Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

86 resultaten


ID: 84992 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Wetteren

Markt 1 (Wetteren)
Het voorontwerp voor het gemeentehuis en vredegerecht is van de Gentse architect Ferdinand De Noyette. Door zijn overlijden kort nadien diende zijn broer, architect Modeste De Noyette, de definitieve plannen in. In 1873 was het bouwwerk klaar. Het gemeentehuis met duidelijk stedelijke allure werd gerealiseerd in een classiciserende eclectische stijl met voornamelijk neobarokke elementen en een opmerkelijk neoclassicistisch interieur.


ID: 90403 | Bouwkundig element

Groot Goed ter Vlaagt

Abeelstraat 37 (Wingene)
Het "Groot Goed ter Vlaagt", historische hoeve, opklimmend tot de 13de eeuw. Voormalige hoofdcommanderij van de tempeliers en tussen 1312 en 1795 bezit van de hospitaalridders van Malta. Foncier van de heerlijkheid "Ter Vlaagt". Vermoedelijk was dit een zogenaamd mottehof oorspronkelijk met dubbele omwalling en indertijd de grootste hoeve van Ruiselede met uitgestrekte landerijen.


ID: 90446 | Bouwkundig element

Herberg 't Wulveke

Bruggesteenweg 49-51 (Wingene)
Voormalige herberg " 't Wulveke", op de locatie van de vierschaar van de heerlijkheid Sint-Pieters-Schalklede, een middeleeuwse plaatsnaam bij de toenmalige "Wytstraat" (= Bruggesteenweg). De galg van de vierschaar is te situeren op de "Schobbejakshoogte" (zie Veldkapellestraat) op de grens met Wingene.


ID: 90576 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Ruiselede

Markt 1 (Wingene)
Gemeentehuis van Ruiselede, gebouwd tussen 1873 en 1876 naar plannen van architect Henri de Fernelmont. Opgetrokken in een zuivere, profane neogotiek.


ID: 14542 | Bouwkundig element

Gemeentehuis en Vredegerecht van Zandhoven

Liersebaan 12 (Zandhoven)
Dit neoclassicistisch dubbelhuis dateert uit 1844 en fungeerde aanvankelijk als gemeentehuis én vredegerecht.


ID: 309409 | Bouwkundig element

Vredegerecht

Prins Leopoldplaats 6 (Zoutleeuw)
Deze voormalige jongensschool uit 1881 werd eind 19de eeuw verbouwd tot vredegerecht naar plannen van Jules Barbier met muurschilderingen, sgraffito, en art-nouveaudetaillering.