Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

87 resultaten


ID: 15378 | Bouwkundig element

Hoeve Bal

Edgar Tinelstraat 4 (Sint-Niklaas)
Boerenwoning met verankerde baksteengevel van zeven traveeën onder zadeldak, uit het derde kwart van de 17de eeuw.


ID: 130570 | Landschappelijk element

Moerbei

Edgar Tinelstraat 4 (Sint-Niklaas)
Tegenover een beschermde 17de-eeuwse hoeve staat een oude moerbeiboom. Met een stamomtrek van ruim meer dan drie meter is hij vermoedelijk een van de oudste moerbezies in België.


ID: 15420 | Bouwkundig element

Hoeve

Weimanstraat 44 (Sint-Niklaas)
Hoeve met woonhuis en dwarsschuur. Woonhuis van het dubbelhuistype met vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak uit 1790. Ten noordwesten en haaks op het woonhuis: vrij lange bakstenen dwarsschuur onder zadeldak met brede overstek.


ID: 300064 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Nieuwenhoven

Engelbamp 55-57 (Sint-Truiden)
Uitzonderlijke parkaanleg in landschappelijke stijl met riant karakter, nu moeilijk waarneembaar, als deel van zeer uitgestrekte kasteeldomein, teruggaand op het volgens het neerhof-opperhofschema gebouwde zomerverblijf van de abten van de Sint-Trudo-abdij.


ID: 303506 | Landschappelijk element

Pastorietuin van de Sint-Martinusparochie

Sint-Martinusstraat 12 (Sint-Truiden)
Bedreigde pastorietuin uit de 19de eeuw met typische vegetatie.


ID: 87025 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Neoclassicistisch herenhuis met dokterspraktijk en 19de-eeuwse parktuin

Jules Van Ooststraat 2 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis met voormalige dokterspraktijk en 19de-eeuwse parktuin. Vrijstaand breedhuis in verankerde baksteen van twee bouwlagen onder zadeldak. Zuidelijke aanbouw van één bouwlaag in rode onbeschilderde baksteenbouw onder platte bedaking. Aan noordzijde van het woonhuis een haaks achterhuis met voormalige stal in donkerrode baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder mank zadeldak. Aan zuidzijde een koetshuis. Op de Engelse landschapsstijl geïnspireerde parktuin, naar verluidt ontworpen door de Gentse tuinbouwkundige Frederik Burvenich (1837-1917). Nabij woning en koetshuis: gewijzigde siertuin, oorspronkelijk afgesloten met spijlenhekwerk.


ID: 133374 | Landschappelijk element

Driebladige citroen als parkboom

Aandorenstraat 37 (Tienen)
In de schaduw van de Tiense suikerfabriek ligt een parkje achter een herenhuis, aangelegd in de jaren 1880. Hierin zijn nog een aantal van de 19de-eeuwse aanplanten bewaard gebleven, zoals een imposante driebladige citroen. Deze in Vlaanderen zeldzame parkboomsoort is door zijn omvang een kampioenboom. Op het ogenblik van inventarisatie mat de stam aan de basis een omtrek van 105 cm. Op circa 20 cm vertakt de stam in zes stammen die elk een omtrek van circa 30 cm hebben. Volgens de eigenaar is de goede groei van de bomen en planten in de tuin te verklaren door een combinatie van de oriëntering op het zuiden en de suikerdampen afkomstig van de nabijgelegen raffinaderij, waardoor een microklimaat ontstaat waarin de planten goed gedijen.


ID: 12005 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Zomerhuis Hofke van Dooren met tuin

Graatakker 106-108 (Turnhout)
Dit zomerhuisje met bijhorende moestuin klimt op tot het laatste kwart van de 19de eeuw, het lusthofje is uitgevoerd in neoclassicistische stijl.


ID: 131896 | Landschappelijk element

Twee leiperen tegen gevel Huis Peters

Daal 5 (Voeren)
De twee leiperen staat tegen een zuidelijk georiënteerde gevel van het Huis Peters. Ze hebben een stamomtrek van 56 cm en 60 cm. De leibomen zijn kunstmatig gevormde fruitbomen, geplant met een welbepaalde functie voor fruitproductie. De geleide kunstsnoeivormen zijn beeldbepalende objecten.


ID: 131799 | Landschappelijk element

Hazelaar op boerenerf

De Plank 120 (Voeren)
De hazelaar staat in de zuidwesthoek van het voorerf. De hakhoutstoof heeft een omtrek van 12 m.