64 resultaten


ID: 300995 | Landschappelijk element

Hakhout van hazelaar op talud molenberg

Molenkauter 9, Windmolenstraat zonder nummer (Roosdaal)
Een zware struik staat ten zuiden van de Tragische molen op het talud van de molenberg. Het is een hazelaar die op traditionele wijze als hakhout wordt gesnoeid. Hazelaar werd gebruikt om het vlechtwerk van lemen vakwerkmuren te maken en te herstellen.


ID: 300998 | Landschappelijk element

Twee geschoren hulsttopiary bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat zonder nummer (Roosdaal)
Op het molenerf van De tragische molen staan twee geschoren struiken van scherpe hulst. De struiken zijn in de vorm van een hooimijt gesnoeid. Een hooimijt eventueel met bovenop een kip of haan is een van de meest voorkomende topiary op boerenerven. Door de struiken te scheren beperkt men de hoogte en is er geen negatieve beïnvloeding van wind op de molenwieken.


ID: 87190 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Wereld

B.A. Guilbertlaan zonder nummer (Tielt)
Burgemeester A. Guilbertlaan z.nr./ Kapelleweg. Kapel O.-L.-Vrouw ter Wereld, gelegen op de hoek van een weide, geflankeerd door Linde en Paplaurier. Gebouwd ca. 1960 door G. D'Hont-Dewitte. Bakstenen veldkapel met witgeschilderde muren onder platte bedaking, bekroond met een Mariamonogram met kruis (AϯM). Aan weerszijden voorzien van twee rondboogvenstertjes met betegelde onderdorpels en


ID: 86552 | Bouwkundig element

Huis De Brabandere

Bruggestraat 41 (Tielt)
Bruggestraat nr. 41/ Kapellestraat. "<italic>Huis De Brabandere</italic>", statig herenhuis in laatclassicistische stijl, mogelijk met 18de-eeuwse kern, doch herbouwd in 1835 cf. jaartalsteen in achtergevel, geregistreerd in het kadaster in 1836. Grote ommuurde achterliggende tuin die zich uitstrekt tot aan de Kapellestraat en het Generaal Maczekplein, thans grotendeels stadseigendom en oc


ID: 87025 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis met dokterspraktijk

Jules Van Ooststraat 2 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis met voormalige dokterspraktijk en 19de-eeuwse parktuin.


ID: 131787 | Landschappelijk element

Hazelaar bij herenhuis

Born 1 (Voeren)
De oude hazelaar staat in de voortuin van een herenhuis. De natuurlijk gevormde heester heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object. De hazelaar werd aangeplant in functie van de notenproductie.


ID: 131856 | Landschappelijk element

Twee mispels als relict van een haag

Komberg zonder nummer (Voeren)
De twee mispels zijn heesters die voorkomen uit een relict van een veekeringshaag op de perceelsgrens van een weiland, palend aan het bos.


ID: 131681 | Landschappelijk element

Natuurlijk geschoren mispel

Plankerweg zn (Voeren)
De zeer oude mispel staat op de perceelsgrens van twee weilanden. Het betreft een exemplaar dat laag vertakt en onderaan zijlings werd geschoren door het vee.


ID: 201179 | Bouwkundig element

Buttes New British Cemetery

Lange Dreve zonder nummer (Zonnebeke)
Britse militaire begraafplaats, na de Eerste Wereldoorlog aangelegd in het Polygoonbos. De geschiedenis van deze begraafplaats hangt nauw samen met die van de vlakbij gelegen begraafplaats Polygon Wood Cemetery.


ID: 301972 | Landschappelijk element

Ierse taxus Egmontpark

Zottegem, Zottegem, Zottegem (Zottegem)
In de tweede helft van de 19de eeuw werd op de historische site aansluitend bij het Egmontkasteel een park aangelegd. De Ierse taxus vermeld op deze inventarisatiefiche dateert uit die periode.