Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

635 resultaten


ID: 52231 | Bouwkundig element

Lindehoeve

Heivoort 50 (Balen)
Zogenaamd Lindehoeve, met linderij en omhaagde voortuin aan straatzijde en vrijstaande schuur ten westen; huidig uitzicht van circa 1900.


ID: 52232 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Kerkhofstraat 1 (Balen)
Vrijstaande langgestrekte hoeve van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in kern opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 51965 | Bouwkundig element

Arbeidershuis

Molenveld 68 (Balen)
Vrijstaande arbeiderswoning met dubbelhuisopstand van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 135163 | Landschappelijk geheel

Leiemeersen en Kanaal Gent-Brugge

Beernem, Oedelem (Beernem), Oostkamp (Oostkamp)
Dit gebied omvat een deel van de kanaaldepressie van Beernem met onder meer het Kanaal Gent-Brugge met bomenrij, jaagpad en enkele bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. In het natuurreservaat Leiemeersen ligt nog een gedeelte van de oorspronkelijke loop van de Zuidleie. Aansluitend bij het kanaal en langs de (zij)beken liggen gronden die continu een hoge grondwaterstand kennen en nog steeds grotendeels als grasland (hooi- of weiland) in gebruik zijn. De percelen worden begrensd door afwateringsgrachten en sommige hebben nog knotbomenrijen langs de perceelsranden.


ID: 135142 | Landschappelijk geheel

Assebroekse Meersen, Beverhoutsveld en Bergskes

Oedelem (Beernem), Assebroek (Brugge), Oostkamp (Oostkamp)
Dit gebied omvat het voormalige uitgestrekte en thans door talrijke bomenrijen doorsneden Beverhoutsveld met aansluitende graslanddepressie van de Assebroekse Meersen. Het gebied De Bergskes ligt meer verheven op een uitloper van de dekzandrug Maldegem-Stekene. De overgang tussen de dekzandrug en de achterliggende depressie gebeurt bruusk en is goed zichtbaar op het terrein. Ook landschappelijk komt hij goed tot uiting door het contrast tussen het eerder gesloten landschap op de dekzandrug (bebossing) en het half open meersengebied met veel perceelsrandbegroeiing en dominant graslandgebruik. Ver-Assebroek bestond vermoedelijk uit een ringwalsite uit de 11de-12de eeuw, nu staat op de site van het neerhof de kerk en het leenhof.


ID: 308863 | Landschappelijk element

De Schrieken

Beerse, Lille (Antwerpen)
Het gebied De Schrieken wordt gekenmerkt door een afwisseling van laagveenmoeras, rietland, broekbos, loof- en naaldbos en enkele percelen waardevol blauwgrasland. Enkele hooilanden vormen relicten van de ontginning tijdens de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 206819 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Pastoriestraat 55, 59 (Beerse)
Langgestrekte hoeve met woonhuis en stal/schuur, beide van drie traveeën onder zadeldak, minstens opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 135117 | Landschappelijk geheel

Meigemheide, Gasthuisbos en Begijnenbos

Alsemberg, Beersel, Dworp, Huizingen, Lot (Beersel), Linkebeek (Linkebeek)
Het omschreven gebied ligt ten oosten van Halle, op het grondgebied van de fusiegemeente Beersel, met de deelgemeenten Alsemberg, Dworp en Beersel. Het is een zone met enorme variaties: drassige gebieden, valleigebieden, boomgaarden, brongebieden, holle wegen, kleine landschapselementen en taluds. Het landschap is gefragmenteerd door de perceelsrandbegroeiing langsheen de akkers en weiden, boomgaarden en percelen bos. Het gehele gebied bestaat uit een sterk versneden plateau dat naast de talrijke beboste arealen heel wat gecompartimenteerde landbouwgebieden heeft. Ook zijn er plaatsen met weidse zichten op o.m. de Zenne.


ID: 134536 | Landschappelijk element

Tuinwijk van Beverlo

Alfred Habetslaan, Laan op Vurten (Beringen)
Tuinwijk en mijn­cité uit 1920, vertrekkend van een halfcirkelvormig beboomd plein, waar vandaan zes straten radiëren, met speelpleinen in de binnen­zone.


ID: 300014 | Landschappelijk element

Knoteikenrijen in Hokselaar

Hokselaarstraat (Beringen)
Knoteiken(rijen) kwamen vroeger algemeen voor in deze streek. Deze werden vooral aangeplant op houtwallen rondom akkers, als wegbeplanting langs wegen, op de flanken van holle wegen, langs beekoevers en op duinranden. In Hokselaar, een gehucht bij Koersel (Beringen) is nog een relict van deze knoteikenrijen bewaard gebleven.