Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

17 resultaten


ID: 130043 | Landschappelijk element

Meidoornhaag op kapelhof 's Herenboompje

Provenseweg (Poperinge)
Het kapelhof van de veldkapel Onze-Lieve-Herenboompje is langs drie zijden omgeven door een meidoornhaag. Door de haag waren oorspronkelijk draden gespannen waaraan lintjes en flarden stof werden vastgeknoopt; ook aan de takken van de haag werden door bedevaarders stukjes stof bevestigd. Tijdens de inventarisatie van 2006 werd vastgesteld dat deze attributen enkel nog werden opgehangen in de meidoornhaag.


ID: 130044 | Landschappelijk element

Opgaande linde kapelhof Sherenboompje

Provenseweg (Poperinge)
Op het kapelhof van de veldkapel Onze-Lieve-Herenboompje staat links achter de kapel een opgaande linde. Rond de boomstam werden draden gespannen, waaraan lintjes en flarden werden vastgeknoopt. Tijdens de inventarisatie van 2006 stelden we vast dat de attributen enkel nog werden opgehangen in de meidoornhaag.


ID: 305229 | Landschappelijk element

Kwartjesboom

Mgr. Kerkhofslaan (Riemst)
De opgaande linde zogenaamd ‘Kwartjesboom’ van Val-Meer (Riemst) is een opgaande winterlinde langs een holle weg ten oosten van Meer. Een gekend toponiem in de onmiddellijke omgeving is ‘Op het Peutje’. De boom met opgespijkerd kruis staat in een weide langs de zuidrand van de weg, bij een kruispunt van veldwegen dat opgeheven werd bij de ruilverkaveling Riemst, afgewerkt in 1965.


ID: 132041 | Landschappelijk element

Toegangsdreef Onze-Lieve-Vrouwkapel

Berkelei (Sint-Katelijne-Waver)
De zuidwest-noordoost lopende toegangsdreef van gekandelaarde zomerlindes naar de Onze-Lieve-Vrouwkapel vertrekt van de Berkelei en loopt hier evenwijdig mee. Dendrochronologisch onderzoek in 2013 heeft uitgemaakt dat het kapeldreefje werd geplant in het laatste decennium van de 19de eeuw (na 1888).


ID: 16914 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapel van 1859 met op stam gezette meidoorn

Avekapellestraat (Veurne)
Wegkapel beschaduwd door meidoorn; ingeplant rechts van oprit naar hoeve. Rechthoekig, witgekalkt bakstenen gebouwtje onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), van 1859 volgens jaarsteen.


ID: 132372 | Landschappelijk element

Nagelboom van 's-Gravenvoeren

Heuvelke (Voeren)
De witte paardenkastanje op een talud aan een kruising van twee paden is een spijkerboom. Een spijkerboom is een soort fetisjboom. Een deel van de achterzijde van de stam is afgestorven. Op het afgestorven deel werd de boom vernageld (er werden minstens 80 spijkers geteld).


ID: 133099 | Landschappelijk element

Kapelhof met opgaande bomen

Vagevuurstraat (Wingene)
Beboste kapelhof met een boomaanplanting van winterlindes rond de kapel. Vermoedelijk is dit nog een restant van de zeven linden waarvan sprake op het infobord bij de kapel.