Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

272 resultaten


ID: 131532 | Landschappelijk element

Opgaande eik

Hollebeek (Maarkedal)
Drie enorme opgaande eiken worden in aparte inventarisatiefiches vermeld. Ze hebben een respectabele leeftijd, zijn mooi ontwikkeld en zijn beeldbepalend.


ID: 131533 | Landschappelijk element

Opgaande eik

Hollebeek (Maarkedal)
Drie enorme opgaande eiken worden in aparte inventarisatiefiches vermeld. Ze hebben een respectabele leeftijd, zijn mooi ontwikkeld en zijn beeldbepalend.


ID: 300021 | Landschappelijk element

Kapel- en etagelinde bij kruispunt

Lindeke (Maarkedal)
Bij een kruispunt van voetwegen staat een oude lindeboom. Hij vertoont de kenmerken van een etageboom. De boom bestaat uit een onderste krans met zware afgezette gesteltakken, een tussenetage en doorgaande stam met op het einde een bol.


ID: 133104 | Landschappelijk element

Jan Leenknegtboom

Tenhole (Maarkedal)
Jan Leenknegt is een gerenommeerd glaskunstenaar woonachtig te Ronse. Zijn kunstobjecten worden veelal gepresenteerd en gefotografeerd in het ongerepte landschap waar de lindeboom deel vanuit maakt. Dit landschapselement krijgt via het artistieke werk van Jan Leenknegt veel aandacht en daarom kreeg het zijn naam. De Jan Leenknegtboom is een opgaande boom die langs Tenhole, op een kruispunt van deels verdwenen loswegen, is geplant. Door zijn solitaire inplanting is het een baken in het landschap.


ID: 133236 | Landschappelijk element

Drie opgaande eiken bij berceau Vilain XIIII

Dreef, Genootstraat (Maasmechelen)
Drie mooi ontwikkelde opgaande eiken staan in een grasland aan de zuidkant bij de berceau van het kasteeldomein Vilain XIIII. Deze beeldbepalende bomen hebben stamomtrekken van 460, 422 en 394 cm.


ID: 131444 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk bij sluizencomplex

Kleine Moerwege (Maldegem)
Ten westen van het sluizencomplex Balgerhoeke staat in een weiland een solitaire bruine beuk. Hij werd op een heuveltje geplant, een plantwijze die vroeger werd toegepast op plaatsen met een hoge grondwatertafel.


ID: 131635 | Landschappelijk element

Kroonvormige linde

Kronekalseide 269 (Maldegem)
In de voortuin van een woning langs de Brugsesteenweg staat een solitaire kroonvormige linde. De stam heeft op een hoogte van circa 160 cm een verdikking waarop vijf gesteltakken vertikaal omhoog zijn geleid, halverwege de kunstmatige kruin zijn de gesteltakken horizontaal en kroonvormig met elkaar verbonden. Aan de kant van het huis zijn er een aantal van de gesteltakken weggenomen of verloren gegaan. De gesteltakken zijn door enting met elkaar kroonvormig verbonden, de eerste kroon bevindt zich op 350 cm, het tweede niveau op 540 cm.


ID: 50742 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Sint-Annakasteel

Westeindestraat 1 (Maldegem)
Huidige vrijstaand kasteeltje van circa 1860, ingeplant op de rooilijn en links en rechts geflankeerd door imposante ijzeren hekken tussen zware achtzijdige pijlers. Rechts van het hek, ijzeren afsluiting op bakstenen voet als grens tussen het park in Engelse landschapsstijl en de Ede. Landhuis in neoclassicistische stijl met bepleisterde en geschilderde lijstgevels. Achter het kasteel, aangepast voormalig koetshuis en paardenstallen.


ID: 40211 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Impdehof met park

Drijpikkelstraat 25-27, 27A (Meise)
Het landhuis Impdehof getuigt van de evolutie van een laatmiddeleeuwse hofstede naar een grote omwalde buitenplaats, die vervolgens uitgroeide tot een aanzienlijk landhuis voor permanente bewoning. Het in 1923-1924 heropgebouwde landhuis in neotradionele stijl is gelegen in een ruim park, aangelegd in landschappelijke stijl.


ID: 132137 | Landschappelijk element

Zilverlinde bij Kasteel de Bueren

Kalverhagestraat 1-3 (Melle)
Een enorme beeldbepalende zilverlinde staat bij de dienstgebouwen, op de oever van de walgracht tegenover het waterkasteel. Het betreft hier een zilverlinde met sierlijk overhangende twijgen (Tilia petiolaris ‘Pendula’).