Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

578 resultaten


ID: 134150 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel ter Meeren

Mechelsesteenweg 98, Medekensstraat 4 (Zaventem)
Landschappelijk park van bijna 5 hectare met serpentinevijver ('rivier') aangelegd rond een kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, resultaat van de historiserende restauratie van een laatmiddeleeuws slot door Joseph Schadde in 1865; diverse oude bomen, ijskelder en monumentale gietijzeren boogbrug.


ID: 209813 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Baesveld

Baesveld 2-4, Merkemveldweg 26-28 (Zedelgem)
Kasteeldomein met kasteel, hoeve, park met bijhorende oranjerie, fruitmuren. Domein met hoofdtoegang vanaf de Ruddervoordsestraat via een beukendreef die recht op het kasteel uitgeeft en via een dreef vanaf de Zeedijkweg, afgesloten door octagonale hekpijlers met begeleidende pijlerkapel. Park in een landschappelijke stijl met open graspartijen, vijver en padenstructuur, parkbos, solitaire bomen en bomengroepen. In het westelijke deel van de moestuin ingeplante "villa M". Kasteel opgericht door de familie van Outryve de Merckem aan het einde van de 18de eeuw. Tussen 1850 en 1852 wordt het bestaande huis verbouwd tot een kasteel. Vervolgens uitbreiding kasteel in 1867, tevens wordt de oranjerie met ommuurde moestuin opgetrokken. De kapel wordt voor het eerst vermeld in 1873. Nog eens uitbreiding in 1879, de noordwestelijke hoektoren wordt tegen het kasteel aangebouwd in 1894. Kasteel in een middeleeuwse stijl met gekanteelde muren, trapgevels en arkeltorentjes.


ID: 209887 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Vijverskasteel

Heidelbergstraat 29, 29A, Zeedijkweg 11 (Zedelgem)
Kasteeldomein met laatclassicistisch landhuis van 1848, mogelijk met oudere kern (late 18 eeuw). Park ontstaan in het begin van de 19de eeuw en heraangelegd in landschappelijke stijl vanaf circa 1848 met gazons, padennetwerk, solitaire bomen, bomengroepen en een parkbos. In de grote vijver ligt een eiland met een kunstmatige grot en aanmeerplaats, bereikbaar via een houten tuinbrug. In het park staat een klein kapelletje en enkele sokkels voor beelden. Het kasteel heeft rechthoekige plattegrond en drie bouwlagen, verhoogde begane grond boven een kelderverdieping en onder schilddak (leien). Bepleisterde en witbeschilderde gevels met rechthoekige muuropeningen. Ten westen ligt het vroegere washuis, ten oosten een grote ovalen ommuurde moestuin waarvan de ingang door bakstenen pijlers bekroond met siervazen geflankeerd wordt. Rond bakstenen kippenhok binnen ommuurde kippenren met poel. De monumentale stalling werd omgebouwd tot woning.


ID: 210024 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ter Loo

Torhoutsesteenweg 56-58 (Zedelgem)
Kasteeldomein (voormalige zetel heerlijkheid Loppem) dat doorheen de jaren ingrijpende veranderingen heeft doorgemaakt. Landhuis op een hoogte gelegen in een park en toegankelijk via een onverharde oprit met bijhorende en achterin gelegen voormalig noviciaat met kapel van 1949. Park in landschappelijke stijl met licht verzonken, kronkelende paden en kleine kunstmatige reliëfverschillen, gazons, vijver, hoogstamboomgaard en merkwaardige bomen op de rand van het bos en als solitair aangeplant. Kasteel van drie bouwlagen op quasi rechthoekige plattegrond, onder schilddak. Ten zuiden van het kasteel staat een grote geënte beuk met een achttal vertakkingen van deels rode en deels groene beuk. Het leengoed reeds vermeld in 1322. In 1551, wanneer het goed gekocht wordt door Daniël de Schietere, is er in elk geval al sprake van een hofstede. Het kasteel is te zien op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571). Omstreeks 1845 wordt het kasteel volledig ver- of herbouwd.


ID: 134165 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Relegem

Hoogstraat 220, 226, 230 (Zemst)
Omgracht kasteel uit de tweede helft van de 18de eeuw met middeleeuwse kern en kasteelhoeve; omliggend landschappelijk park van circa 8 hectare; ontstaan uit de samenvoeging van twee kasteeldomeinen met vroeglandschappelijke, in 1810-1820 aangelegde tuinen; relicten van de oude toestand, monumentale bomen.


ID: 134163 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Lacourt

Tervuursesteenweg 183 (Zemst)
Villa All Right, een villa in cottagestijl, werd gebouwd in 1934 voor René Lacourt, een wijnhandelaar uit Willebroek, die in 1930 het omliggende parkdomein kocht. Het landschappelijke park van 1 hectare 60 are, oorspronkelijk bijna 2 hectare, werd aangelegd omstreeks 1870.


ID: 130773 | Landschappelijk element

Zevensacramentenboom

Gentse Steenweg (Zottegem)
De Zevensacramentenboom is een oude knotlinde met zeven zwaar ontwikkelde gesteltakken. De boom staat naast het dorpsschooltje en werd er vermoedelijk door de pastoor gebruikt als educatief voorwerp om toelichting te geven bij de zeven sacramenten tijdens de godsdienstlessen. De boom markeert er ook de hoek van een kadastraal perceel en bij deze hoek komt ook een voetweg uit op de Gentse Steenweg.


ID: 132758 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

Molenhoek (Zottegem)
Een opgaande solitaire zomereik werd geplant als hoekboom bij een gracht. De boom heeft een mooie vorm en is beeldbepalend in de vallei van de Traveinsbeek.


ID: 132779 | Landschappelijk element

Opgaande eik bij kasteeldomein Leeuwergem

Nieuwegestraat (Zottegem)
Opgaande eik, vermoedelijk een restant uit een reeds gekapte dreef. De boom heeft potenties om uit te groeien tot een grote zn beeldbepalend exemplaar.


ID: 132140 | Landschappelijk element

Opgaande Canadapopulier als hoekboom

Rijkestraat (Zottegem)
Een sierlijk gevormde opgaande Canadapopulier werd geplant als hoekboom. Het betreft hier een oude populierenkloon (vermoedelijk Marilandica), dit is een populierenkloon behorende tot de eerste 18de-eeuwse kruisingen tussen de Europese en de Amerikaanse zwarte populier. De boom heeft een evenwichtige kruin en is beeldbepalend in de vallei van de Traveinsbeek.