1175 resultaten


ID: 41432 | Bouwkundig element

Kasteel van Schoonhoven

Diestsesteenweg 10 (Aarschot)
Circa 1770 opgetrokken kasteel van classicistische strekking; omgracht, U-vormig gebouw met strak uitzicht. Toegang langs een mooie dreef en gesmeed ijzeren hek.


ID: 134450 | Landschappelijk element

Tuin van de villa Dorenberg

Franseliniestraat 2A (Aarschot)
Overblijfsel van tuin rond een in 1887 gebouwde en achteraf sterk verbouwde villa, oorspronkelijk 1,5 hectare; restanten van de oorspronkelijke beplanting (meidoornhaag, monumentale bruine beuk).


ID: 132056 | Landschappelijk element

Bomenrij met opgaande lindes

Oude Mechelse baan 611 (Aarschot)
Op historische kaarten uit de 19de eeuw zoals de Poppkaart en de Atlas der Buurtwegen merken we de typische percelering van een kamp, dit is een met houtkanten afgepaald veld. Mogelijks is de lijnaanplanting met opgaande lindes nog een restant uit zo’n houtkant, of minstens een aanplanting die traditioneel is verder gezet op deze gronden.


ID: 130808 | Landschappelijk element

Dopjesboom

Processieweg (Aarschot)
Het gaat om een circa 26 meter hoge Amerikaanse eik (Quercus rubra) met een stamomtrek van 5,02 meter (op 1,50 meter boven het maaiveld) en een kroondiameter van 24 meter.


ID: 200049 | Bouwkundig element

Neogotische kapel en Dopjesboom (Amerikaanse eik)

Processieweg zonder nummer (Aarschot)
Neogotische kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw uit 1864, die in 1963 omwille van een wegverbreding vanuit de kern van het gehucht naar hier werd verplaatst. Ongeveer 20 meter verder, staat een Amerikaanse eik, in de volksmond bekend als de Dopjesboom.


ID: 130360 | Landschappelijk element

Opgaande haagbeuk als hoekboom

Brusselbaan zonder nummer, Grobbestraat zonder nummer (Affligem)
Een opgaande haagbeuk staat als hoekboom op de hoek van de Grobbestraat met de Brusselbaan. Een mooi voorbeeld van hoe een boom ook de rol vervult als bewaker van een administratieve perceelsgrens.


ID: 31653 | Bouwkundig element

Sint-Joriskapel

Hemelsveldstraat zonder nummer (Alken)
De quarta-capella van het Heilig Kruis en Sint-Joris was een filiaal van de Sint-Aldegondiskerk, reeds vermeld in de 17de eeuw. Het begevingsrecht was in handen van het kapittel van Huy.


ID: 16042 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Gemeneweg 6, 7 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag rondom deels verhard erf met moestuin voor het boerenhuis. Ten zuidoosten, met wilgen en populieren afgezoomde rest van omwalling. Sinds de 19de eeuw opgesplitst in twee hoeven, zie een tweede onverhard erf ten noordoosten; boomgaard ten oosten.


ID: 16371 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groenedreef 5 (Alveringem)
Midden weilanden gelegen hoeve met losse bestanddelen, omgeven door ringwal, afgezoomd met populieren. Boerenhuis met voorliggende moestuin op terp. Verhard neerhof waarrond stalgebouwen en schuur U-vormig opgesteld.


ID: 16437 | Bouwkundig element

Hoeve 't Hof van Izenberge

Izenbergestraat 167 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen, midden ringwal afgezet met abelen; boerenhuis en bakhuis op omhaagde terp; overige nutsgebouwen gegroepeerd rondom grotendeels met bakstenen verhard neerhof met vaalt.