Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

105 resultaten


ID: 302526 | Landschappelijk element

Knoteik met herinneringskruis bij toegangsweg Hof Ter Spelt

Terspelt 20 (Merchtem)
Knoteik (Quercus robur) gelegen langs de toegangsweg naar kasteel Hof ter Spelt met een herinneringskruis opgericht vlak na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 215258 | Bouwkundig element

Wegkruis met gekandelaarde linden

Bosstraat (Merelbeke)
Veldkruis ingeplant aan het kruispunt met een veldweg in een plantsoentje en geflankeerd door twee kandelaarde linden. Voor het kruis is een bidbankje geplaatst.


ID: 132592 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde lindes bij wegkruis

Bosstraat 15 (Merelbeke)
Twee gekandelaarde lindes en een geschoren haagbeukenhaag flankeren een wegkruis.


ID: 90013 | Bouwkundig element

Calvariekruis

Bruggesteenweg (Meulebeke)
Calvariekruis aan de toegangsweg naar het Provinciaal Domein 't Veld en het kasteel van Ardooie, naar verluidt voorheen eigendom van de familie de Jonghe-d'Ardoye en in 1950 vernieuwd en hersteld. Kruisbeeld geplaatst op kunstmatige rotspartij in deels omhaagd plantsoen en omringd door vier hoge beuken.


ID: 302860 | Landschappelijk element

Bruine beukengroep bij Calvariekruis

Bruggesteenweg (Meulebeke)
Rond het Calvariekruis staan een zestal bruine beuken, waarvan enkele ondertussen aan de voet met elkaar vergroeid zijn. In het perceel is later ook een zilverlinde bijgeplant. Aan de Bruggesteenweg wordt in 1863 voor het eerst een kruis of kapel afgebeeld op historische kaarten, kort nadat op deze plaats de vroegere Veldmolen werd afgebroken. Bekend is dat gravin Zoé de Jonghe d'Ardoye (1814-1875), rond die tijd, nabij het gehucht Veldhoek een parochiekerk wilde stichten. Dit voornemen werd door de vroege dood van deze adellijke dame niet gerealiseerd. De opgaande bruine beuken rond deze religieuze constellatie dateren van omstreeks 1880. Het geschilderde houten kruis met gekruisigde Christus en opschrift "INRI" is in 2011 gestolen.


ID: 90266 | Bouwkundig element

Wegkruis

Veldstraat (Meulebeke)
Op de straathoek ingeplant, omgeven door haag aan de voorzijde en geflankeerd door twee Amerikaanse eiken; houten kruis met geschilderd bronzen Christusbeeld.


ID: 132042 | Landschappelijk element

Vier opgaande eiken bij wegkruis

Leegzakstraat (Nazareth)
Vier opgaande eiken omringen het wegkruis. Het kruis is opgericht op de plaats waar, na een kerkdiefstal, de gestolen monstrans werd terug gevonden. Een inscriptie op de sokkel van het kruis vermeldt daarom: “Tot uitboeting Der Godslastering en Herstelling van de oneer Het Heilig sacrament aangedaan”.


ID: 300905 | Landschappelijk element

Twee opgaande lindes bij wegkruis

Joann.-Bapt.Van Langenhaeckestr. (Ninove)
Bij een wegkruis staan twee opgaande zomerlindes. Het geheel is beeldbepalend in het straatbeeld.


ID: 87729 | Bouwkundig element

Wegkruis

Molstenstraat (Oostrozebeke)
Wegkruis, staat op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut. Houten kruis onder houten afdakje, plaasteren beeld van de gekruisigde Christus in terracottakleur beschilderd. Beschaduwd door twee linden, ervoor een knielbankje.


ID: 305229 | Landschappelijk element

Kwartjesboom

Mgr. Kerkhofslaan (Riemst)
De opgaande linde zogenaamd ‘Kwartjesboom’ van Val-Meer (Riemst) is een opgaande winterlinde langs een holle weg ten oosten van Meer. Een gekend toponiem in de onmiddellijke omgeving is ‘Op het Peutje’. De boom met opgespijkerd kruis staat in een weide langs de zuidrand van de weg, bij een kruispunt van veldwegen dat opgeheven werd bij de ruilverkaveling Riemst, afgewerkt in 1965.