Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2548 resultaten


ID: 88458 | Bouwkundig element

Villa Beukenhof

Hoogstraat 148 (Waasmunster)
Binnen een ruime beboomde tuin ingeplante pittoreske villa, oprijzend achter de glooiing van een vroegere vijver. Volgens kadasterarchief in 1927 in gebruik genomen nieuw gebouwd huis. Gekasseide oprit links opzij met tweedelig ijzeren toegangshek aan gewitte bakstenen hekpijlers met bolornament. Voormalige conciërgewoning tegen de linker perceelgrens.


ID: 88462 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Sombeke

Kasteelstraat 18-22 (Waasmunster)
Het in de periode 1696-1716 heropgebouwd kasteel toont aan dat de site geëvolueerd is naar een tweeledige vorm bestaande uit een opperhof met voorhof binnen een dubbele omgrachting. Met de wisselende eigenaars onderging het 18de-eeuwse kasteel ook herhaaldelijk transformaties. Tot het domein behoor ook een poortgebouw met aanpalende aanhorigheden, vermoedelijk voormalige kasteelhoeve, met koetshuis en stallen van het kasteel van Sombeke, nu met een gerenoveerde conciërgewoning en woonhuis, opgevat als een 18de-eeuwse constructie. Kasteeldomein met 18de-eeuwse hekpijlers en een door tuinarchitect Jacques Wirtz in het begin van de 1990 aangelegde tuin.


ID: 88480 | Bouwkundig element

Klooster van Mariazusters van Franciscus

Kerkstraat 14, 20 (Waasmunster)
Het klooster van de Mariazusters van Franciscus omvat een oudere kloosterkapel van 1877 naar ontwerp van architect Modeste De Noyette, die teruggaat op het moederklooster van de vroegere zusters maricolen-franciscanessen. Architect Dom Hans van der Laan creëerde tussen 1981 en 1985 op de kloostersite een groot kloostercomplex. De tuinen werden na een aanzet van ontwerp door Van der Laan opgemaakt door de vooraanstaande tuin- en landschapsarchitect Pieter Buys, samen met B. Van der Vliet.


ID: 88487 | Bouwkundig element

Klooster van de Liefdezusters van de Verrezen Zaligmaker

Kerkstraat 32 (Waasmunster)
Historische site van de abdij van Roosenberg. Architect B. Cnops maakte in 1841 plannen van de abdij voor bouwfase Roosenberg II, met inplanting van een nieuwe kapel. Vanaf 1977 klooster van de Liefdezusters van de Verrezen Zaligmaker. Van de historische abdijgebouwen bleven de kapel uit 1852 en een in de abdij geïntegreerd 17de-eeuws herenhuis bewaard. In de deels ommuurde kloostertuin zijn relicten bewaard van de abdij van Roosenberg II waaronder twee kleine kapellen, en een Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot.


ID: 88493 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Petrus en Paulusparochie met tuin

Kerkstraat 39 (Waasmunster)
De in 1778 nieuw gebouwde pastorie ligt enigszins verwijderd van de kerk tussen rijhuizen en achteruitspringend ten opzichte van de rooilijn. Bakstenen huis op rechthoekige plattegrond met vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Ruime achterliggende deels ommuurde pastorietuin.


ID: 88505 | Bouwkundig element

Herenhuis en aanhorigheden

Kerkstraat 54, Marollenstraatje 8-10 (Waasmunster)
Breed en hoog dubbelhuis van twee bouwlagen onder vernieuwde verspringende zadeldaken, met lijstgevel van zeven traveeën, wellicht in kern minstens opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw. Uitgestrekte bijhorende achtertuin met landschappelijke aanleg. De lange vleugel met bijgebouwen omvat een voormalige conciërgewoning en een koetshuis met paardenstallen.


ID: 88538 | Bouwkundig element

Villa Vogelzang met tuin

Nijverheidslaan 76 (Waasmunster)
Villa Vogelzang werd in 1913-1914 opgericht als buitenverblijf. De villa werd enigszins aangepast en uitgebreid door de Gentse architect Charles Hoge, mogelijk bijgestaan door zijn zoon Gerald. De in landschappelijke stijl aangelegde villatuin verwijst naar het oorspronkelijke heidelandschap met bebossing.


ID: 88572 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Sombekedries 3 (Waasmunster)
Burgerhuis met eclectische inslag van 1892-1893 in omringende tuin met hoog ijzeren hekwerk als voortuinafsluiting. Schuin ingeplant breedhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder pannen zadeldak tussen zijtrapgevels.


ID: 88581 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Jan-Baptistparochie met tuin

Sousbeekstraat 101 (Waasmunster)
Pastorie uit 1877, gelegen binnen een grote beboomde, deels ommuurde en deels omhaagde tuin ten oosten van de in dezelfde periode opgerichte Sint-Jan-Baptistkerk. Kerk en pastorie kwamen tot stand onder impuls van onderpastoor A. Rubbens van Waasmunster centrum. Bewaarde plannen van 1876 voor de neogotische pastorie, evenals de kerk toegeschreven aan ingenieur-architect Arthur Verhaegen uit Gent.


ID: 34353 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Catharinaparochie met tuin

Dorp 35 (Wachtebeke)
De pastorie met aansluitende tuin werd in 1869 gebouwd naar de plannen van architect Edmond de Perre-Montigny op een oudere site. Vermoedelijk werden onderdelen hergebruikt in de nieuwe constructie en het tuinpaviljoen. In 1892 werd de pastorie vergroot met bijgebouwen. Het bakstenen dubbelhuis telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak.