Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

235 resultaten


ID: 131414 | Landschappelijk element

Opgaande populier bij vierschaar op Vollanderkouter

Moeielos, Vierschaar, Vollander (Zottegem)
Een Marilandicapopulier (Populus x canadensis 'Marilandica') van maximum 150 jaar oud staat boven op de heuvelrug van de Vollanderkouter te Strijpen en vormt er een belangrijk herkenningspunt in het landschap. Hij staat op een plaats waar vroeger de vierschaar gehouden werd voor de ingezetenen van omliggende parochies en waar oude wegen samen komen.


ID: 130923 | Landschappelijk element

Linde met boomkapel

Lindeweg (Zoutleeuw)
Solitaire winterlinde met een boomkapel gelegen op een kruispunt van wegen ten noordwesten van het gehucht Ossenweg. De boom werd geveld door een storm in 2019.


ID: 130120 | Landschappelijk element

Oude linde als hoek- en kruispuntboom

Beekmeers, Gaverstraat (Zwalm)
Bij het kruispunt van de Gaverstraat met Beekmeers staat een zeer oude lindeboom met een stamomtrek van circa 4 meter. Hij werd er geplant in de scherpe hoek van een kadastraal perceel als hoekboom. De boom staat er tevens bij een van de toegangen naar het klooster en is er mogelijks gezet als welkomstboom, ook op deze plaats voorkwam hij bij het oprijden het afkorten van de bocht. Het betreft hier een Hollandse linde die vermoedelijk bij de tweehonderd jaar oud is. De boom heeft een gedegenereerde vorm en gezien de bijzonder eigenschap van lindes om goed te regenereren heeft de boom, mits goede verzorging, nog een zéér lang leven te goed.


ID: 130103 | Landschappelijk element

Opgaande canadapopulier als hoekboom

Beekmeers 15 (Zwalm)
In de scherpe hoek van een driehoekig perceel en op de plaats waar twee wegen samen komen is een opgaande canadapopulier geplant. Dergelijke bomen werden geplant om kadastrale grenzen vast te leggen maar ook om te voorkomen dat bij het kort afdraaien grond onrechtmatig zou worden ingenomen.


ID: 130209 | Landschappelijk element

Jagersboom

Bruggenhoek, Zwalmlaan (Zwalm)
Op de Ten Bergekouter, op de grens tussen Munkzwalm en Hundelgem, staat op een kruispunt van twee wegen een traditioneel gekandelaarde Hollandse linde. De Jagersboom is een vrij zeldzaam geworden voorbeeld van een alleenstaande boom in een grootschalig, open kouterlandschap met een uitgesproken beeldbepalend karakter en een mooie representatieve groeivorm.


ID: 130058 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als hoekboom

Dries, S.V.D. Veldestraat 27 (Zwalm)
Bij het kruispunt van de Dries met de S.V.D. Veldestraat en in de hoek van een woonkavel staat een gekandelaarde linde. Het is een oud gebruik om bij een kruispunt een boom te planten, een baken die als oriëntatiepunt werd gebruikt. Hier is de boom ook geplant in de hoek van een perceel om het afsnijden van de bocht te voorkomen. Mogelijks is er ook een relatie met de wegkapel aan de overkant van de weg en is de linde ook een kapelboom.


ID: 45322 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw met linden

Franskouter, Terweeënstraat (Zwalm)
Witgeschilderde bakstenen wegkapel onder zadeldak, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw en beschaduwd door twee gekandelaarde linden.


ID: 130167 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde kapellinden bij de Terweeënkapel

Franskouter, Terweeënstraat (Zwalm)
Op het kruispunt van de Terweeënstraat en Franskouter wordt de kapel beschaduwd door twee gekandelaarde linden die volgens aloude traditie zijn aangeplant. De kapelbomen vormen samen een mooi ontwikkelde, beeldbepalende bomengroep. Op het moment van de inventarisering hadden de bomen respectabele stamomtrekken van bij de 3 meter.


ID: 45302 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Jobskapel met gekandelaarde linden

Hooglaan, Vijflindenlaan (Zwalm)
Witgeschilderde bakstenen pijlerkapel tussen twee gekandelaarde lindebomen, vrij recent heropgebouwd.


ID: 130283 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde kapellinden

Hooglaan, Vijflindenlaan (Zwalm)
Op de plaats waar de vijflindenlaan en de Hooglaan samenkomen zijn op traditionele wijze twee gekandelaarde linden geplant bij het Sint-Jobskapelletje.