Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

326 resultaten


ID: 132676 | Landschappelijk element

Opgaande linde als kapel- en hoekboom

Boembeke 9 (Brakel)
Bij het kruispunt van Boembeke met Borgveld staat achter een wegkapel een opgaande linde. Naast de functie van kapellinde heeft hij ook een bijkomende rol te vervullen als hoekboom.


ID: 132670 | Landschappelijk element

Kaphaag van fladderiep en es

Borgveld 4 (Brakel)
Een oude kaphaag van in hoofdzaak fladderiep en es staat op de noord- en oostgrens van een erf bij een verbouwd hoevetje. De haag bestaat uit we aparte delen. Op de kadasterkaart van PC. Popp en de kaart van Van der Maelen is er langs de oostelijke haag een voetweg weergegeven, bovendien merken we dat er in de 19de eeuw hier geen gebouw aanwezig was. Op de Ferrariskaart (ca 1775) werd hier wel een hoevetje ingetekend en het erf was volledig afgeboord met een beplanting. In die tijd was het gebruikelijk om het erf af te boorden met houtkanten die nuttig waren als afsluiting, houtproducent (brand-, gerief-, constructiehout) en loofvoedering. Men gebruikte hiervoor een scheer- of kaphaag en hakhout. De nog aanwezige oude kaphaag van fladderiep is plaatselijk onderbroken en de vrijgekomen ruimte is opgevuld door een lijnaanplanting van drie opgaande lindebomen.


ID: 305195 | Landschappelijk element

Zwarte knotpopulier als hoekboom

Burreken (Brakel)
De knotboom van zwarte populier te Zegelsem is één van de weinig bekende locaties met zwarte populier in Vlaanderen. De knotboom staat op de hoek van een weiland, langs een voetweg die uitkomt op Burreken. Deze hoekboom is een beeldbepalend object langs de weg. De knotbomenrij van zwarte populieren is één van de zeldzaamste inheemse boomsoorten in Vlaanderen omdat hij sinds de tweede helft van de 18de eeuw bijna volledig door de Canadapopulier (bastaard van zwarte populier met de Noord-Amerikaanse Populus deltoides) is vervangen. Er zijn slechts vijf locaties in Oost-Vlaanderen gekend (Michelbeke, Zegelsem, Elst, Oosterzele en Sint-Denijs-Boekel). Elke plaats van voorkomen heeft daarom een belangrijke natuurwetenschappelijke (genetische) waarde. De knotbomenrij vervult een veelheid aan cultuurhistorisch waardevolle functies.


ID: 301380 | Landschappelijk element

Geknotte schietwilg als hoekboom

Doensberg (Brakel)
De geknotte schietwilg staat in een hoek van een perceel aangeplant, ter markering van de kadastrale grens.


ID: 301381 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende beplantingen

Doensberg (Brakel)
De beekbegeleidende beplantingen bestaan uit enkele geknotte zwarte elzen (omtrek 206 cm) en een knothaagbeuk (omtrek 181 cm). De bomen werden op een hoogte van 2,5 m geknot. Een opgaande gewone es is aangeplant als hoekboom.


ID: 133260 | Landschappelijk element

Opgaande paardenkastanje als hoekboom

Driestenbroekestraat 20 (Brakel)
Aan de achterzijde van het erf staat in een hoek van het kadastrale perceel een mooi ontwikkelde opgaande paardenkastanje. Hij staat op de grens van de achtertuin met het aanpalende weiland en is er op traditionele wijze als hoekboom aangeplant. De boom is beeldbepalend en heeft een stamomtrek van 432 cm.


ID: 133457 | Landschappelijk element

Twee opgaande populieren als hoekboom

Evensveldstraat (Brakel)
De opgaande populieren staan in de perceelshoeken. Het betreft oude variëteiten van populier, de bomen hebben de typerende schuine stammen.


ID: 130196 | Landschappelijk element

Geknotte eik als grensboom

Fayte (Brakel)
Als dikste, en vermoedelijk ook oudste knoteik in Oost-Vlaanderen vormt deze boom het belangrijkste beeldbepalende object in het graslandcomplex waarvan hij deel uitmaakt, mede door zijn mooie, representatieve groeivorm.


ID: 133372 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik als hoekboom

Fayte 96 (Brakel)
De grote opgaande zomereik staat in een perceelshoek van een erf.


ID: 130857 | Landschappelijk element

Geschoren beuk als hoekboom

Geraardsbergsestraat 84 (Brakel)
Geschoren beuk als hoekboom bij een woonkavel en langs een losweg. Oorspronkelijk hoorde de boom bij een inmiddels verdwenen hoeve. Mogelijks was deze topiary een onderdeel van een erfafsluiting bij een boerentuintje dat zich situeerde op het erf. Deze geschoren vorm had een hoogte van ruim 3 meter en een kruindoormeter van 2,5 meter.