Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

42 resultaten


ID: 300676 | Landschappelijk element

Essenhakhoutbosje in de Netevallei

Herselt (Herselt)
Langs de middenloop van de Grote Nete, komt in Herselt een groot oppervlakte hakhoutpercelen van gewone es voor. Het traditionele hakhoutbeheer wordt op deze percelen nog goed onderhouden.


ID: 130464 | Landschappelijk element

Wilgenhakhoutperceel

Langedreef (Heuvelland)
Laaggelegen hakhoutperceel van overwegend schietwilg, beperkt bijgemengd met onder meer zwarte els, gewone es en zomereik, vermoedelijk oorspronkelijk beheerd in functie van wissenteelt.


ID: 132026 | Landschappelijk element

Hakhoutbos Foreest

Foreest (Horebeke), Stokstraat (Maarkedal)
Een hakhoutbos met een gemengde samenstelling van tamme kastanje, hazelaar, es en eik. Een recente bomenetage met Canadapopulier is aangeplant. Het hakhoutbos is zo goed als volledig afgeboord met een kaphaag van haagbeuk.


ID: 302493 | Landschappelijk geheel

Vossekouter

Vossekouter, Zavelstraat (Huldenberg), Varrendel (Overijse)
Het gebied de Vossekouter, met een oppervlakte van 53,76 hectare, strekt zich uit over de zuidoostelijke rand van Huldenberg (op de grens met Overijse) en bevindt zich op het Brabants leemplateau. Het gaat om een ongerepte kouter met aan de rand van het plateau bossen. De Vossebeek ontspringt in het zuidoostelijk deel van dit gebied. Omwille van de aanwezigheid van hellingbossen en een centraal in het landschap gelegen holle weg (noordwest-zuidoost georiënteerd) met een specifieke begroeiing heeft dit gebied een hoge esthetische, botanische en geomorfologische waarde.


ID: 135391 | Landschappelijk geheel

Vlaamse Ardennen van Koppenberg tot Kluisberg

Berchem, Kwaremont, Ruien, Zulzeke (Kluisbergen), Etikhove, Nukerke (Maarkedal), Melden (Oudenaarde), Ronse (Ronse)
De ‘West-oostelijke heuvelkam’ strekt zich in dit gebied uit vanaf het Kluisbos (Kluisbergen) over de kam van Heynsdale (met Heynsdalebos), de Hotond (met Hotondbos-Scherpenberg), de heuvelkam van de Zandstraat en van de Ommegangstraat tot Bois Joly (Ronse). De zone ‘Plateaurand’ sluit aan bij de Pleistocene Scheldevallei en vormt een overgang naar de West-oostelijke heuvelkam. Tot deze fysische entiteit behoren onder andere het Koppenbergbos en het Elenebos. Het gebied ‘Kwaremont en omgeving’ betreft de dorpskern van Kwaremont, de Paterberg en Waaienberg, en ook het Feelbos, Beiaardbos en Ingelbos. Tot het pleistocene Scheldeterraslandschap van Berchem-Melden behoren ‘Paddenbroek’ en ‘Waarde’. Het betreft laaggelegen, natte tot vochtige grasland- en moerasgebieden.


ID: 305513 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel en park de Bunswyck

Tiensesteenweg 343 (Leuven)
19de-eeuws neoclassicistisch landhuis met 18de-eeuwse kern, aansluitende bijgebouwen en een omringend park.


ID: 132516 | Landschappelijk element

Houtwal en knoteikenrij bij kampontginning

Kammestraat (Lummen)
Het weiland maakt deel uit van een voormalig kamp en is langs drie zijden omringd door een wal. De wal met knoteiken en de brede houtwal langs de weg ten noordwesten van het weiland zijn representatieve voorbeelden van het voorkomen van traditionele houtige beplantingen in de streek.


ID: 132018 | Landschappelijk element

Gemengd geriefhoutbosje

Bossenaarstraat, Onderbossenaarstraat (Maarkedal)
Geriefhoutbos voornamelijk bestaand uit hakhout van es, els, hazelaar en knotbomen van haagbeuk en esdoorn met Canadapopulier en beuk als overstaanders. De druk op het geriefbosje is hoog door overbegrazing.


ID: 300038 | Landschappelijk element

Hakhoutperceel van es, els, hazelaar en kastanje

Varent (Oudenaarde)
Een brongebiedje werd nuttig gemaakt door er een geriefhoutbosje met hakhoutstoven van els, es, hazelaar en tamme kastanje op aan te leggen. Het hakhoutbeheer wordt er nog periodiek uitgevoerd.


ID: 132508 | Landschappelijk element

Hakhoutstoven van wintereik op Kruisberg

Gruitrode (Oudsbergen)
De Kruisberg (Kijktorenberg) is een landduin gelegen op de grens tussen Meeuwen en Opglabbeek. De wintereiken hakhoutstoven zijn markante elementen in het landschap. Het betreft hier een autochtone populatie van wintereik (Quercus petraea) waardoor het gebied vanzelfsprekend een grote dendrologische waarde heeft. Deze wintereiken hakhoutstoven, in de volksmond ook 'winterstoven' of 'strubben' genoemd, zouden zijn aangeplant om het stuiven van het zand tegen te beperken.