Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1993 resultaten


ID: 300173 | Landschappelijk element

Paardenkastanje op voormalig erf in Lommel-Kolonie

Kolonie 138, 138A (Lommel)
Ter hoogte van deze woning bevindt zich de dikste paardenkastanje van Lommel-Kolonie, mogelijk een relict van de oorspronkelijke erfbeplanting.


ID: 80174 | Bouwkundig element

Hoeve Spooren en omgeving

Loberg 33 (Lommel)
Bakstenen hoeve, acht traveeën en één bouwlaag onder een steil leien wolfsdak op daklijstbalkjes. Van de voormalige nutsvoorzieningen bleef enkel een waterput bewaard.


ID: 131049 | Landschappelijk element

Twee opgaande linden als schermbomen

Loberg 33 (Lommel)
Op het einde van de onverharde toegangsweg van de langgestrekte hoeve Spooren werden twee lindes aangeplant. De opgaande lindes zijn vermoedelijk scherm- of schaduwbomen dia als taak hadden het woonhuis en de schuur te beschermen tegen de verschillende weersomstandigheden.


ID: 216458 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Eerste Wereldoorlog

Blauwenhoek (Londerzeel)
Oorlogsmonument van de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken uit baksteen met verwerking van blauwe hardsteen, opgericht naar ontwerp van architect J. Diongre, omgeven door linden en ingeplant op een driehoekig grasplein.


ID: 301703 | Landschappelijk element

Oude okkernoot

Bloemstraat 3 (Lubbeek)
Een mooi ontwikkelde okkernoot werd volgens overlevering omstreeks het jaar 1900 op het erf geplant. Het erf bevond zich in de rand van de nu nagenoeg volledig bebouwde Krekelendries.


ID: 306188 | Landschappelijk element

Opgaande linde als eeuwfeestboom

Kerkdreef (Lubbeek)
Naast de kerk in Linden staat een hoge, opgaande linde. Deze boom is geplant als eeuwfeestboom in 1930. Tijdens deze viering van de honderdste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid werden op verschillende plaatsen in het land eeuwfeestbomen geplant. Deze eeuwfeestboom is aangeplant door de oud-strijders van het dorp, in aanwezigheid van de schoolkinderen. De linde heeft een omtrek van 236 cm en een hoogte van 22 m.


ID: 22550 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Beukeboom en omgeving

Beukeboomstraat 48 (Lummen)
Kapel gelegen op de Willekensberg, gebouwd in 1640-1641 en uitgebreid in 1742 en 1744. Witgekalkt bakstenen gebouw met verwerking van mergelsteen, voorzien van een kluizenaarskamer. De kapel is omringd door een historisch een bosparkje, met onder andere een bruine beuk, centraal op een terp ingeplant.


ID: 130818 | Landschappelijk element

Duizendjarige eik

Dikke Eikstraat (Lummen)
De duizendjarige eik, een zomereik, zou sinds de Karolingische periode als gerechtsboom gediend hebben. Deze boom vormt een belangrijk beeldbepalend object in dit open landbouwlandschap.


ID: 130819 | Landschappelijk element

Zoon  en kleinzoon van de Duizendjarige eik

Dikke Eikstraat (Lummen)
Het domein van de duizendjarige eik bevat enkele oude eikenbomen. Zo is er de duizendjarige eik, over wiens leeftijd wordt getwist. Verder staan er op het domein nog 2 andere impossante oude eiken. Deze kregen de toepasselijk naam 'zoon van de Duizendjarige eik' en 'kleinzoon van de Duizendjarige eik'. Bij de 3 bomen is de boomspiegel, voorzien van een mulchlaag, omzoomd met houten paaltjes.


ID: 131027 | Landschappelijk element

Opgaande linde als kapelboom

Schippersstraat (Lummen)
Op een driehoekig grasperkje, omgeven door de Schippersstraat en Genenbosstraat, staat een kapel met bijhorende kapelboom. De kapel werd gebouwd ter ere van een schoolmeester die verdronk tijdens het schooljaar 1926-1927. De opgaande winterlinde (Tilia cordata) die de kapel begeleidt is merkwaardig omdat deze uitgroeit met twee doorgaande koppen. Het geheel is een beeldbepalend object in de omgeving. De linde werd intussen bijgesnoeid omwille van de elektriciteitsdraden en tevens is er ook een nestkast voor uilen opgehangen in de boom.