Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1977 resultaten


ID: 307344 | Landschappelijk element

Lijnaanplantingen als bosgrens

Overrepen (Tongeren)
Kolmontbos wordt in het zuidwesten begrensd door verschillende soorten lijnaanplantingen. Het betreft een rij knothaagbeuken met verspreid een aantal meidoornstammen die wijzen op een tweede grensmarkering. In het zuidoosten staat een rij van vijf opgaande zomereiken. Al deze elementen markeren de historische bosgrens.


ID: 307412 | Landschappelijk element

Mammoetboom Kolmont

Overrepen (Tongeren)
De burchtruïne van Kolmont ligt op een deels kunstmatig aangelegde heuvel. Op de voormalige binnenplaats staat een recent afgestorven mammoetboom overgroeid met klimop. Deze boom werd vermoedelijk aangeplant bij de landschappelijke parkaanleg rondom het Kasteel van Kolmont in de 19de eeuw waarbij de ruïne werd geïntegreerd. De mammoetboom werd als solitaire markante boom centraal op de binnenplaats van de burcht geplant.


ID: 307974 | Landschappelijk element

Talud met opgaande eiken en meidoorns

Overrepen (Tongeren)
Aan de zuidrand van Kolmontbos staat onderaan de helling een rij van een tiental imposante opgaande eiken op een talud. Aan de voet van het talud staat een relict van een meidoornhaag die sterk is doorgeschoten. De bomen- en struikenrij en de talud werden aangelegd om een eigendomsgrens te markeren.


ID: 307977 | Landschappelijk element

Holle weg

Overrepen (Tongeren)
Een holle weg doorkruist het Kolmontbos van zuidwest naar noordoost. Het betreft een vrij recht wegtracé dat dwars op de helling loopt en zich diep heeft ingesneden. Langs weerszijden van de holle weg werden Amerikaanse eiken aangeplant. Langs één zijde van de weg staat ook een rij van een vijftal knothaagbeuken. Vermoedelijk was dit een van de oude wegen die geïntegreerd werd bij de parkaanleg en inrichting van het Kolmontbos bij het kasteel op het einde van de 19de eeuw.


ID: 307978 | Landschappelijk element

Opgaande beuk met inkervingen

Overrepen (Tongeren)
Ten noordoosten van de ruïne van Kolmont staat op de wal van de droge gracht een monumentale opgaande beuk. In de stam van de boom zijn talrijke inkervingen aangebracht. Opmerkelijk is de inscriptie AVV-VVC in kruisvorm, afkorting voor 'Alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Christus', een bekende leuze uit de Vlaamse Beweging.


ID: 308033 | Landschappelijk element

Vier opgaande beuken met inkervingen

Overrepen (Tongeren)
Langs een holle weg in Kolmontbos staat in het westen langs het tracé een groepje van vier monumentale beuken. De dikste stam meet 381 cm en in de stam van de bomen zijn allerlei inkervingen aangebracht waaronder verschillende data en de inscriptie AVV-VVC.


ID: 308034 | Landschappelijk element

Fijnspar bij splitsing wegen

Overrepen (Tongeren)
In Kolmontbos markeert een solitaire fijnspar die op een heuveltje werd geplant, de splitsing van de holle weg met een wegtracé dat naar de burchtruïne leidt. De aanplant van de fijnspar kadert vermoedelijk in de landschappelijke parkaanleg rondom het Kasteel van Kolmont in de 19de eeuw waarbij Kolmontbos en de ruïne werden geïntegreerd. De fijnspar werd als solitaire boom bij de splitsing van twee wegen geplant om dit punt te markeren. 


ID: 308035 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk

Overrepen (Tongeren)
Vlakbij de toegang tot de burcht van Kolmont staat een monumentale opgaande bruine beuk. Deze boom werd vermoedelijk aangeplant bij de landschappelijke parkaanleg rondom het Kasteel van Kolmont in de 19de eeuw waarbij de ruïne werd geïntegreerd.


ID: 305692 | Landschappelijk element

Kruispuntlinde

Elderenstraat (Tongeren)
Een monumentale lindeboom markeerde het kruispunt van de Lindebornstraat met de Elderenstraat. Recent werd op deze locatie een jonge opgaande linde aangeplant.


ID: 133118 | Landschappelijk element

Welkomstbomen van Gewone es bij het kasteel van Hamal

Hamalstraat (Tongeren)
Aan beide zijden van het begin van de toegangsdreef staan twee welkomstbomen. Het zijn opgaande essen. Het gebruik van deze soort wijkt af van de traditionele toepassing waarbij meestal lindebomen werden gebruikt als welkomstboom.