Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

128 resultaten


ID: 130859 | Landschappelijk element

Linde als vredesboom

Hoogstraat (Brakel)
Achter het herdenkingsmonument voor de beide wereldoorlogen staat een recent gekandelaarde lindeboom.


ID: 130850 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

St. Apolloniaplein (Brakel)
Centraal op het dorpsplein staat een opgaande lindeboom. Dorpsbomen zijn meestal aangeplant om een bepaalde gebeurtenis te herdenken. Gezien zijn afmetingen schatten we in dat deze boom geplant is na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 79854 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Gedenkteken 23 april 1918 en linde als vredesboom

Admiraal Keyesplein (Brugge)
Fragmenten van de havendam waartegen het schip 'Vindictive' botste tijdens de raid op Zeebrugge in 1918 (zie St George’s Day Wandeling). Twee op elkaar geplaatste stenen.


ID: 302193 | Bouwkundig element

Brugse geplantsoeneerde stadsomwalling

Bargeweg, Begijnenvest, Boeveriestraat, Boninvest, Buiten Boeverievest, Buiten Smedenvest, Buiten de Smedenpoort, Ezelpoort, Ezelstraat, Filips de Goedelaan, Gentpoortstraat, Gentpoortvest, Gistelse Steenweg, Graaf Visartpark, Guido Gezellelaan, Hendrik Consciencelaan, Hoefijzerlaan, Katelijnestraat, Katelijnevest, Kazernevest, Ketsbruggestraat, Kruisvest, Lange Vesting, Langestraat, Oude Vestingstraat, Scheepsdalelaan, Singel, Smedenstraat, Van Voldenstraat, Werfstraat (Brugge)
De geplantsoeneerde Brugse vesten vormen een zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een 19de-eeuwse wandelpromenade aangelegd bovenop de oorspronkelijke stadsverdedigingsstructuren. Ze omringen de historische binnenstad met een eivormig tracé.


ID: 305832 | Landschappelijk element

Suikeresdoorn als vredesboom

Canadaplein (Brugge)
Het gedenkteken met plantsoen en vredesboom zijn in 1947 ingericht ter nagedachtenis van de bevrijding van Brugge door de Canadezen. De suikeresdoorn is aangeplant als symbool van Canada (op de Canadese vlag staat een esdoornblad afgebeeld).


ID: 305831 | Landschappelijk element

Zilverlinde als vredesboom

Dorpsstraat (Brugge)
In het grasperkje voor de toegang van het kerkhof (en van de voormalige kerk) staat een zilverlinde. Deze boom is in 1920 aangeplant als vredesboom.


ID: 305861 | Landschappelijk element

Opgaande linde en esdoorns als vredesbomen

Gaston Roelandtsplein (Brugge)
Op de hoek van de Generaal Lemanlaan en het Gaston Roelandtsplein staat een jonge, opgaande linde. Deze boom is in 2016 geplant, ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom. De oorspronkelijke vredesboom dateert van 1920, aangeplant ter herdenking aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. In 2015 werd deze linde gerooid omwille van ziekte en instabiliteit. Er werd in 2016 een nieuwe linde geplant die voorzien is van een ondergrondse boombunker.


ID: 305834 | Landschappelijk element

Drie opgaande lindes als vredesbomen

Gentpoortvest (Brugge)
Ter hoogte van de Gentpoort staan drie opgaande lindes, als onderdeel van de geplantsoeneerde stadsomwalling. De zilverlindes zijn in 1928 aangeplant, tien jaar na de Eerste Wereldoorlog, ter herdenking aan de bevrijding van de Stad Brugge.


ID: 305858 | Landschappelijk element

Laanbeplanting van opgaande linden en esdoornen als vredesbomen

Leopold I-laan (Brugge)
De laanbeplanting in de Leopold I-laan bestaat uit lindes en esdoorns en is aangeplant ter herdenking van de bevrijding van Brugge (Tweede Wereldoorlog).


ID: 305864 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Lindeplein (Damme)
Midden op het Lindeplein staat een opgaande linde. Deze boom werd als vredesboom geplant in 1920, ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Aanvankelijk stond de boom op de hoek van de Dorpsstraat en de Decloedtstraat. Naderhand werd de linde verplant naar de huidige locatie.