Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

272 resultaten


ID: 207533 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met welkomstbomen en boomkapel

Hoogbeverenstraat 26 (Ardooie)
Historische hoeve met bewaard begin-19de-eeuws boerenhuis. Aan de erftoegang twee welkomstlindes met boomkapelletje. Aan de noordzijde het witgekalkte boerenhuis met gepekte plint, van vier traveeën onder zadeldak in mechanische pannen.


ID: 207867 | Bouwkundig element

Hoeve

Kasteelstraat 4 (Ardooie)
Van het tweede kwart van de 19de eeuw, op oudere site. Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een erf in losse verharding, toegankelijk via een ijzeren hek geflankeerd door twee gekandelaarde lindes. Eenlaagse roodbruine baksteenbouw onder pannen zadeldaken (nokken haaks op straat). Lager stalvolume met vernieuwde erfgevel. Ten zuiden de schuur met deels vernieuwde erfgevel en houten schuifpoort; westelijk wagenhuis en aanbouw onder lessenaarsdak. Ten oosten het voormalig bakhuis.


ID: 207963 | Bouwkundig element

Lindenhoeve

Oude Lichterveldsestraat 69 (Ardooie)
Hoeve met losstaande hoevegebouwen rondom een verhard erf, toegankelijk via een ijzeren hek tussen gekandelaarde lindes. Aan de noordzijde bevindt zich het boerenhuis in roodbakstenen eenlaagsbouw onder zadeldak, dat rond 1880 vergroot werd aan de westzijde of mogelijk integraal vernieuwd werd, en tijdens het interbellum nogmaals aangepast. Aan de noordzijde het boerenhuis in roodbakstenen eenlaagsbouw onder zadeldak.


ID: 88962 | Bouwkundig element

Herberg Tivoli en brouwerij De Pijl

Bloemendalestraat 66 (Beernem)
Voormalige herberg Tivoli, zie gevelcartouche en bijhorende brouwerij De pijl op ommuurd perceel. Huidig volume dateert volgens de jaarsteen van 1881. Rode verankerde baksteenbouw met sierankers. Trapgevel voorzien van een blinde rondboogarcade doorlopend over de zijgevels. Links van het hoofdvolume oprit geflankeerd door twee grote lindes, waarvan één omgeven door het doorlopend pannen lessenaarsdak. Smeedijzeren hekken bevestigd aan recentere bakstenen pijlers.


ID: 300018 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindes als erfbeplanting

Koersel (Beringen)
In Hokselaar, een gehucht bij Koersel (Beringen), staan langs grasland bij een veldweg twee gekandelaarde lindes, waarvan één ondertussen afgestorven is. Uit topografische kaarten van de tweede helft van de 19de en eerste helft van de 20ste eeuw blijkt dat hier vroeger een hoeve stond. De twee lindes werden mogelijk aangeplant als welkomstbomen en zijn samen met een voormalige afsluitingshaag van haagbeuk het enige relict van de erfbeplanting.


ID: 132044 | Landschappelijk element

Twee hakhoutstoven van olm als welkomstbomen Fort Liefkenshoek

Ketenislaan (Beveren)
Twee olmen hakhoutstoven flankeren de toegang bij de toegangsbrug naar het Fort Liefkenshoek. Het zijn welkomstbomen die als hakhout werden beheerd en blijkbaar niet de kans kregen om als opgaande bomen uit te groeien. Een van de hakhoutstoven heeft een flink uit de kluiten gewassen stamomtrek van 730 cm, wat doet vermoeden dat de olmen hier al een lange tijd staan.


ID: 17281 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boerenwoning en linde met boomkapel

Perstraat 52 (Beveren)
Boerenwoning met ruim, met gras begroeid voorerf met aan de ingang typisch knoestige lindeboom met houten Mariakapelletje. Deur van boerenwoning met neoclassicistische omlijsting van arduin met 1869 gedateerde fries.


ID: 133005 | Landschappelijk element

Twee welkomstlinden

Hendrik Muyshondtstraat 44 (Bornem)
Op traditioneel wijze zijn twee lindebomen aangeplant bij de toegang van het erf. Dit is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de lindebomen de bewoners op het erf beschermd werden tegen kwade invloeden. De straatzijde van het erf is op het zuiden gelegen zodat de opgaande bomen ook als schermbeplanting functioneren. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen.


ID: 131374 | Landschappelijk element

Welkomstlinden Kasteel d'Ursel

Kasteeldreef (Bornem)
Op het einde van de Kasteeldreef, op het kruispunt met de Wolfgang d'Urselstraat staat op beide straathoeken een opgaande zomerlinde. Deze linden markeren de toegangspoort tot het Kasteeldomein d'Ursel.


ID: 132566 | Landschappelijk element

Welkomstlinden bij Linkebeekhoeve

Kattestraat 1 (Bornem)
Langs de straatkant markeerden oorspronkelijk twee welkomstlinden de toegang van het erf van de Linkebeekhoeve. De twee bomen zijn uitgezaagd en aan de basis groeit enkel de nog aanwezige opslag verder en hierdoor lijken de bomen als meerstammige bomen te zullen verder groeien.