25 resultaten
ID: 301050 | Landschappelijk element
Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
De bomencirkel van vier, vroeger vijf bruinen beuken zijn aangeplant in een cirkel achteraan het oudste tuingedeelte, aan de oostelijke zijde van de zichtas.
ID: 132207 | Landschappelijk element
Magis (Voeren)
De zes opgaande eiken staan in een weiland, bij de perceelsgrens met de weg Magis. Ze maken deel uit van de parkaanleg rond het kasteel Magis.
ID: 130888 | Landschappelijk element
Hemelhofweg (Wevelgem)
Een onverharde weg in het verlengde van de Hemelhofweg, langs weerszijden beplant met een dubbele bomenrij, leidt door het bos naar het Meidoornkruis. Het gietijzeren kruis wordt omgeven door een cirkel van zes geleide lindes.
ID: 209813 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Baesveld 2-4, Merkemveldweg 26-28 (Zedelgem)
Kasteeldomein met kasteel, hoeve, park met bijhorende oranjerie, fruitmuren. Domein met hoofdtoegang vanaf de Ruddervoordsestraat via een beukendreef die recht op het kasteel uitgeeft en via een dreef vanaf de Zeedijkweg, afgesloten door octagonale hekpijlers met begeleidende pijlerkapel. Park in een landschappelijke stijl met open graspartijen, vijver en padenstructuur, parkbos, solitaire bomen en bomengroepen. In het westelijke deel van de moestuin ingeplante "villa M". Kasteel opgericht door de familie van Outryve de Merckem aan het einde van de 18de eeuw. Tussen 1850 en 1852 wordt het bestaande huis verbouwd tot een kasteel. Vervolgens uitbreiding kasteel in 1867, tevens wordt de oranjerie met ommuurde moestuin opgetrokken. De kapel wordt voor het eerst vermeld in 1873. Nog eens uitbreiding in 1879, de noordwestelijke hoektoren wordt tegen het kasteel aangebouwd in 1894. Kasteel in een middeleeuwse stijl met gekanteelde muren, trapgevels en arkeltorentjes.
ID: 305883 | Landschappelijk element
Moenplaats (Zwevegem)
Op de Moenplaats staat tegenover de kerk een oorlogsmonument. Dit monument herdenkt de inwoners van Moen die zijn omgekomen of vermist in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het oorlogsmonument is voorzien van een muur met de namen van de slachtoffers. Links van het gedenkteken staat een soldaat in rusthouding van blauwe hardsteen. Het geheel is geplaatst in een plantsoen bestaande uit hoge, geschoren cipressen met centraal, achter het oorlogsmonument een Italiaanse populier (Populus nigra ‘Italica‘) in een krans met lindebomen. Het plantsoen maakt deel uit van de oorspronkelijke aanleg uit 1920.