Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1985 resultaten


ID: 304581 | Landschappelijk element

Kasteeldreef Smissenbroek

Keiberg 50 (Oosterzele)
In het centrum van Oosterzele leidt van op de Keiberg een toegangsdreef naar het Kasteel Smissenbroek. Voorbij de toegangspoort is de dreef beplant met een dubbele rij opgaande beuken die het geheel een monumentaal karakter verlenen. De dreef zelf is aangelegd met kasseien en leidt tot aan het voorhof en de kasteelgracht. Op historische kaarten is te zien dat de kasteeldreef oorspronkelijk verder doorliep naar het noordwesten over de weg en de toenmalige 'Brouck Kauter' en zo het kasteel voorzag van een mooie zichtas.


ID: 36792 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ter Loo met watermolen en omgeving

Kloosterstraat 42, Watermolenstraat 3-5 (Oosterzele)
Hoeve van het semigesloten type met maalderijgebouw aan de Molenbeek. Landelijk ensemble, gedeeltelijk omringd door populieren. Gekasseide binnenkoer met mesthoop. Voormalig boeren- en molenaarshuis met voorgevel palend aan de Watermolenstraat; één bouwlaag en zeven traveeën, onder zadeldak. Rechts naast de woning aansluitend maalderijgebouw van de watermolen, gedateerd 1616 met drie traveeën brede straatgevel. Ten zuiden van de molen is langs de Molenbeek nog een deel van de molenvijver onder bos bewaard gebleven.


ID: 132488 | Landschappelijk element

Drie opgaande Canadapopulieren als straatbeplanting

Lange Munte (Oosterzele)
Drie hoog opgesleunde, opgaande Canadapopulieren staan op het openbaar domein langs de als monument beschermde kasseiweg de Lange Munte. Het zijn oude populierenklonen met zware stamomtrekken. De bomen werden in 2012 gemeten en hadden toen stamomtrekken van 357, 413 en 465 cm. De bomen zijn wel 28 meter hoog en hebben een kruindiameter van circa 23 meter en zijn hierdoor zéér beeldbepalend in het straatbeeld en in het omgevend landschap.


ID: 305379 | Landschappelijk element

Schermlinde

Molenstraat (Oosterzele)
Naast de gekasseide oprit bij een voormalig boerenhuis staat een opgaande linde. Deze boom is aangeplant aan de westzijde van het gebouw en deed vermoedelijk dienst als schermboom tegen zon, wind en regen.


ID: 306829 | Landschappelijk element

Linde als kruispuntboom

Mussestraat, Wulgenstraat (Oosterzele)
De linde op het kruispunt van de Wulgenstraat en de Mussestraat is aangeplant als kruispuntboom.


ID: 36790 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Vijverhoek 4 (Oosterzele)
Achterin gelegen hoeve, bereikbaar via een gekasseide toegangsdreef afgeboord door populieren. Rechthoekig, gekasseid binnenerf met mestvaalt tegenover de stallen. Alleenstaande boerenwoning van circa 1875 met één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak met klokkenstoel. Dwarsschuur en stallen in een L-vormige bakstenen bedrijfsvleugel met zadeldak. Bakstenen bakoven met aangebouwd wagenkot onder zadeldak naast de erftoegang.


ID: 36730 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Waterhof en omgeving

Walzegem 33 (Oosterzele)
Het Waterhof is een achterin gelegen, enkelvoudig omgrachte en door populieren omringde grote hoeve van het semigesloten type, voorheen met stokerij. Gewit bakstenen hoevecomplex onder schild- en zadeldaken, uit de 17de eeuw met uitbreidingen en aanpassingen uit de 19de eeuw. Gekasseid rechthoekig binnenerf geopend aan de achterzijde; vroeger gesloten. Brede korfboogpoort in zandstenen omlijsting met booglijst op imposten voorzien van het jaartal 1675. De hoeve ligt vandaag in een overwegend agrarisch landschap en is toegankelijk via een onverharde oprijlaan. De grachten zijn bewaard langs drie zijden en worden gemarkeerd door onder andere een rij populieren op de wal.


ID: 306828 | Landschappelijk element

Zomereik als kruispuntboom

Wulgenstraat (Oosterzele)
De zomereik op het kruispunt van de Wulgenstraat en een halfverharde buurtweg (Chemin nr 13) is aangeplant als markeringsboom en is een herkenningspunt in het landschap.


ID: 304600 | Landschappelijk element

Ravenbosdreef

Oostkamp (Oostkamp)
Tegenover een historische hoeve leidt een onverharde dreef noordwaarts. Deze Ravenbosdreef is langs weerszijden beplant met een rij opgaande populieren en leidt recht naar enkele grote percelen akkerland. Van op de weg zijn er open zichten op de omliggende boerderijen en de Grote Linde. De dreef maakt hier een hoek van 90 graden naar het oosten om vervolgens opnieuw af te buigen naar het noorden. De Ravenbosdreef vormt de administratieve grens tussen de gemeenten Oostkamp en Beernem. De dreef volgt de historische perceelsgrens tussen de cultuurgronden aansluitend bij het Blauw Kasteel en de onontgonnen heide van het 'Beverouts Veldt'. De aanleg van de dreef dateert van na de in cultuur name van de uitgestrekte heide toen hier een uitgebreid netwerk van dreven werd voorzien, wat ook het rechte karakter van de weg verklaart.


ID: 304655 | Landschappelijk element

Paralleldreef met Hoofdsloot

Oostkamp (Oostkamp)
Van op de Michel Van Hammestraat loopt een half verharde dreef tot in de Chartreuzemeers. De dreef is beplant met een rij opgaande eiken langs de ene kant en een rij opgaande essen langs de andere kant. De dreef loopt parallel met de Hoofdsloot die verantwoordelijk is voor de afwatering van de meersen naar het kanaal Gent-Brugge. Al op de Kabinetskaart van de Ferraris is er beplanting aanwezig langs de Hoofdsloot. De dreef dateert vermoedelijk uit de 19de eeuw, wanneer het meersengebied wordt ingericht met drainagesloten en een aantal ontginningswegen. De dreef leidde toen naar een geïsoleerd perceel akkerland midden in de Chartreuzemeers. Vandaag is het oude meersengebied grotendeels ingericht met akker- en weilandpercelen.