1926 werd het gedenkteken verplaatst naar de huidige ligging. Rondbogige, hardstenen gedenksteen uitgevoerd door Viaene-Lagae uit Kortijk met bronzen reliëf van L. Bressers uit Gent. Rechthoekige trede met twee paaltjes (oorspronkelijk vier) in de vorm van een obus.


ID: 81037 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Theophiel Toyeplein zonder nummer (Zwevegem)
Standbeeld voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de vermisten en de politieke gevangenen van de Tweede Wereldoorlog. Arduinen monument opgericht in 1920-1921. Enkel vierkante sokkel met naar boven toe versmallende vierkante zuil met gebogen fronton, met bekronende buste van koning Albert I. Oorspronkelijk gelegen te midden van achthoekig bloemperk, later verplaatst ten zuidoosten van de kerk


ID: 216165 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Zwijndrecht

Dorp West zonder nummer (Zwijndrecht)
Geometrisch opgevat hardstenen monument voor de gesneuvelden van beide wereldoorlogen, met bronzen bas-reliëfs.