667 resultaten


ID: 131510 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van 14 knoteiken

Veelsebaan (Aarschot)
De knotbomenrij van twaalf knotbomen van zomereik (Quercus robur) bevindt zich langs de Veelsebaan in het oosten van de Aarschotse deelgemeente Langdorp.


ID: 132506 | Landschappelijk element

Knothaagbeuk als schermboom bij verdwenen hoeve

Bosstraat 57 (Affligem)
De knothaagbeuk is geplant bij de zuidwestgevel van een inmiddels verdwenen hoevetje. Vanaf de Kabinetskaart van de Ferraris (circa 1775) is hier bewoning weergegeven op dit woonkavel. In recente tijden werd het hoevetje vervangen door een nieuwe woning. De schermboom bleef als getuige van een vervlogen verleden.


ID: 130359 | Landschappelijk element

Geknotte zwarte populier langs Romeinse weg

Molenberg 18 (Affligem)
De zwarte populier (Populus nigra) bevindt zich op een talud langs de weg en op de grens van de gemeenten Affligem (deelgemeente Hekelgem) en Aalst (deelgemeente Erembodegem) en maakt deel uit van de administratieve grens tussen de provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Bijgevolg is er sprake van een historische rol als grensboom. De boom werd aangeplant ter voorkoming van erosie en geknot voor de winning van bouwhout.


ID: 131118 | Landschappelijk element

Kapelhof met vijf knotlinden

Molenberg zonder nummer (Affligem)
Vijf hoog geknotte lindes staan rond de kapel geplant en bieden de kapel bescherming onder het loverdak. Het ensemble van bomen met kapel staat bij het kruispunt van de Molenweg en de Molenberg. Hoogstwaarschijnlijk was een opgaande groei van de bomen niet mogelijk en werden de bomen geknot om het windrecht van de iets verderop gelegen en beschermde windmolen niet nadelig te beïnvloeden.


ID: 133177 | Landschappelijk element

Knoteik

Rechtstraat zonder nummer (Alken)
De Nando-eik is een zéér oude knotboom met een stamomtrek van 477 cm. Als we ons baseren op oude kadasterkaarten dan zien we dat de boom als hoekboom geplant is.


ID: 133178 | Landschappelijk element

Drie oude knotbomen van zomereik en haagbeuk

Steenweg 315 (Alken)
Langs een losweg en op de perceelsrand van een tuin, gelegen langs de Steenweg, staat het restant van een oude knotbomenrij. Drie exemplaren, waarvan twee zomereiken en een haagbeuk, zijn overgebleven en ze werden hoog geknot. Deze bomen illustreren nog het traditioneel aanplanten en beheren van bomen in functie van het produceren van brand-, constructie- en geriefhout en het gebruik in functie van loofvoedering.


ID: 15936 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Elzendammestraat 13 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve, zie rest van door middel van wilgen afgezoomde omwalling vlak achter het boerenhuis (nok parallel aan de straat); losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom onverhard erf met vaalt.


ID: 16042 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Gemeneweg 6-7 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag rondom deels verhard erf met moestuin voor het boerenhuis. Ten zuidoosten, met wilgen en populieren afgezoomde rest van omwalling. Sinds de 19de eeuw opgesplitst in twee hoeven, zie een tweede onverhard erf ten noordoosten; boomgaard ten oosten.


ID: 15889 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Grensstraat 9 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve ten noordwesten van de Franse Winkelbeek. Losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldak rondom onverhard, deels begraasd erf met vaalt. Ten oosten, met knotwilgen afgezoomde rest van voormalige omwalling.


ID: 16121 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hoogstadestraat 15 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met rest van een met wilgen omzoomde omwalling ten oosten van erf, gelegen midden weilanden, nabij de grote baan. Vrij goed bewaard geheel met losse, L-vormige opstelling van de gebouwen rondom onverhard erf met vaalt.