Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

99 resultaten


ID: 134331 | Landschappelijk element

Park van het kasteel van Bovelingen

Altenastraat 39-43 (Heers)
Verloren kasteelpark in vroeg-landschappelijke stijl van rond 1800, mogelijk ontworpen door Ghislain Joseph Henry (1754-1820) en aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw; de site, het reliëf van de vijvers, enkele lanen en parkbomen blijven over.


ID: 84284 | Bouwkundig element

Kasteeldomein van Schulen

Gasterbosstraat 1 (Herk-de-Stad)
Het kasteel in neo-Vlaamse-renaissancestijl werd in 1890 ontworpen door Auguste Van Assche en gaat terug tot een 17de-eeuwse hoeve. De kasteelaanhorigheden werden in dezelfde stijl ontworpen door Henri en Valentin Vaerwyck in 1902. Het park in landschappelijke stijl werd aan het einde van de 19de eeuw aangelegd in functie van de jacht.


ID: 303358 | Landschappelijk element

Parkje van het kasteel van Halbeek

Halbekerstraat 2 (Herk-de-Stad)
Parkje in eenvoudige landschappelijke stijl met riant karakter, uit het midden van de 19de eeuw, horend bij een voormalig buitenhuis met hoeve, gelegen op de historische site van het Halbeekhof, feodaal goed met een neerhof-opperhofstructuur en een oudere tuinaanleg.


ID: 134646 | Landschappelijk element

Gemeentelijk domein Bovy

Galgeneinde 20-26, 30-32 (Heusden-Zolder)
Gemeentelijk park van 32 hectare, met re­creatief en educa­tief karak­ter, voormalig hoevedomein van de abdij van Averbode.


ID: 134644 | Landschappelijk element

Park van het kasteel Vogelsanck

Kasteeldreef 1 (Heusden-Zolder)
Den­drolo­gisch en tuinkunst­historisch belangrijk kasteelpark (10 hectare) in landschappelijke stijl, aangel­egd einde 18de eeuw - begin 19de eeuw op oudere tuin­percel­en en belangrijk deel daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw; deel van een uitge­strekt domein.


ID: 855 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Hardelingen

Hardelingenstraat 5 (Hoeselt)
Sedert 1798 uit een hoeve gegroeid landhuis uit de 19de en 20ste eeuw dat een oude kern bewaart in een ongeveer 40 ha groot landgoed met park in landschappelijke stijl uit het laatste kwart van de 19de eeuw, een bospark gekenmerkt door het erg geaccidenteerde reliëf en een oud bomenbestand met enkele kampioenbomen.


ID: 79414 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel de Groote met park

Eug. de Grootelaan 66 (Houthulst)
Kasteel van Houthulst, zogenaamd "Kasteel de Groote", met omringend park, gelegen in het "Bos van Houthulst", een restant van het historische "Vrijbos". Kasteel uit de wederopbouwperiode teruggaand op het kasteel gebouwd door Jan-Pieter Cassiers in 1848. Kasteel en park gericht op de Eugène de Grootelaan en de Melanedreef. Park met deels bewaarde padenstructuur, vista naar vijver, gazons, parkbos en ijskelder.


ID: 79624 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Coninck de Merckem

Westbroekstraat 1 (Houthulst)
"Kasteel de Coninck de Merckem" met omliggend kasteelpark. Kasteel heropgebouwd in de jaren 1920 naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper). In het kasteelpark bevindt zich onder meer een Duitse observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog,


ID: 134009 | Landschappelijk element

Park van het kasteel De Coninck de Merckem

Westbroekstraat 1 (Houthulst)
Park en parkbos uit het interbellum waarvan de constellatie voor een groot deel teruggrijpt op een vroeg landschappelijke aanleg van het parkbos op het einde van de 18de eeuw en een park in landschappelijke stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 210401 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel Rosendahl

Moerdijkstraat 171 (Ichtegem)
19de-eeuwse site met kasteel en vijf bijgebouwen, waaronder een koetsierswoning en paardenstal omgeven door oude gekandelaarde linden, een oranjerie of wintertuin en hondenkennel. Volledig omgracht domein ontsloten via een toegangsdreef en brug. Toegang geflankeerd door gietijzeren pijlers. Park aangelegd in de 19de eeuw en vermoedelijk tijdens het interbellum aangepast en noordwaarts uitgebreid met een parkbos. Park met centrale vijver en houten tuinpaviljoen, padennetwerk, gazons, bomengroepen en parkbos. Verschillende merkwaardige parkbomen. Bewaarde serres en moestuinmuur, restant van boomgaard. Tevens vervallen restant van voormalig paviljoen ten noorden, mogelijk met ijskelder.