Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

721 resultaten


ID: 15889 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Grensstraat 9 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve ten noordwesten van de Franse Winkelbeek. Losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldak rondom onverhard, deels begraasd erf met vaalt. Ten oosten, met knotwilgen afgezoomde rest van voormalige omwalling. Ten zuidoosten, boerenhuis met twee opkamertraveeën links + vier traveeën + rechts twee staltraveeën en één bouwlaag onder gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), gedateerd 1788. Achter het boerenhuis, alleenstaand 19de-eeuws bakhuis.


ID: 16121 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hoogstadestraat 15 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met rest van een met wilgen omzoomde omwalling ten oosten van erf, gelegen midden weilanden. Geheel met losse, L-vormige opstelling van de gebouwen rondom onverhard erf met vaalt.


ID: 132448 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van zwarte populier

Notelaarstraat (Alveringem)
Langs de Oostsluisbeek zijn in een onregelmatig plantverband zwarte knotpopulieren aangeplant. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout en als oeverversteviging aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te kloneren in het landschap zijn blijven bestaan.


ID: 16147 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Notelaarstraat 16 (Alveringem)
Langgestrekt hoevetje, bereikbaar via een met knotwilgen afgezoomde oprit, midden weilanden, in de nabijheid van enkele boerenarbeidershuisjes en een nog deels omwalde 19de-eeuwse hoeve. Boerenhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder licht gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Tegen de westelijke zijgevel aanleunend stalgebouw.


ID: 15849 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oerenstraat 16 (Alveringem)
Nog deels omwalde (rest van een met knotwilgen omzoomde wal ten noorden en ten westen van huis) hoeve met losse bestanddelen, midden poldervlakte. Boerenhuis met voorliggend bakhuis en siertuintje op terp; nutsgebouwen gegroepeerd rondom verhard neerhof met vaalt. Ten noordwesten van erf, boerenhuis van links twee traveeën van lager woongedeelte + drie traveeën + twee traveeën van rechts gelegen opkamer en één bouwlaag onder gebogen zadeldak uit de 18de eeuw. Oostelijke begrenzing van neerhof gevormd door stalgebouw. Ten zuiden, versteend bakhuis.


ID: 16110 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Westover 12 (Alveringem)
Ten oosten van de kerk gelegen hoeve met losse bestanddelen, zonder specifiek erf. Voorliggende moes- en siertuin. boerenhuis van drie opkamertraveeën links + drie traveeën lager woongedeelte en één bouwlaag onder vrij scherpe zadeldaken (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met overstekende rand, dit boven de opkamer hoger opgetrokken en mank wegens uitbouw aan noordgevel; in kern opklimmend tot circa 1700. Ten noordoosten, deels tot stalling omgevormde dwarsschuur.


ID: 10779 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Booswegske 1 (Antwerpen)
Voormalige hoeve met losstaande bestanddelen, met kern opklimmend tot de late 18de of vroege 19de eeuw, en met bewaarde lindenrij ten zuiden.


ID: 10825 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Solftstraat 6 (Antwerpen)
Hoeve met losse bestanddelen, in kern 19de-eeuws, maar grotendeels heropgebouwd omstreeks 1939.


ID: 131076 | Landschappelijk element

Kerkdreef van geknotte zomereiken

Kerkdreef (Anzegem)
De Kerkdreef, een dreef van geknotte zomereiken, is georiënteerd op het westportaal van de parochiekerk Sint-Stephanus en Sint-Theodoricus en mondt uit op het voormalige kerkhof, ontmanteld omstreeks 1930.


ID: 135423 | Landschappelijk element

Caelenhaag

Caelenhaag (As)
Caelenhaag is een nog onverharde holle weg die is uitgesleten op de steile helling tussen de Calenberg en de Bosbeek. Op de taluds komen nog heel oude en holle knothaagbeuken voor, die vroeger werden gebruikt als geriefhout.