Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

698 resultaten


ID: 17281 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boerenwoning en linde met boomkapel

Perstraat 52 (Beveren)
Boerenwoning met ruim, met gras begroeid voorerf met aan de ingang typisch knoestige lindeboom met houten Mariakapelletje. Deur van boerenwoning met neoclassicistische omlijsting van arduin met 1869 gedateerde fries.


ID: 301169 | Landschappelijk element

Wilg als kapelboom in de Prosperpolder

Polderdijk (Beveren)
Langs een onverharde weg vertrekkende van de Polderdijk staat in een weilandperceel een solitaire smalbladige wilg. Mogelijk maakte de wil deel uit van een bomenrij op de perceelsgrens met de aangrenzende akker. Aan de stam is een kleine boomkapel bevestigd.


ID: 131502 | Landschappelijk element

Meidoorn rond het Moordenaarskruis

Hoegaardsesteenweg (Bierbeek)
Oude meidoorn naast het ‘Moordenaarskruis’ vlak bij de Hoegaardsesteenweg ten oosten van Opvelp. In het open akker landschap rondom het ijzeren kruis is er de laatste eeuwen bijzonder weinig veranderd. Boom hoort bij kruis, maar kruis amper zichbaar doordat het is opgenomen door de boom


ID: 307984 | Landschappelijk element

Op stam gezette taxus

Hoegaardsesteenweg, Kapelstraat (Bierbeek)
Op de hoek van de Hoegaardsesteenweg en de Kapelstraat in Opvelp staat een kleine wegkapel met links ervan een imposante op stam gezette taxus. De taxus heeft een breed uitgegroeide kruin die tot over het kapelletje reikt. Deze soort is een typische beplanting voor een religieuze context omdat hij door zijn eeuwig groen karakter het eeuwige leven (in de hemel) symboliseert.


ID: 307548 | Landschappelijk element

Kruispuntlinde

Velpestraat (Bierbeek)
Op het kruispunt van drie onverharde veldwegen, de Aarschotsestraat, de Molensteenstraat en de Velpestraat, staat een imposante linde. Het kruispunt van wegen is al aanwezig op de 18de-eeuwse Kabinetskaart van de Ferraris. Op de topografische kaarten van 1904 en 1939 staat bij het kruispunt de vermelding van een 'Arbre'.


ID: 652 | Bouwkundig element

Kapel gedateerd 1744

Grammestraat (Bilzen)
Rechthoekige kapel van één travee onder zadeldak, gelegen in de bocht van de weg en geflankeerd door een oude beuk. De kapel werd recent sterk gerestaureerd.


ID: 308458 | Landschappelijk element

Opgaande beuk

Jazz Bilzenplein (Bilzen)
De beuk stond voor een tuinprieel. De beuk en het tuinprieel maakten deel uit van de tuin van de ‘Dekenij met orangerie’. Ze bevonden zich beide op het einde van de dekenijtuin in de Kloosterstraat, ten oosten van de dekenij.


ID: 740 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskapel

Schietboomstraat (Bilzen)
Omringd door vier bomen. Witgekalkte bakstenen kapel van twee traveeën en halfronde koorsluiting, uit begin 19de eeuw.


ID: 133151 | Landschappelijk element

Drie zilveresdoorns bij de Sint-Rochuskapel

Schietboomstraat (Bilzen)
Bij de Sint-Rochuskapel in de Schietboomstraat staan 3 opgaande kapelbomen. Vermoedelijk is dit wat nog wat rest uit een aanplanting van 4 stuks.


ID: 2499 | Bouwkundig element

Sint-Annakapel

Mechelsesteenweg (Bonheiden)
Eenvoudige landelijke kapel uit de 17de - 18de eeuw, traditionele halteplaats op de bedevaartroute naar Scherpenheuvel en omgeven door zes lindebomen.