Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

102 resultaten


ID: 132121 | Landschappelijk element

Gewone hazelaar domein Ronsevaal

Brusselse steenweg 211 (Aalst)
De geïnventariseerde bomen in het kasteelpark Ronsevaal zijn aangeplant eind 19de eeuw bij de aanleg van het domein. Het bomenassortiment werd met de jaren uitgebreid, afgestorven bomen werden vervangen en in recentere, nieuw aangelegde delen zijn nieuwe bomen aangeplant. Er werd steeds gewerkt aan het bijhouden van een mooi plantenassortiment. De gewone hazelaar is een relict uit die rijke verzameling.


ID: 243 | Bouwkundig element

Sint-Jobkapel

Sint Jobstraat (Aalst)
De Sint-Jobkapel dateert grotendeels uit 1663 en is gelegen in een ommuurd tuintje met linden. Ten zuidwesten van de kapel staat in het tuintje nog een kapel die het Heilig Graf voorstelt en die is opgebouwd uit een rotsconstructie die toegankelijk is via een bakstenen rondboog.


ID: 130388 | Landschappelijk element

Gele kornoelje domein Schelfhout

Sint Kamielstraat (Aalst)
Tegen de tuinmuur, die het domein Schelfhout afsluit van de Sint-Kamielstraat, staat een flink uit de kluiten gewassen gele kornoelje. Deze struik dateert uit de periode van de tuinaanleg (begin 20ste eeuw).


ID: 213130 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Coremans met tuin

Gelrodeweg 2-4 (Aarschot)
Villa met bijgebouw en tuin, het geheel kadastraal geregistreerd als huis en lusthof in 1871, met Meulemans Benedictus Hubertus, molenaar, als bouwheer. De tuin werd aangelegd op een steile helling boven de stad en is een bescheiden voorbeeld van een ‘geleend landschap’. Het bijgebouw werd uitgebreid of volledig vernieuwd in 1916.


ID: 132037 | Landschappelijk element

Buxus in pastorietuin

Bellestraat 12 (Alveringem)
De pastorie van de Sint-Petrusparochie ligt in een nog deels omwalde tuin met een aantal opvallende beplantingen. In de tuin staat nog restanten van enkele in vorm gesnoeide buxusboompjes.


ID: 135424 | Landschappelijk element

Heiderbos

Niel-bij-As (As)
Het Heiderbos in As is een open bos met de grootste populatie van jeneverbessen in Vlaanderen.


ID: 306780 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begraafplaats van Asse

Mollemseweg (Asse)
Naoorlogse begraafplaats gestructureerd door een lijnaanplanting van taxus en hulst leidend naar een calvarie ontworpen door Antoon Van Parys (1886-1963).


ID: 134710 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Victor Rigaux met tuin

Kamstraat 3 (Bever)
De villa, oorspronkelijk een sober, bakstenen dubbelhuis, werd opgericht in opdracht van brouwer Victor Rigaux-Devroede omstreeks 1894, zie jaarsteen. Tegen de oostelijke perceelsgrens werd een klein koetshuis gebouwd. De villatuin van 60 are uit dezelfde periode, is aangelegd volgens het 'schotelmodel' met gelobd vijvertje, boogbrugje, ondertunneld belvedèreheuveltje en een prieel van goudenregen.


ID: 130924 | Landschappelijk element

Taxus op voormalig boerenerf

Kruibekesteenweg 48 (Beveren)
Oude taxus met een stamomtrek van 360 cm. De taxus dateert uit de periode van de vroegere, nu verdwenen, boerderij met walgracht. De vijver in de tuin zou er nog een restant van zijn.


ID: 134291 | Landschappelijk element

Voortuin van het herenhuis Les Ramiers

St.-Truidersteenweg 260 (Borgloon)
Voortuin en hek, restant van een voormalig logieshuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, gelegen halfweg Brussel/Luik.