Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

272 resultaten


ID: 300301 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde als vredesboom

Landegemdorp (Deinze)
De opgaande zilverlinde is ten oosten van de kerk geplant. De Landegemse Vrijheidsboom werd vlak na WO II door Jules T'Hooft geplant, op de plaats waar op 22 november 1919 een eerste vredesboom werd geplant. De boom werd na de Eerste Wereldoorlog geplant tussen de kerk en de hoeve van Alfons Naert.


ID: 307826 | Landschappelijk element

Solitaire tamme kastanje

Stroomkesstraat (Deinze)
Aan de rand van het kerkplein, achter de kerk van Wontergem, staat een knoestige, oude tamme kastanje. Wellicht maakte deze boom deel uit van de vroegere pastorietuin.


ID: 48748 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Linde met boomkapel en Mariabeeldje

Hertstraat (Dendermonde)
Op splitsing van wegen staat een linde als kapelboom, met daarin een boomkapelletje en Mariabeeldje. Gewit houten kastje versmallend naar onder toe en bovenaan met stompe hoek onder zadeldak, vormgeving typisch voor de jaren 1950-1960.


ID: 133162 | Landschappelijk element

Solitaire knoteik als hoekboom

Kukkelbosstraat (Diepenbeek)
Langs een fietspad dat werd aangelegd op een oud wegtracé, ligt een met bramen begroeid perceeltje. De percelering heeft nog iets te zien met het veelvuldig voorkomen van wallen in deze streek. In de hoek ervan staat een oude hoekboom. Het is een zomereik met een knothoogte van 5 meter. Deze snoeivorm illustreert nog een traditioneel beheer in functie van het produceren van brand-, constructie- en geriefhout en het gebruik in functie van loofvoedering.


ID: 134606 | Landschappelijk element

Parkje van kasteel Ter Poorten

Steenweg 65 (Diepenbeek)
Parkje in landschappelijke stijl met markant straathek bij het voor­mal­ig kasteel uit 1913, nu herbestemd als kan­toorgebouw.


ID: 134480 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein 't Zand

Klappijstraat 12, Turnhoutsebaan 139 (Diest)
Een 17de-eeuwse hoeve vormt de kern van het domein. In 1868 bouwt aannemer en katholieke volksvertegenwoordiger Joseph-Adrien Beeckman een groot, neoclassicistisch landhuis. De oude hoevegebouwen werden door Beeckman op gepaste wijze heraangekleed tot kasteelhoeve en remise, in dezelfde neoclassicistische stijl als het kasteel. Later werden nog 'moderne' elementen toegevoegd, onder meer in 1880 een "broeikas" en in 1906 zelfs een "electriciteit werkhuis". Omgeven door landschappelijk park van 3 hectare, met kleine vijver met boogbrugje; door bosplantsoen overschaduwde oprijlaan; oppervlakkige landschappelijke aankleding van de beemden ten noordwesten van het kasteel in 1910-1930; relicten van de oorspronkelijke beplantingen.


ID: 302495 | Landschappelijk element

Zomerlinde bij kruispunt

Molenberg (Diest)
De zomerlinde (Tilia platyphyllos) bevindt zich in Deurne op een kruispunt van wegen ten oosten van de dorpskern. De straat en de omgeving kregen de naam Molenberg als verwijzing naar de windmolen die ten zuidenoosten van de zomerlinde stond. In de volksmond wordt deze boom ‘de trots van de Molenberg’ genoemd.


ID: 134478 | Landschappelijk element

Begroeiing rond de ruïne van de Sint-Janskerk

Sint-Jansveld (Diest)
Gotische kerkruïne met uitbundige klimopbegroeiing, lange tijd romantisch icoon van de stad; monumentale taxus en klimop.


ID: 78564 | Bouwkundig element

Duitse militaire begraafplaats Vladslo met Treurend Ouderpaar

Houtlandstraat (Diksmuide)
Duitse militaire begraafplaats bij het Praatbos in Vladslo (Diksmuide), aangelegd naar aanleiding van de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van Robert Tischler en Georg Fischbacher. Op deze begraafplaats staat de beeldengroep Treurend Ouderpaar van Käthe Kollwitz.


ID: 78606 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Blankaart

Iepersteenweg 54-56 (Diksmuide)
Eclectisch kasteel van de jaren 1920 Gelegen in een ruim omliggend circa 10 hectare groot kasteelpark met ijskelder en smeedijzeren boogbrug. De toegang tot het domein wordt gevormd door een gekasseide hoefijzervormige dreef tot voor het kasteel, aan de linkerzijde afgezoomd met rode beuken. Het huidige park is opgenomen in het natuurreservaat "De Blankaart", dat naast het park ook de zogenaamde Blankaartvijver (circa 67 hectare) en een aantal hooilanden.