Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1975 resultaten


ID: 306194 | Landschappelijk element

Opgaande linde als eeuwfeestboom

Lindeboomstraat, Olmenstraat (Tervuren)
Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid waren er op 20 en 21 juli 1930 in het Brusselse Jubelpark grootse feestelijkheden. De gemeenten werden aangemaand deze gebeurtenis te herdenken door het aanplanten van een eeuwfeestboom. In Tervuren staat deze boom in de Lindeboomstraat, op het einde van de Olmenstraat.


ID: 215676 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pijlerkapel met linden

Overijsesteenweg (Tervuren)
Wegkapel geflankeerd door twee linden, in de jaren 1990 gereconstrueerd naar een 18de-eeuwse kapel met jaarsteen 1726.


ID: 42792 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Jansparochie met aanhorigheden en tuin

Pastoor Vandersandestraat 34 (Tervuren)
Vroeg 17de-eeuwse pastorie met 18de-eeuwse aanpassingen, aan de straat toegankelijk via een overluifelde toegangspoort, ten noorden de resten van het ommuurde neerhof, ten zuiden en ten oosten de ruime tuin met vijver en Lourdesgrot.


ID: 300649 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen

Varenberg (Tervuren)
Kapel, kadastraal geregistreerd in 1887, met verheven ligging en geflankeerd door een paardenkastanje.


ID: 300373 | Landschappelijk element

Eiken als grensbomen in Domein Asdonk

Asdonkstraat (Tessenderlo)
Voor de Asdonkhoeve staat een rij van acht imposante zomereiken. Deze markeren de grens tussen de provincies Vlaams-Brabant en Limburg. Vermoedelijk dateren ze uit de 2de helft van de 18de eeuw, toen het domein bij de hoeve werd aangelegd. Op de kabinetskaart van de Ferraris was de provinciegrens tevens de grens van het toenmalige domein.


ID: 86552 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Huis De Brabandere met tuin

Bruggestraat 41 (Tielt)
Huis De Brabandere. Statig herenhuis in laatclassicistische stijl, mogelijk met 18de-eeuwse kern, doch herbouwd in 1835. Grote ommuurde achterliggende tuin.


ID: 86568 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Laatclassicistisch herenhuis met tuin

Deken Darraslaan 9 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis met grote achterliggende tuin, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie volume reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak. Overkragende en omlopende houten kroonlijst op consoles. In de oorspronkelijke tuin resteren nog enkele opmerkelijke parkbomen, onder meer twee zeldzame exemplaren van Japanse notenboom (Ginkgo biloba), enkele zuilvormige zomereiken en meerdere bruine beuken.


ID: 87097 | Bouwkundig element

Hoeve

Haantjesstraat 37 (Tielt)
Hoeve uit circa 1874, bestaande uit losstaande hoevegebouwen, gelegen aan westzijde langs de weg, aan noordzijde van de voormalige zuidelijke toegangsdreef tot het "Groot Goet ten Broucken".


ID: 87025 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Neoclassicistisch herenhuis met dokterspraktijk en 19de-eeuwse parktuin

Jules Van Ooststraat 2 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis met voormalige dokterspraktijk en 19de-eeuwse parktuin. Vrijstaand breedhuis in verankerde baksteen van twee bouwlagen onder zadeldak. Zuidelijke aanbouw van één bouwlaag in rode onbeschilderde baksteenbouw onder platte bedaking. Aan noordzijde van het woonhuis een haaks achterhuis met voormalige stal in donkerrode baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder mank zadeldak. Aan zuidzijde een koetshuis. Op de Engelse landschapsstijl geïnspireerde parktuin, naar verluidt ontworpen door de Gentse tuinbouwkundige Frederik Burvenich (1837-1917). Nabij woning en koetshuis: gewijzigde siertuin, oorspronkelijk afgesloten met spijlenhekwerk.


ID: 87101 | Bouwkundig element

Herdenkingszuil Kanegem Bloemendorp

Kanegem-Dorp (Tielt)
Herdenkingszuil "Kanegem Bloemendorp", geplaatst op de hoek van Kanegem-Dorp en de Keizerstraat op een rond pleintje omringd door plantsoentjes en vergezeld door Paardenkastanje, aangelegd op de plaats van een afgebroken eind 18de- of begin 19de-eeuws eenlaagswoonhuis met beraapte gevel en schouderboogvormige deuromlijsting. Opgericht op 18/12/1976 naar aanleiding van de internationale prijs voor bebloeming: "1976 INTERNATIONALE / PRIJS "ENTENTE FLORALE" ".