Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

71 resultaten


ID: 60093 | Bouwkundig element

School Onze-Lieve Vrouw ter Engelen met tuin

Plein 14 (Kortrijk)
Omstreeks 1711 wordt tussen het Plein en de Leie een versterking gebouwd, met name een aarden vesting omgeven door water, het zogenaamde "Fort". Het Fort verdwijnt in 1782. De school dankt haar officieuze naam aan deze versterking.


ID: 60826 | Bouwkundig element

Dokerswoning

Zeger van Heulestraat 40 (Kortrijk)
Imposant herenhuis gedateerd 1899, zie houten erker, opgetrokken in neo-Vlaamse-renaissancestijl.  De opdrachtgever was dokter A. Iserbyt. Deels vrijstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen en leien bedaking. Verankerde bakstenen lijstgevel op plint van breuksteen, met rondbogige keldermonden. Uiterste traveeën oplopend in versneden puntgevel. Links gemarkeerd door houten erker op consoles uitgewerkt als engelenhoofdje. Borstwering met mascarons en datum.


ID: 43834 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Denijsparochie en zondagsschool en tuin

Lededorp 9, 9A (Kruisem)
De voormalige pastorie van Wannegem-Lede is ingeplant ten oosten van de kerk in de dorpskern en wordt omgeven door een deels ommuurde en omhaagde tuin met op de linker hoek een voormalig zondagsschooltje.


ID: 131209 | Landschappelijk element

Lindenprieel in pastorietuin Sint-Denijsparochie

Lededorp 9 (Kruisem)
Ovaalvormig lindenprieel, aangeplant op een heuveltje, dat gelegen is in de noordoostelijke hoek van de pastorietuin. De aanplanting werd gerealiseerd met zilverlinden (Tilia tomentosa) vermoedelijk de cultuurvariëteit ‘Brabant’. Op het moment van de inventarisatie waren de bomen pas ontdaan van hun takken. Het prieel bestaat uit zes geleide zilverlindes met een knothoogte van 300 cm. De doormeter van het prieel bedraagt 3,7 m à 4,8 m (gemeten as op as). De bomen hebben stamomtrekken van 218, 247, 174, 206, 154 en 185 cm, telkens gemeten op een hoogte van 1 meter boven het maaiveld. Er zijn draadstangen verwerkt bij gespleten zijtakken.


ID: 134198 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Persoons met tuin

Grote Steenweg 44, 44A-C (Landen)
Naast een gesloten hoeve uit 1829, waarvan een vleugel tot herenwoning werd verbouwd, werd rond 1907 een landschappelijk herenboerenpark aangelegd.


ID: 40678 | Bouwkundig element

Kasteel Groenenberg

Groenenberg 25 (Lennik), Konijnestraat 172, 172A-B (Sint-Pieters-Leeuw)
Eclectisch kasteel gebouwd in 1895 en uitgebreid in 1935 naar ontwerp van Victor Evrard, hoeve uit 1891 en uitgebreid rond 1900, stallen, moestuin met serre, een lustpaviljoentje en boswachterswoning, gelegen in een mooi park aangelegd in 1906.


ID: 130030 | Landschappelijk element

Lindenprieel in tuin De Hagewinde

Torenstraat 15 (Lokeren)
Het gewezen St. Benedictusgesticht is vandaag De Hagewinde, een instelling voor gehandicapte kinderen. De tuinen en speelplaatsen tellen nog relicten van de oorspronkelijke groenaanleg. Het lindenprieel vormt een waardevol onderdeel van het plantenassortiment en een mooi voorbeeld van traditioneel onderhouden beplantingen.


ID: 130031 | Landschappelijk element

Lindenprieel in tuin De Hagewinde

Torenstraat 15 (Lokeren)
Het gewezen St. Benedictusgesticht is vandaag De Hagewinde, een instelling voor gehandicapte kinderen. De tuinen en speelplaatsen tellen nog relicten van de oorspronkelijke groenaanleg. Het lindenprieel vormt een waardevol onderdeel van het plantenassortiment.


ID: 303058 | Landschappelijk element

Domein van het Rood Kasteel

Diestsesteenweg 27-29, 27A-C (Lubbeek)
Eclectisch-neogotisch ­kasteeltje met bijgebouwen uit het derde kwart van de 19de eeuw omgeven door park van circa 8 hectare met twee vijvers, aangelegd in landschappelijke stijl in 1860-1870; vormt min of meer een geheel met het kasteeldomein van Linden (de Beauffort ); verschillende zeldzame en oude bomen.


ID: 36385 | Bouwkundig element

Kasteel Mijl Eke

Lembergsesteenweg 19 (Merelbeke)
Buitenplaats, genaamd naar de wijk. Kasteelpark met onregelmatige rechthoekige vorm omgeven door grachten. Als omgrachte site een weinig ten zuiden van de Schellebellebeek minstens opklimmend tot de 18de eeuw.