62 resultaten


ID: 87190 | Bouwkundig

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Wereld

B.A. Guilbertlaan zonder nummer (Tielt)
Burgemeester A. Guilbertlaan z.nr./ Kapelleweg. Kapel O.-L.-Vrouw ter Wereld, gelegen op de hoek van een weide, geflankeerd door Linde en Paplaurier. Gebouwd ca. 1960 door G. D'Hont-Dewitte. Bakstenen veldkapel met witgeschilderde muren onder platte bedaking, bekroond met een Mariamonogram met kruis (AϯM). Aan weerszijden voorzien van twee rondboogvenstertjes met betegelde onderdorpels en


ID: 86552 | Bouwkundig

Huis De Brabandere

Bruggestraat 41 (Tielt)
Bruggestraat nr. 41/ Kapellestraat. "<italic>Huis De Brabandere</italic>", statig herenhuis in laatclassicistische stijl, mogelijk met 18de-eeuwse kern, doch herbouwd in 1835 cf. jaartalsteen in achtergevel, geregistreerd in het kadaster in 1836. Grote ommuurde achterliggende tuin die zich uitstrekt tot aan de Kapellestraat en het Generaal Maczekplein, thans grotendeels stadseigendom en oc


ID: 87025 | Bouwkundig

Neoclassicistisch herenhuis met dokterspraktijk

Jules Van Ooststraat 2 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis met voormalige dokterspraktijk en 19de-eeuwse parktuin.


ID: 131787 | Landschappelijk

Hazelaar bij herenhuis

Born 1 (Voeren)
De oude hazelaar staat in de voortuin van een herenhuis. De natuurlijk gevormde heester heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object. De hazelaar werd aangeplant in functie van de notenproductie.


ID: 131856 | Landschappelijk

Twee mispels als relict van een haag

Komberg zonder nummer (Voeren)
De twee mispels zijn heesters die voorkomen uit een relict van een veekeringshaag op de perceelsgrens van een weiland, palend aan het bos.


ID: 131681 | Landschappelijk

Natuurlijk geschoren mispel

Plankerweg zn (Voeren)
De zeer oude mispel staat op de perceelsgrens van twee weilanden. Het betreft een exemplaar dat laag vertakt en onderaan zijlings werd geschoren door het vee.


ID: 201179 | Bouwkundig

Buttes New British Cemetery

Lange Dreve zonder nummer (Zonnebeke)
De geschiedenis van Buttes New British Cemetery en zijn omgeving hangt nauw samen met die van de vlakbij gelegen begraafplaats Polygon Wood Cemetery.


ID: 301972 | Landschappelijk

Ierse taxus Egmontpark

Zottegem, Zottegem, Zottegem (Zottegem)
In de tweede helft van de 19de eeuw werd op de historische site aansluitend bij het Egmontkasteel een park aangelegd. De Ierse taxus vermeld op deze inventarisatiefiche dateert uit die periode.


ID: 132728 | Landschappelijk

Bolvormig geschoren palmboompje in pastorietuin

Erwetegemstraat 68 (Zottegem)
Aansluitend bij de 19de-eeuwse pastorie is er een grote achtertuin uit die zelfde periode. Een deel van de nog representatieve oorspronkelijke beplantingen is bewaard. Dit bolvormig geschoren palmboompje is er één van.


ID: 132754 | Landschappelijk

Topiary van buxus bij de pastorietuin

Beerlegemsebaan 61 (Zwalm)
Op het talud langs de Beerlegemsebaan staan vier geschoren buxussen. Het betreft hier een zeer interessante, vrij snel groeiende cultivar van Buxus sempervirens, de ‘gewone’ buxus of palm, met relatief groot, rondovaal blad. Deze buxus treffen we regelmatig, al dan niet geschoren, in pastorietuinen.