Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

38 resultaten


ID: 72854 | Bouwkundig element

Hulpgevangenis/Arresthuis

Maria-Theresiastraat 74 (Leuven)
De hulpgevangenis werd gebouwd als arresthuis in 1866-1869 door de Brusselse architect François Derre. Het complex bestaat uit een administratief gedeelte en drie gevangenisvleugels rondom een centraalbouw.


ID: 102612 | Bouwkundig element

Grote Markt en omgeving

Eikelstraat, Felix Timmermansplein, Florent Van Cauwenberghstraat, Grote Markt, Koning-Albertstraat, Rechtestraat, Vismarkt (Lier)
Na de verheffing van Lier tot stad in 1212, ontstond een nieuwe omwalling. De huidige Grote Markt vormde hierin een belangrijke kern waarop de hoofdstraten, die in verbinding stonden met de stadspoorten, samenkwamen.


ID: 10670 | Bouwkundig element

Gevangenis Het Steen

Vismarkt 11 (Lier)
Opgetrokken in 1393 en gebruikt als stadsgevangenis tot midden 16de eeuw. Later verhuurd als opslagplaats aan het bakkersambacht, vandaar Bakkerstoren.


ID: 74206 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Broekstraat 24 (Lierde)
Voormalige hoeve met gesloten aanleg, overhoeks ingeplant met sterk markerende geknotte es naast zuidoostelijke gevelhoek aan de straat. Bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken; merendeels teruggaand op een semigesloten hoeve van 1837; door jongere aanpassingen, vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw, geëvolueerd tot hoeve met gesloten aanleg.


ID: 3359 | Bouwkundig element

Gildehuis De Ster

Guldenstraat 4 (Mechelen)
Het huis De Ster is een imposant en massief bouwvolume met laatmiddeleeuwse kern en is op basis van constructiewijzen en materiaalgebruik te dateren vanaf de 13de eeuw.


ID: 1479 | Bouwkundig element

Arresthuis

Liersesteenweg 2 (Mechelen)
Cellulaire gevangenis, in 1871-1874 naar ontwerp van de Brusselse architect D. De Keyser opgebouwd volgens het systeem Ducpétiaux.


ID: 200613 | Bouwkundig element

Cellulaire gevangenis

Steenweg op Wortel 1 (Merksplas)
Centraal in het domein gelegen uitgestrekt gevangeniscomplex, groot rechthoekig binnenplein omgeven door vleugels en U-vormig hospitaal.


ID: 87771 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing

Stationsstraat 84-92 (Oostrozebeke)
Eenheidsbebouwing van vijf huizen en rechts een "bural", volgens het kadaster van circa 1938 en gebouwd in opdracht van de toenmalige opperwachtmeester Aelvoet. Hoogstwaarschijnlijk de vestiging van de voormalige rijkswachtkazerne. Huizen van twee bouwlagen en twee traveeën in spiegelbeeld gebouwd en onder zadeldaken.


ID: 27049 | Bouwkundig element

Gevangenis

Bourgondiëstraat 6 (Oudenaarde)
Gebouwd op gronden van het na de Franse Revolutie afgeschafte klooster van Sion. Typerend Y-vormig complex binnen een rechthoekige dubbele ommuring met rondgang, nieuw gebouwd ten oosten van bestaande gevangenis naar ontwerp van L. Bouckaert in eclectische stijl van 1904-1908. Inwendig grotendeels aangepast. Na de Eerste Wereldoorlog wederopbouw van inkomgebouw, portiersloge, beheersgang en dienstgebouwen in dezelfde stijl. Huidig toegangsgebouw met drie ambtswoningen in neogotische stijl gedateerd Anno 1922. Tussen toegangsgebouw en de celgevangenis, portiersloge en beheersgang met kantoren in dezelfde eclectische stijl als hoofdgebouw, gebouwd na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 90576 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Ruiselede

Markt 1 (Ruiselede)
Gemeentehuis van Ruiselede, gebouwd tussen 1873 en 1876 naar plannen van architect Henri de Fernelmont. Opgetrokken in een zuivere, profane neogotiek.