Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

271 resultaten


ID: 79008 | Bouwkundig element

Hoeve De Vlier

Veldstraat 16 (Damme)
Erftoegang via ijzeren hek; deels gekasseid en omhaagd erf met hoge aanplantingen en leibomen aan de westzijde. Verankerde bakstenen gebouwen met witgekalkte straat- en erfgevels op gepekte plint onder zadeldaken. Bijgebouw met in zuidgevel beglaasde rondboognis.


ID: 78929 | Bouwkundig element

Hoeve 't Westhof

Zuidbroekstraat 4 (Damme)
In kern 18de-eeuwse, dat zijn naam kreeg omwille van zijn ligging ten westen van het kasteel van Oostkerke. Als pendant, op de Krinkeldijk nummer 1, de 18de-eeuwse hoeve " 't Oosthof". Hoeve met losse bakstenen bestanddelen met gepekte plint, op een met gras begroeid erf met gekasseide stoepen, dat van de straat afgesloten wordt met een hek, geflankeerd door twee knotwilgen. Ten oosten, een moerbeihaag. Ten westen van de woning, een zomerkeuken met bakhuis. Haaks op de woning, aan straatkant het erf afsluitend, 19de-eeuwse schuur en stal.


ID: 301836 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlinden kerkhof Zevergem

Zevergem (De Pinte)
Twee traditioneel gekandelaarde zomerlindes staan bij de ingang naar de kerk op het kerkhof. Aan de oost- en zuidkant van het kerkhof staat een bomenrij van 12 gekandelaarde zomerlindes die even oud zijn en op dezelfde wijze zijn gesnoeid.


ID: 303931 | Landschappelijk element

Twee bruine beuken als welkomstboom bij Kasteel van Welden

Veldstraat (De Pinte)
Bij de toegang tot het Kasteel van Welden aan de Veldstraat werden twee opgaande bruine beuken geplant. Deze imposante welkomstbomen markeren het begin van de monumentale toegangsdreef tot het kasteeldomein.


ID: 38538 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Welden

Weldendreef 1-3 (De Pinte)
Waterkasteel gelegen binnen een dubbele omwalling, ten noorden en ten zuiden afgezoomd door dreven en ter hoogte van het kasteel een noordelijke dreef als verbinding met de vroegere Oudenaardse Steenweg en zuidelijke dreef naar Pont-Zuid. Nieuwe hoofdtoegang in het westen, met axiale dreef vanaf de Kriekestraat met heropgebouwde rococopoort aan de straat en vierkante hekpijlers met siervaasbekroning aan de buitenwal en neerhof.


ID: 303086 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde als welkomstboom

Krekelstraat 163 (Deinze)
Een gekandelaarde linde als welkomstboom flankeert de erftoegang aan de linker kant. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier een opgaande zomerlinde met een stamomtrek van 259 cm.


ID: 131574 | Landschappelijk element

Welkomstlinde Hof ter Oossche

Moutputstraat 8 (Deinze)
Een oude Hollandse linde markeert de erftoegang tot het Hof ter Oossche. Het betreft hier een veteraan die mits deskundige begeleiding nog een lange tijd kan blijven staan.


ID: 38218 | Bouwkundig element

Hoeve Nieuwgoed

Oudenaardsesteenweg 185 (Deinze)
Heden nog volledig omgrachte hoeve met losse bestanddelen aan de Kattebeek, toegankelijk via een lange populierendreef ten noorden van het goed, met nog slechts gedeeltelijk behouden toegangspoort in het noorden, die vermoedelijk opklimt tot de 15de eeuw, geflankeerd door linden, sporen van een cirkelvormig omwalde motte in de zuidoostelijke hoek van de trapeziumvormige omwalling, waarop vermoedelijk het heerlijke verblijf stond.


ID: 38073 | Bouwkundig element

Goed ter Hove

Parijsestraat 13 (Deinze)
Oorspronkelijk rechthoekige omgrachte hoeve met losse bestanddelen. Deels vernieuwd woonhuis ten westen en dienstgebouwen ten noorden en ten zuiden op het erf. Boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak tussen zijaandaken met vlechtingen, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 38227 | Bouwkundig element

Goed te Stokstorme

Stokstormestraat 14 (Deinze)
Reeds vermeld in het eerste kwart van de 15de eeuw. Voorheen rechthoekige omgrachte pachthoeve met overwelfd poortgebouw gelegen in de zuidelijke hoek van de gemeente op de grens met Kruishoutem. Heden volledig vernieuwd hoevecomplex met losstaande bestanddelen.