736 resultaten
ID: 75405 | Bouwkundig / Landschappelijk element
De Lusthoven 51-53 (Arendonk)
Landhuis in cottagestijl van 1934, naar ontwerp van L. Van Ravestyn palend aan een landschapspark met een grote en kleine vijver.
ID: 134534 | Landschappelijk element
Lindestraat (As)
Tuinwijk uit 1953 met modernistische visie op het groenontwerp.
ID: 135069 | Landschappelijk geheel
Asse, Kobbegem, Mollem, Zellik (Asse), Brussegem (Merchtem)
Dit gebied is gelegen tussen Asse en Wemmel. Bollebeek en Kobbegem zijn zeer landelijke gehuchten rond enkele historische hoeves, aansluitend bij een open landschap. Het gebied wordt gekenmerkt door de alluvia van een aantal beken. Perceelsvormen bleven gedurende enkele eeuwen nagenoeg ongewijzigd. Bomengroepen, bomenrijen, taluds en houtkanten accentueren het landschap. Aan de rand van de drassige beekdalen vinden we talrijke bronnen.
ID: 300293 | Landschappelijk geheel
Assenede (Assenede)
Dit gebied omvat het krekengebied van Assenede dat één geheel vormt met het krekengebied van Zeeuws-Vlaanderen. Het betreft een aaneenschakeling van grote open polders ingedijkt in de 16de en 17de eeuw. Het gebied wordt doorsneden door een aaneenschakeling van kreken, dijken en extensief beheerde graslanden. De kreken manifesteren zich als open of half verlande waterplassen en/of laagten ingenomen door grasland die zich aftekenen in het akkerareaal. De rechtlijnige en hoekige dijken zijn noord-zuid georiënteerd en afgeboord met populieren. In de polder liggen verspreide vrijstaande boerderijen. De bewoning wordt gekenmerkt door verspreide vrijstaande boerderijen in de polder en rijnederzettingen met dijkhuisjes geënt op het tracé van de dijken. Gietijzeren grenspalen markeren de landgrens tussen Nederland en België en herinneren nog aan het smokkelverleden.
ID: 300287 | Landschappelijk geheel
Boekhoute (Assenede), Sint-Margriete, Watervliet (Sint-Laureins)
Inpolderingen uit de 17de en 18de eeuw deden het huidige geüniformeerd, vlak en open polderlandschap rond de Oesterput ontstaan. Het polderlandschap wordt gedomineerd door grootschalige akkers. De bewoning bleef schaars en beperkt tot historische rijnederzettingen en dijkhuisjes. De oorspronkelijke getijdengeulen zijn steeds verder verland maar de morfologie is nog herkenbaar aan de hand van het microreliëf in de graslandcomplexen. In de open polder zelf liggen enkele geïsoleerde hoeves die verantwoordelijk waren voor de ontginning van dit gebied. De Graaf Jansdijk werd opgericht op een pleistocene dekzandrug en vormt een natuurlijke grens tussen het relatief nieuwe polderlandschap en het houtland ten zuiden. Het Leopoldkanaal wordt gekenmerkt door hoge dijken met telkens een rij populieren en in het oosten de Notelaarsbrug.
ID: 132522 | Landschappelijk element
Vlasgaardstraat 18 (Assenede)
Tegen de zuidgevel van het boerenhuis staan vijf leilinden met gekalkte stam. De leibomen functioneren er als schermbeplanting, vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind.
ID: 79273 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kruisstraat 14 (Avelgem)
Historische Voldersvelthoeve, waarvan het woongedeelte en een deel van het poortgebouw gelijkenissen vertonen met de oudste afbeelding van de hoeve in Sanderus' Flandria Illustrata uit 1641. Laat 16de-eeuws boerenhuis, bestaande uit twee parallelle beuken onder zadeldak. Dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldaken met traptoren aan de noordwestgevel. Monumentale bakstenen ingangspoort onder pannen zadeldak geschraagd door telkens twee pilasters met natuurstenen kapitelen. Korfbogige doorgang geaccentueerd door wisselend gebruik van bak- en natuursteen. Schuur en stallen ten noorden en ten zuiden van het erf met oude kernen. Bomenrij bij de omwalling en agrarische omgeving met akkers, weiland en knotbomen.
ID: 307566 | Landschappelijk element
Balen (Antwerpen), Leopoldsburg, Lommel (Limburg)
Kanaal uit 1854-1857 tussen het militair kamp van Beverlo in Leopoldsburg en het Kempisch kanaal in Lommel.
ID: 52231 | Bouwkundig element
Heivoort 50 (Balen)
Zogenaamd Lindehoeve, met linderij en omhaagde voortuin aan straatzijde en vrijstaande schuur ten westen; huidig uitzicht van circa 1900.
ID: 51941 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hoolstmolenstraat (Balen)
Watermolen van het onderslagtype met molenvijver gelegen op de Grote Nete. De waterloop zelf is afgeboord door bomenrijen. De oudste officiële vermelding dateert van circa 1289; mogelijk bestond de molen reeds in 1223. Het huidige molengebouw, oorspronkelijk van hout, doch versteend in de periode 1914-1919, klimt minstens op tot de 18de eeuw en omvatte een graanmolen en een olieslagmolen.