Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

233 resultaten


ID: 130887 | Landschappelijk element

Gekandelaarde winterlinde bij Onze-Lieve-Vrouwkapel

Kamstraat (Bever)
Op een kruispunt van wegen staat de Onze-Lieve-Vrouwkapel die dateert uit 1725. Achter de kapel werd een winterlinde aangeplant. De Winterlinde (Tilia cordata) heeft een mooie representatieve vorm. Gezien de geschatte leeftijd is de kans zeer groot dat het autochtoon genetisch materiaal betreft van winterlinde. In de regio komen meerdere kruisbeelden en kapellen voor die getuigen van een diepgewortelde volksdevotie en een lange bedevaarttraditie.


ID: 306190 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Dassenstraat, Hoogstraat, Korbeek-Losestraat, Merenstraat, Noéstraat (Bierbeek)
De lindeboom op het kruispunt van vijf wegen tussen Bierbeek, Haasrode en Korbeek-Lo werd omstreeks 1830 geplant als vrijheidsboom, naar aanleiding van de onafhankelijkheid van België.


ID: 307728 | Landschappelijk element

Kruispuntlinde

Middelbosstraat (Bierbeek)
Op het kruispunt van de Middelbosstraat en Sint-Hilariusgat staat een opgaande linde. De top van de boom is uitgebroken zodat nu nog vier gesteltakken overblijven. De linde markeert het kruispunt van twee landbouwwegen en vormt een herkenningspunt dat van ver in de omgeving zichtbaar is. Het belang van de boom als oriëntatiepunt blijkt uit het feit dat de boom sinds de 18de eeuw in de cartografische bronnen wordt afgebeeld tot op de latere topografische kaarten van België.


ID: 307548 | Landschappelijk element

Kruispuntlinde

Velpestraat (Bierbeek)
Op het kruispunt van drie onverharde veldwegen, de Aarschotsestraat, de Molensteenstraat en de Velpestraat, staat een imposante linde. Het kruispunt van wegen is al aanwezig op de 18de-eeuwse Kabinetskaart van de Ferraris. Op de topografische kaarten van 1904 en 1939 staat bij het kruispunt de vermelding van een 'Arbre'.


ID: 133179 | Landschappelijk element

Imposante opgaande beuk in het Munsterbos

Langblookstraat, Weerstandspad (Bilzen)
In het Munsterbos langs het Weerstandspad te Munsterbilzen en in de omgeving van de Sint-Amorkapel staat een enorme beuk. Het is een boom die bij de bosexploitatie is overgebleven en zo de kans kreeg om uit te groeien tot een opgaande gewone beuk met een stamomtrek van 451 cm, een takvrije stam van 10 meter en met een kruindoormeter van 26 meter.


ID: 133032 | Landschappelijk element

Opgaande es met boomkapel

Nattenhaasdonk, Polderdam (Bornem)
Daar waar wegen samenkomen werd een boom geplant en kreeg deze een bijzondere betekenis door er een boomkapel in op te hangen. De Mariaverering kent zijn hoogtepunt in de meimaand, de bomen en de boomkapellen worden tegen dan onderhouden en versiert. Ook hier wordt deze traditie in ere gehouden.


ID: 133004 | Landschappelijk element

Opgaande plataan met boomkapel

Pastoor Huveneersstraat (Bornem)
Waar de Hendrik Muyshondstraat uitkomt op de Pastoor Huveneersstraat werd op het kruispunt een boomkapel opgehangen in een plataan. De boom maakt deel uit van een straatbeplanting en kreeg op deze plaats bijzonder aandacht als devotieboom.


ID: 307139 | Landschappelijk element

Kapel- en kruispuntlinde

Molenhoek (Boutersem)
Waar twee wegen van de Molenhoek samenkomen ligt een voormalige molenaarswoning uit 1782. Op het driehoekig grasplein net voor de woning staat een indrukwekkende opgaande linde. De boom heeft een stamomtrek van 286 cm en een evenwichtige en mooi ontwikkelde kruin. Tegen de stam is een kleine Mariakapel bevestigd.


ID: 130851 | Landschappelijk element

Kapellinde als kruispuntboom

Blomveld, Vissegem (Brakel)
Het kruispunt van Vissegem met Blomveld is rijk voorzien van erfgoedelementen. Aan de ene kant staat een wegkruis en aan de andere kant een wegkapel, telkens voorzien van lindebomen. Bij de wegkapel staat een opgaande linde.


ID: 130852 | Landschappelijk element

Twee leilinden bij wegkruis

Blomveld, Vissegem 28 (Brakel)
Het kruispunt van Vissegem met Blomveld is rijk voorzien van erfgoedelementen. Aan de ene kant staat een wegkruis en aan de andere kant een wegkapel, telkens voorzien van lindebomen. Het wegkruis wordt geflankeerd door twee geleide lindebomen. De lindes zijn naar elkaar toe geleid in de vorm van een gotische boog en overschaduwen het kruis.