Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

159 resultaten


ID: 306245 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom met roepstenen

Dorpsstraat, Michielsplein (Hamont-Achel)
Tussen de kiosk en de kerk van Achel staat een opgaande winterlinde (Tilia cordata). Deze boom is aangeplant in 1919, ter herdenking aan de herwonnen vrede na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 306475 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Hekslaan, Molenstraat (Heers)
Op de splitsing van de Hekstraat en Molenstraat in Heks, staat een opgaande linde. Deze boom is in 1919, tijdens de vredesfeesten, aangeplant als vredesboom.


ID: 130824 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Dorp, Molenstraat (Herentals)
Lang werd gedacht dat de vrijheidsboom van Morkhoven werd geplat tijdens de Brabantse omwenteling (1789-1791). De boom die toen werd geplant is tijdens de woelige tijden die hierop volgden verdwenen. De boom werd hoogstwaarschijnlijk, naar aanleiding van de Belgische onafhankelijkheid, vervangen door een nieuwe vrijheidsboom in 1830. Uit een gespecialiseerde jaarringen analyse blijkt dat de plantdatum zich situeert rond 1830.


ID: 132702 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Korrestraat (Herzele)
Ten noorden van de parochiekerk, langs de Korrestraat, staat een opgaande linde die werd geplant als vredesboom na het beƫindigen van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 131144 | Landschappelijk element

Opgaande eik als vredesboom

Provincieweg 88 (Herzele)
De zomereik werd als vredesboom geplant na de Eerste Wereldoorlog. De dorpsboom bij de gemeenteschool heeft een stamomtrek van 236 centimeter.


ID: 130671 | Landschappelijk element

Gekandelaarde paardenkastanje als vredesboom

Markt (Heuvelland)
Solitaire gekandelaarde witte paardenkastanje als vredesboom geplant aan de achterzijde van het oorlogsgedenkteken.


ID: 130423 | Landschappelijk element

Opgaande treurwilg als vredesboom

Poperingestraat, Sulferbergstraat (Heuvelland)
Gele treurwilg als vredesboom aangeplant bij de in 1924 onthulde gedenkmuur voor militaire en burgerlijke doden, gesitueerd op de hoek van de Poperingestraat en de Sulferbergstraat. Vermoedelijk vervangt dit onoordeelkundig exemplaar een vroegere aanplant.


ID: 306292 | Landschappelijk element

Opgaande linden als vredesbomen

Kapeldreef (Hoogstraten)
Aan het eind van de Kapeldreef prijkt de kapel van Merksplas Kolonie. Links en rechts van de hoofdingang houden twee reusachtige lindes de wacht. Deze bomen zijn aangeplant als vredesbomen, kort na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 306293 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Meerdorp, Vredeboomstraat (Hoogstraten)
Midden op het pleintje, op de hoek van Meerdorp en de Vredeboomstraat, staat een opgaande winterlinde (Tilia cordata). Deze boom is kort na de Eerste Wereldoorlog aangeplant als vredesboom. Naar aanleiding van een vredesstoet in de zomer van 1919 werd in opdracht van de toenmalige burgemeester als symbool van de vrede een linde geplant. De winterlinde heeft een omtrek van 152 cm en een totale hoogte van 11 m.


ID: 301635 | Landschappelijk element

Twee opgaande eiken als herdenkingsbomen

Dorpsstraat (Huldenberg)
Twee mooi ontwikkelde en beeldbepalende zomereiken staan verspreid langs de Dorpstraat, ten noorden van het kerkhof. De beide bomen zijn even groot en dat doet vermoeden dat ze in dezelfde periode zijn geplant. De westelijke zomereik werd geplant naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van Belgiƫ. Of de oostelijke zomereik ook aangeplant is in 1930 is niet geweten, hij kan ook aangeplant zijn als herdenkingsboom na de Eerste Wereldoorlog.