667 resultaten


ID: 130157 | Landschappelijk element

Knotwilg als grensboom

Langemuntstraat zonder nummer (Zwalm)
Bij het kruispunt van een losweg en de Langemuntstraat staat een oude knotboom. Hij staat er in de hoek van een perceel als hoekboom en markeert ook de grens tussen de gemeenten Nederzwalm-Hermelgem en Sint-Maria-Latem. Dergelijke bomen zijn ooit geplant als een soort grenswachter, meestal na herhaalde twisten over de juiste ligging van de gemeentegrens. Dergelijke bakens waren een hulpmiddel voor de vertegenwoordigers van het wettelijke gezag. De veldwachter wist op deze wijze tot waar hij zijn wettelijke bevoegdheden kon uitvoeren en werden grensconflicten vermeden. Alhoewel het relict is afgestorven heeft het nog een documentaire waarde.


ID: 130259 | Landschappelijk element

Knotwilg als hoekboom

Machelgemstraat zonder nummer (Zwalm)
In de hoek van een kadastraal perceel werd palend aan de Machelgemstraat een knotwilg geplant als knotboom. Bij de inventarisatie had de boom een respectabele stamomtrek van meer dan 2,5 meter wat er hier op wijst dat men het belang van deze boom als waker bij de perceelsgrens hoger inschat dan de economische waarde ervan.


ID: 130201 | Landschappelijk element

Knotpopulier als hoekboom

Moldergem zonder nummer (Zwalm)
Langs Moldergem staat een knotpopulier in de wegberm bij de toegang ,een draaiboom, van een weide. Hij markeert daar de hoek van het perceel op de plaats waar de straat een bocht maakt en combineert hier de functies van hoekboom en leverancier van brand-, gerief- en constructiehout. Het betreft hier een Marilandicapopulier, een oude populierenkloon.


ID: 130202 | Landschappelijk element

Knotes als hoekboom

Moldergem zonder nummer (Zwalm)
Een mooi gevormde knotes staat in de wegberm langs Moldergem. Hij markeert daar de hoek van het perceel op de plaats waar de straat een bocht maakt en combineert hier de functies van hoekboom en leverancier van brand-, gerief- en constructiehout.


ID: 130203 | Landschappelijk element

Knotpopulier als hoekboom

Moldergem zonder nummer (Zwalm)
Langs Moldergem staat een mooi gevormde knotpopulier tussen weiland en akker. Hij markeert daar de hoek van het perceel op de plaats waar de straat een bocht maakt en combineert hier de functies van hoekboom en leverancier van brand-, gerief- en constructiehout. Het betreft hier een Marilandicapopulier, een oude populierenkloon.


ID: 130123 | Landschappelijk element

Knoteik op talud

Munkbosstraat zonder nummer (Zwalm)
Een mooi gevormde knoteik staat in de wegberm langs de Munkbosstraat. Bij het begin van een losweg markeert hij daar de hoek van het perceel en dit op de plaats waar de straat een bocht maakt. Hij combineert de functies van hoekboom en leverancier van brand-, gerief- en constructiehout.


ID: 130286 | Landschappelijk element

Knotlinde als hoek- en grensboom

Rekelberg zonder nummer (Zwalm)
Op het punt waar Steenland op Rekelberg uitkomt staat een oude knotlinde die de grens markeert tussen de gemeenten Rozebeke en Michelbeke. Dergelijke bomen zijn ooit geplant als een soort grenswachter, meestal na herhaalde twisten over de juiste ligging van de grens. Dergelijke bakens waren een hulpmiddel voor de vertegenwoordigers van het wettelijke gezag. De veldwachter wist op deze wijze tot waar hij zijn wettelijke bevoegdheden kon uitvoeren en werden grensconflicten vermeden. De linde heeft een stamomtrek van circa 3,5 meter en is op traditionele wijze gesnoeid als hoge knotboom met een knothoogte van 6 meter.


ID: 130305 | Landschappelijk element

Hakhout geriefbosje

Sint-Annastraat 25 (Zwalm)
Een driehoekig perceeltje, langs de straat bij de hoeve Sint-Annastraat 25, is beplant met els, hazelaar, meidoorn, es, zoete kers, vlier, sering en olm die als hakhout worden beheerd. Gele bindwilg staat er als knotboom, meidoorn als op enen gezette struik. Het bosje is nuttig als leverancier van brand-, gerief- en constructiehout.


ID: 130308 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij

Sint-Annastraat 64 (Zwalm)
In een weiland langs een oude perceelsrand staat een knotwilgenrij. De schietwilgen zijn op regelmatige plantafstanden aangeplant en de bomen zijn op traditionele wijze geknot in functie van brandhoutopbrengst.


ID: 130071 | Landschappelijk element

Knotessenrij in geschoren afsluitingshaag

Vlaanderdal 1 (Zwalm)
Langs de straatzijde van een erf in het Vlaanderdal staat een geschoren afsluitingshaag, in hoofdzaak bestaand uit meidoorn, met erin drie knotessen. Dit relict is een mengvorm van een knotbomenrij met een geschoren haag.