Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

272 resultaten


ID: 133092 | Landschappelijk element

Twee welkomstlinden

Grote Leiestraat 104 (Anzegem)
Op traditionele wijze zijn ooit twee lindebomen aangeplant bij de toegang van het erf. Eén exemplaar is overgebleven, de tweede is vervangen door een jong exemplaar. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 81408 | Bouwkundig element

Hoeve

Grote Leiestraat 86 (Anzegem)
Kleine dieper in gelegen hoeve, in kern uit de 18de eeuw, heden met laat 19de-eeuws uitzicht. Losstaande gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Westelijke erfoprit gemarkeerd door erfpijlers met ijzeren hek en lindebomen. Ten noorden het woonhuis en ten oosten de schuur.


ID: 133093 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlinden

Grote Leiestraat 86 (Anzegem)
Op traditionele wijze zijn er twee lindebomen aangeplant bij de toegang van het erf. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier twee gekandelaarde Hollandse linden.


ID: 81620 | Bouwkundig element

Hoeve

Koolbroek 1 (Anzegem)
Klein, voormalig hoevetje met 19de-eeuws uitzicht, bestaande uit twee parallelle volumes, boerenhuis en schuur. Erfoprit gemarkeerd door twee lindes. Verankerde gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Dwarsschuur.


ID: 133091 | Landschappelijk element

Welkomstboom

Reinstraat 2 (Anzegem)
Op traditionele wijze zijn ooit twee lindebomen aangeplant bij de toegang van het erf. Eén exemplaar is overgebleven, de tweede is om veiligheidsredenen verwijderd.


ID: 81470 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Schaagstraat 82 (Anzegem)
Aan de straat gelegen hoeve met 19de-eeuws uitzicht. Woonhuis en schuur vermoedelijk aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van circa 1845. Losstaande bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken, opgesteld rond een deels verhard erf. Westelijke erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek en lindebomen.


ID: 81588 | Bouwkundig element

Hoevesite

Vossestraat 21 (Anzegem)
Hoeve, in kern opklimmend tot in de 18de eeuw, zie datering woonhuis met jaaranker 1777 in oostelijke zijpuntgevel. Woonhuis, schuur en bakhuisje zijn aangegeven op het primitief plan van het kadaster. Hoeve bestaande uit losstaande gewitte bestanddelen (baksteen of vakwerk) onder zadeldaken en opgesteld rond een deels verhard erf.


ID: 131318 | Landschappelijk element

Vier welkomstlinden

Vossestraat 21 (Anzegem)
De hoeve is langs de straatzijde toegankelijk via een metalen poort met langs weerzijden een gekandelaarde linde als welkomstboom. Ook bij een tweede, zuidelijke erftoegang werden twee zomerlindes als welkomstboom aangeplant.


ID: 81510 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wortegemsesteenweg 48 (Anzegem)
Historische hoeve, in kern opklimmend tot in de 18de eeuw en met nagenoeg behouden configuratie voorgesteld op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). Thans aangepast geheel bestaande uit al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, opgesteld rond een deels verhard erf.


ID: 81594 | Bouwkundig element

De Hespenhoeve

Zwevegemstraat 54 (Anzegem)
Aan de straat gelegen 19de-eeuwse hoeve met volumes van rode baksteen onder zadeldaken en met semigesloten opstelling gegroepeerd rond een verhard erf. Zuidoostelijke erfoprit met vernieuwd ijzeren hek geflankeerd door lindeboom en treurwilg. Woonhuis ten noordwesten, schuur ten noordoosten en stal ten zuidoosten. Buiten het erf, bakhuisje ten westen. Dwarsschuur gedateerd met jaaranker 1874 in zijgevel,