Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1975 resultaten


ID: 135151 | Landschappelijk geheel

Lakebossen en Munkebossen

Ruddervoorde (Oostkamp), Wingene, Zwevezele (Wingene)
Dit landschap is een oud veldgebied. Toen men dit veldgebied ontgon, werden kaarsrechte dreven aangeplant en werd het gehele gebied bebost: de Lakebossen en de Munkebossen. De ontginning gebeurde volgens een regelmatig patroon: volgens een noord-zuid richting en een oost-west richting met een regelmatige perceelsgrootte. Het tracé van de Oostenrijkse steenweg tussen Brugge en Kortrijk wijkt af van de andere rechtlijnige dreven met een vaste richting. Het steenwegtracé heeft een kenmerkende wegbeplanting met opgaande eiken. Het bosaandeel is sinds de 18de eeuw afgenomen ten voordele van landbouwland. In het bos zijn enkele kasteelsites aanwezig: het Rood kasteel, het kasteel Raepenburg en het Munkegoed. De afwisseling van boscomplexen met landbouwland én de lage bebouwingsdichtheid geeft aan het gebied een half gesloten karakter met een afwisseling van landbouwpercelen en bospercelen.


ID: 130964 | Landschappelijk element

Opgaande Grote Linde als welkomstboom bij hoeve De Grote Linde

Beernemsestraat 27 (Oostkamp)
De solitaire zomerlinde (Tilia platyphyllos) bevindt zich nabij de ingang van de hoeve de Grote Linde. De linde staat langs de Beernemsestraat te Oostkamp, op ongeveer 25 meter van de erftoegang tot de hoeve, waar hij de functie van welkomstboom vervult. Vlakbij staat een bakstenen kapelletje van 1946, dat eveneens de naam Grote Linde draagt.


ID: 132063 | Landschappelijk element

Opgaande eik op rotonde Europaplein

Europaplein (Oostkamp)
Op de rotonde staat een mooi ontwikkelde opgaande zomereik. De boom is bij de inrichtingswerken overgehouden uit lijnaanplantingen die behoorden tot de dreven horende bij het kasteeldomein Gruuthuse. De boom is door zijn solitaire aanwezigheid zéér beeldbepalend.


ID: 305888 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Gemeenteplein (Oostkamp)
Op het Gemeenteplein in Oostkamp, naast de kerk, staat een jonge vredesboom. Deze zilverlinde (Tilia tomentosa) is in 2014 geplant ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom. In 2012 moest de zieke zilverlinde uit 1919 geveld worden.


ID: 88057 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Gruuthuyse

Gruuthuselaan 1, Kapellestraat 87, Stationsstraat 186, 190, 194-198, 186A, Westdijk 19 (Oostkamp)
Het kasteeldomein Gruuthuyse omvat het eind 19de-eeuwse landhuis in neo-Vlaamse-renaissance-stijl, een poortgebouw, conciërge- en hovenierswoning, koetshuis, stallingen en verspreid ingeplante boswachterswoningen, dreven en een indrukwekkend park in gemengde stijl, deels geometrisch, deels landschappelijk, ontstaan omstreeks 1890 naar ontwerp van de Franse equipe rond H. en A. Duchêne. Park met verdiepte gazonpartijen, spiegelvijver met bijzondere watersculptuur, winterserre, rozenpergola en geschoren elementen, graslanden, solitaire bomen, bomengroepen, boomweide, dreven, lovergang, parkbossen en bijhorende zichtassen.


ID: 88041 | Bouwkundig element

Lapidarium

Sint-Pietersplein (Oostkamp)
In de tweede helft van de jaren 1970 beslist de gemeente om de graven van het voormalige kerkhof bij de Sint-Pieterskerk over te brengen naar een nieuw aangelegde begraafplaats aan de rand van de gemeente. Aanleiding was het plaatsgebrek op het kerkhof. Daarbij zijn enkele opmerkelijke grafzerken, geselecteerd op basis van de betekenis van de overledene, de symboliek of de typologie van de graven, en de muurgrafplaten afkomstig van de oude begraafplaatsen in de kerk in situ behouden en verzameld in een lapidarium.


ID: 130382 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik in kasteeldomein Gruuthuyse

Stationsstraat (Oostkamp)
De individuele bosboom in het zogenaamde 'Portaalbos' is door zijn omvang één van de oudere van nature voorkomende zomereiken in de regio, naast gekende soortgenoten met gelijkaardige omvang in het kasteelpark van Loppem. Het betreft vermoedelijk één van de oudste exemplaren die nog is overgebleven uit het voormalige jachtpark-areaal van de Heren van Gruuthuse, waardoor de genetische waarde van deze bosboom nog gevoelig toeneemt.


ID: 88051 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Gemeentepark de Valkaart

Stationsstraat 99, 129 (Oostkamp)
Voormalig kasteeldomein aan de straatzijde voorzien van twee bakstenen pijlers met geprofileerde, natuurstenen bekroning en daartussen een bewaard ijzeren hekken van 1877. Bepleisterde villa van circa 1953, geïnspireerd op de cottagearchitectuur, op lichte verhoging gebouwd en omgeven door een drietal graslanden, vijvers/waterpartijen en enkele oudere parkbomen. Bijgebouw, oorspronkelijk volume op een L-vormige plattegrond. In het park staat een pijlerkapelletje, gebouwd in 2001, in witgeschilderde baksteen onder een zadeldakje; rondboognis met Mariabeeldje, omringd door een lindeboom en enkele taxussen.


ID: 87724 | Bouwkundig element

Historische hoeve Ten Daele

Meulebekesteenweg 15 (Oostrozebeke)
Historische hoeve "Ten Daele", voormalig pachtgoed van de Sint-Salvatorsabdij van Ename. Deze abdij krijgt in 1186 het patronaatsrecht over Oostrozebeke en is eigenaar van de dorpskom. Na de Franse Revolutie komt het goed in handen van de familie van Outryve d'Ydewalle.


ID: 87728 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw met lindes

Molstenstraat (Oostrozebeke)
Wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Staat op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut. Bakstenen pijlerkapel onder zadeldakje (beton) bekroond met een betonnen kruis. Spitsboognis met beeld van Maria met Kind met eronder het opschrift. Beschaduwd door linde.