Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

89 resultaten


ID: 26064 | Bouwkundig element

Lakenmetershuis

Vrijdagmarkt 24-25 (Gent)
Lakenmetershuis, gebouwd op de plaats van het huis De Wulf. Classicistische halsgevel van drie traveeën en twee bouwlagen, daterend van circa 1770. Typisch Gentse gevelverdeling met geaccentueerd middenrisaliet: een verdieping hoger opgetrokken en bekroond met een driehoekig fronton, vensters respectievelijk bekroond met kroonlijst en guirlande.


ID: 26075 | Bouwkundig element

Het Toreken

Vrijdagmarkt 36 (Gent)
Het Toreken werd tijdens het derde kwart van de 15de eeuw gebouwd als gildenhuis van de huidenvetters of leerlooiers. Van 1980 tot 1983 werd het gerestaureerd en uitgebreid naar ontwerp van Jean Van den Bogaerde, met medewerking van onder andere Romain Berteloot.


ID: 8442 | Bouwkundig element

Gildehuis van Sint-Joris

Markt 13 (Geraardsbergen)
Naar verluidt eertijds gildehuis van Sint-Joris. Voormalig bezit van de Sint-Adriaansabdij.


ID: 47021 | Bouwkundig element

Gildekamer van het begijnhof

Begijnhof 12 (Herentals)
Huis van vier traveeën van 1713 met lijstgevel met gecementeerde plint, bepleisterde banden en steigergaten, klossen en krulspie-ankers.


ID: 30587 | Bouwkundig element

Huis der Kooplieden

Veemarkt 11 (Ieper)
Genaamd naar het voormalige gildehuis. Oorspronkelijk gebouw in lokale renaissancestijl van 1623. Na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd naar het vooroorlogse uitzicht.


ID: 30586 | Bouwkundig element

Huis der Bootslieden

Veemarkt 9 (Ieper)
Genaamd naar het voormalige gildehuis der schippers. Oorspronkelijk gebouw in lokale renaissancestijl van 1629. Na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd naar het vooroorlogse uitzicht.


ID: 13529 | Bouwkundig element

Herberg De oude eendracht

Rubensstraat 2 (Kontich)
L-vormig dubbelhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder vrij steil zadeldak (kunstleien) met rechthoekig laadluik, uit de 18de eeuw (?).


ID: 91095 | Bouwkundig element

Gildezaal

Torhoutstraat 9 (Kortemark)
Voormalige gildezaal van circa 1912. Naamgeving naar beschermde beuk in de Torhoutstraat, en kunstwerk vervaardigd uit beukenstam in het Cultureel Centrum.


ID: 59624 | Bouwkundig element

Hotel Meysseyne met tuin

Groeningestraat 17, Guldenbergplantsoen 10 (Kortrijk)
Hotel Meysseyne vormt een fraai complex met een U-vormige plattegrond, bestaande uit een neoclassicistische straatvleugel uit het midden van de 19de eeuw en twee merkwaardige oudere, 18de-eeuwse dwarse tuinvleugels. De verschillende vleugels worden allen getypeerd door een behouden volume en gaaf bewaarde gevels. Achter het hotel ligt een landschapstuin met neogotisch tuinpaviljoen.


ID: 42180 | Bouwkundig element

Dekenij van de lakenwevers

Naamsestraat 3 (Leuven)
Gildehuis van de Leuvense lakenwevers, gebouwd in 1680 naast het 15de-eeuwse stadhuiscomplex.