62 resultaten


ID: 131505 | Landschappelijk

Taxus Prieel

Oude Diestsestraat (Kortenaken)
Taxusprieel (Taxus baccata) van omstreeks 1880, gelegen in een tuin van 25 are met merkwaardige snoeivormen voor de woonvleugel van de gesloten hoeve Vandervelpen in het dorpscentrum van Waanrode (deelgemeente van Kortenaken).


ID: 131211 | Landschappelijk

Twee geschoren buxustruiken pastorietuin Sint-Denijsparochie

Wannegem-Lede (Kruisem)
Twee oude buxussen met stamomtrekken van meer dan 40 cm. Ze zijn geschoren en vertonen volumes met een doormeter van 4 à 5 meter en hoogtes van 4,5 tot 5 meter.


ID: 131208 | Landschappelijk

Lambertsnoot pastorietuin Sint-Denijsparochie

Lededorp 9 (Kruisem)
In de pastorietuin is een zwaar ontwikkelde roodbladige hazelaar dominant aanwezig.


ID: 131210 | Landschappelijk

Ierse taxus pastorietuin Sint-Denijsparochie

Lededorp 9 (Kruisem)
In de pastorietuin van de Sint-Denijsparochie staat een flink uit de kluiten gewassen Ierse taxus. Deze zuilvormige venijnboom is beeldbepalend in de pastorietuin en heeft een doormeter van circa 6 meter en een hoogte van bijna 10 meter.


ID: 131219 | Landschappelijk

Geschoren hulststruik kerkhof parochiekerk Sint-Denijs

Lededorp zonder nummer (Kruisem)
De geschoren hulst is destijds aangeplant op een graf en is uitgegroeid tot een snoeivorm met een diameter van 3,5 meter en een scheerhoogte van 3 meter. De topiary heeft de vorm van een afgeknotte kegel of hooimijt.


ID: 74352 | Bouwkundig

Kerkhof van Lozer

Lozerstraat 16B (Kruisem)
Het kerkhof van Lozer werd aangelegd achter de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, op grond geschonken door de familie della Faille, gewijd in 1857.


ID: 200674 | Bouwkundig

Britse militaire begraafplaats Seaforth Cemetery, Cheddar Villa

Brugseweg zonder nummer (Langemark-Poelkapelle)
'Cheddar Villa' was de naam die door het leger werd gegeven aan de vlakbij gelegen boerderij met geschutsbunker. Tijdens de nacht van 25 op 26 april 1915 (Tweede Slag bij Ieper), toen de Duitsers Sint-Juliaan konden veroveren, werden hevige gevechten geleverd op deze plaats. De Britse doden werden ter plaatse begraven.


ID: 200676 | Bouwkundig

Britse militaire begraafplaats Saint Julien Dressing Station Cemetery

Felix Nadarstraat zonder nummer (Langemark-Poelkapelle)
Vanaf september 1917, toen Sint-Juliaan in geallieerde handen gevallen was tijdens de Derde Slag bij Ieper, richtten Britse eenheden in het dorp een 'dressing station' (medische post) in. Noodzakelijkerwijze diende er ook een begraafplaats aangelegd te worden. Deze bleef in gebruik tot in maart 1918.


ID: 130003 | Landschappelijk

Wegedoorn in het Etbos

Etbos (Moerbeke)
Enkele exemplaren van wegedoorn (Rhamnus cathartica) zijn spontaan uitgezaaid langs het Etbos ten zuiden van Zuidlede te Moerbeke.


ID: 200838 | Bouwkundig

Belgische militaire begraafplaats

Ramskapellestraat zonder nummer (Nieuwpoort)
De grond voor de begraafplaats werd in september 1922 aangekocht door het Ministerie van Landsverdediging. Vermoedelijk vanaf 1922 werden op deze verzamelbegraafplaats veldgraven uit het onderwater gezette en vrijgekomen gebied geconcentreerd, evenals de militaire graven op gemeentelijke begraafplaatsen uit de sectoren Nieuwpoort en Ramskapelle: Nieuwpoort, Lombardsijde, Westende, Sint-Joris, Mannekensvere, Ramskapelle,…