Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1058 resultaten


ID: 9747 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Wijnhuizestraat 128 (Zottegem)
Boerenarbeidershuis met moestuin vooraan. Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat), uit tweede-derde kwart 19de eeuw.


ID: 134238 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa en hoeve Pardon met park

Tien Bundersweg 6-8 (Zoutleeuw)
Rond 1860 lieten de erfgenamen van Jean Pardon, stadssecretaris van Tienen, een villa en een hoeve optrekken. Een verbouwing rond 1902 in opdracht van advocaat Paul Pardon bepaalt het huidige uitzicht van de villa. De oor­spronkelijke structuur van de moes- en lusttuin, een deel van de oorspronkelijke beplantingen en een belvedère bleven bewaard.


ID: 57909 | Bouwkundig element

Hoeve Beukelvliet

Brugse Steenweg 30 (Zuienkerke)
Hoeve gebouwd op de plaats van de oude vliegtuighal en hangars van het Duits vliegveld Flügplatz Neumünster, Eerste Wereldoorlog. Hoeve volgens kadaster van 1939 op L-vormige plattegrond. Huidig woonhuis van 1949 uitgebreid in jaren 1960-1970. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen met lange stalvleugel onder zadeldak, moestuin en weiland.


ID: 58072 | Bouwkundig element

Groot Hof Mariemont

Copsweg 4 (Zuienkerke)
Eén van de belangrijkste buitenstedelijke eigendommen van het Sint-Janshospitaal, voor het eerst vermeld in 1400. Nu een hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken op een rechthoekig omwald erf, drie volumes in U-vorm omheen het binnenerf geplaatst. De historische omwalling is nog grotendeels bewaard. De historische moestuin wordt nog steeds daar gecultiveerd. Boerenwoning gedateerd 1630 met geïncorporeerde paardenstal en aansluitend een wagenhuis gedateerd 1852, stalvleugel en bergschuur zeker teruggaand tot de eerste helft van de 18de eeuw; bergschuur wellicht eind 17de-eeuws. Bakstenen rond hondenhok met hutvormig dakje.


ID: 58093 | Bouwkundig element

Hoeve

Nieuwe Steenweg 39 (Zuienkerke)
Hoeve van het langgestrekte type gelegen op een hoger, omwald terrein. Historische hoeve met een erg typerende ligging net ten noorden van de kerk en de pastorie.


ID: 38434 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Olsene

Grote Steenweg 19-23, 19A (Zulte)
Het kasteeldomein van Olsene wordt aan drie zijden omgracht, het domein omvat een toegangshek tussen paviljoenen, een waterkasteel binnen een cirkelvormige vijver en een neerhof.


ID: 38413 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Meulebergstraat 11 (Zulte)
Naar verluidt voormalig molenaarshuis van een stenen molen die hier stond tot eind 19de eeuw.


ID: 45140 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Andreasparochie met tuin

Beerlegemsebaan 61 (Zwalm)
Pastorie gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw bij de Sint-Andreaskerk naar ontwerp van E. de Perre-Montigny. Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, aansluitende ommuurde moes- en bloementuinen, gelegen in een omringende ommuurde pastorietuin.


ID: 45211 | Bouwkundig element

Hoeve en molenaarshuis Biestmolenhoeve

Biestmolenstraat 9 (Zwalm)
Ruim herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, gebouwd in 1871, aanbouwsel links en rechts, achteraan dienstgebouwen rondom binnenplaats, afzonderlijk dienstgebouw met kippenhokken en wagenhuis van later datum.


ID: 45149 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Beerlegem

Kasteeldreef 3-4, 8 (Zwalm)
Kasteeldomein van Beerlegem van circa 60 hectare, gelegen in de vallei van de Munkbosbeek, vermoedelijke teruggaand tot een middeleeuwse site met walgrachten. Omgracht voorhof met smeedijzeren inrijhekken van 1860-61 en dienstgebouwen uit 1773 en 1788. Kasteel gelegen binnen een brede rechthoekige omgrachting uitgebreid tot rechthoekige vijver, axiaal verbonden met het voorhof door een stenen brug. Bouw van een nieuw kasteel circa 1730 en verbouwd in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect O. Geerling in 1872-76. Kasteel en bijgebouwen na oorlogsschade hersteld onder leiding van architect M. Vossaert. Deels omhaagd park met omgrachtingen, vijvers en fonteinen, heraangelegd tussen 1814 en 1830, ten noorden van het kasteel in geometrische stijl met ganzenvoet en toegangsdreef en ten zuiden in landschappelijke stijl met lemen "kluizenaarswoning" en vista in zuidoostelijke richting over de Munkbosbeek en een licht glooiende weide. Ten westen ijskelder van 1843.