Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

52 resultaten


ID: 300209 | Landschappelijk element

Meirelinde

Meirebeekstraat, Meirstraat (Deinze)
De Meirelinde is aangeplant op de hoek tussen de Meirstraat en de Meirebeekstraat. Deze boom is de vervanger van een oude, dikke linde. De oude Meirelinde/ Meerlinde werd in 1910 door Chalon opgemeten en had een omtrek van 6,70 m.


ID: 130958 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als kapel- en grensboom

Paardenweg, Voordestraat (Deinze)
De gekandelaarde linde staat op een eilandje op een kruispunt van straten. De zomerlinde met kapel markeert tevens de grens tussen Hansbeke en Merendree.


ID: 131571 | Landschappelijk element

Opgaande eik als grensboom Veldeken

Veldeken (Deinze)
Een enorme zomereik markeert de historische grens tussen de gemeenten Nevele en Hansbeke, nu samen horende tot de fusiegemeente Nevele. Het is een opgaande zomereik met een stamomtrek van 428 cm (gemeten in 2009), een takvrije stam van 8,5 meter, een kruindoormeter van 21 meter en een totale hoogte van 29 meter.


ID: 302035 | Landschappelijk element

Grensboom Kasterlinde

Dilbeek (Dilbeek)
Tegenover het café "In de Linde", op een kruispunt van vier wegen en bij de gemeentelijk begraafplaats, staat een oude lindeboom: de "Kasterlinde". Onder de naam Kaster Linde is er een vermelding op de kaart die door Phillippe Vandermaelen werd gemaakt rond 1850. Niets houdt ons tegen om te denken dat het nog steeds om dezelfde boom gaat. In ieder geval gaat het hier over een grensboom geplant bij de plaats waar drie gemeenten elkaar raken. Vier wegen komen er op uit en hij staat op een verhevenheid in het landschap op een plaats waar de boom ooit een de functie van baken in het landschap vervulde.


ID: 305381 | Landschappelijk element

Holle zomereik als grensboom

Sint-Ulriks-Kapelle (Dilbeek)
Waar de Boterbergveldlos een scherpe hoek maakt, staat een solitaire zomereik. De holle boom markeert hier de administratieve grens tussen de gemeenten Dilbeek en Asse. Te midden van uitgestrekte akkerpercelen vormt deze boom een opvallend landschapselement dat van ver zichtbaar is.


ID: 300178 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde op vijfsprong

Walenstraat (Gingelom), Sterstraat (Heers)
Aan deze vijfsprong is een klein houten kapelletje opgehangen aan een oude lindeboom. Vroeger stonden hier drie lindebomen. Eén staat nog recht, van een tweede is de stronk nog aanwezig waaruit weer een jongere boom is opgesproten en de derde is volledig verdwenen.


ID: 133391 | Landschappelijk element

Zomereik als grensboom

Sint-Martinusstraat (Heers)
Grensboom van zomerlinde, gelegen op de grens tussen Vechmaal en Oreye, alsook de grens tussen Vlaanderen en Wallonië. De grensboom is aangeplant op de westelijke berm van de weg, op de plek waar de gemeente- en gewestgrens naar het westen van de weg afbuigt.


ID: 130512 | Landschappelijk element

Twee opgaande eiken als grensboom

Hillestraat (Heuvelland)
Twee opgaande zomereiken geplant langsheen een douanierspad, aan de Belgische zijde van de landsgrens.


ID: 130553 | Landschappelijk element

Opgaande beuk als hoekboom en grensboom

Klokhofweg (Heuvelland)
Opgaande gewone beuk als hoekboom op het kruispunt van de Klokhofweg met de Kleine Kemmelstraat, Berg (gewijzigde naamgeving) en een voetweg, tevens als grensboom op de gemeentegrens tussen Loker en Dranouter.


ID: 130619 | Landschappelijk element

Opgaande populier als grensboom

Molenstraat (Heuvelland), Kerkstraat (Ieper)
Opgaande Canadapopulier als vermoedelijke grensboom aangeplant op de rechteroever van de Kemmelbeek, tevens gemeentegrens tussen Kemmel en Dikkebus.